Minimum Kablo Bükülme Yarıçapı Hesabı

sbayrak_

Üye
Katılım
3 Ocak 2008
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar merhaba,

Gerek kataloglardan gerekse internet üzerinden yapmış olduğum araştırmalarda, minimum kablo bükülme yarıçapının tam olarak nasıl kullanılacağı ile alakalı net bir bilgi edinemedim. Öncelikle, kataloglarda verilen "D: Dış çap"ın bazı sitelerde kesit üzerinden hesaplanarak yarıçapın bulunması, buradan da kablonun çevresinin hesaplanması şeklinde olduğunu gördüm, bana pek mantıklı gelmedi. Minimum bükülme yarıçapının tam olarak nasıl düşünebiliriz, örnek olarak kablonun elektrik menholüne girdiği nokta ile çıktığı nokta arasında nasıl bir yorum yapabiliriz? Aşağıda plan olarak görsel örnek paylaştığım menhol içerisinden geçecek olan herhangi bir kablo kesiti kabul ederek bunun üzerinden teknik olarak açıklayabilirseniz memnun olurum.

Capture.JPG
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kablo dış çapının 15 katı yarıçap olarak veriliyor genelde.Alüminyum için 20xD bazı dokümanlarda.
Sami Bey,

15xD minimum bükülme yarıçap hesabını biliyorum, fakat D tam olarak neyi ifade ediyor? Yukarıda da bahsettiğim gibi katalogda olan dış çap mı yoksa kesite denk gelen kablo yarıçapı üzerinden çevre hesabı mı? Aşağıda aklımı karıştıran bilgiye ait linki de paylaşıyorum.
http://elektrikbilim.com/698-yeralti-kablolarinda-kivrilma-yaricapinin-hesaplanmasi.html
 
D,kablonun dış çapı.Kesitle,çevreyle ilgisi yok.
 
D,kablonun dış çapı.Kesitle,çevreyle ilgisi yok.

Ben de kablonun dış çapı biliyorum, fakat yukarıda paylaştığım link kafamı karıştırmıştı teyit etmiş oldum. Peki örnek menhol görseli paylaştığım durum ile ilgili yorumunuz var mı? Menhole giren kablonun min. bükülme yarıçapını hangi noktalara bakarak yorumlayabiliriz ya da min. bükülme yarıçapını menhole nasıl uyarlarız ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,963
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst