Mengene

Youtube da Clickspring başlıklı video serisi var. Serinin benim gibi az bilenler, yeni başlayanlar için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Mini torna, bronz işleme, saat yapımı ağırlıklı ancak sıkılmadan seyrediliyor.



Yukarıdaki bölümde dairesel parçaları bağlamak için kullanılan alet dikkatimi çekti, işinize yarayabilir. Bir tarafına diş açılmış bir küp prizma, üzerine takılan pens ve somun ile parçaları mengeneye bağlamak kolay olmalı. Pens ve somun elimizde olduğu için küp prizma ilavesi yeterli. Küp prizma hazır olmayabilir, videoda aletlerin çoğunu kendi yapıyor.

kup_prizma.png
 
Son düzenleme:
Bu tip seyirler çok yararlıdır.
Hiç ummadığınız bir şekilde basit ama etkili yöntemlerle çok pratik şeyler yapılabildiğini görüp hafızaya kayıt etmek lazım.
Alüminyum çağından bronz-pirinç çağına geçişin başlangıcı olabilir.:rolleyes:
 
clickspring (Chris) bloğunda öğrenirken faydalandığı iki kaynaktan bahsetmiş;
  • "Workshop Practice Series" kitapları
  • Tubalcain' in videoları.


Örnek olarak, Tubalcain' in sekiz bölümlük buharlı motor (oyuncak) yapımını anlattığı bir video. Çok sayıda eğitici videosu da var
 
Tubulcain'in eğitim videoları. Anlatım biraz yavaş, her bir bölüm de uzun, bir de inç hesapları eklenince sabırla seyretmek zor olabilir.
MACHINE SHOP TIPS sırası ile ilk 100 ve ikinci 100 bölüm birarada;

 
Son düzenleme:
Youtube da Clickspring başlıklı video serisi var. Serinin benim gibi az bilenler, yeni başlayanlar için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Mini torna, bronz işleme, saat yapımı ağırlıklı ancak sıkılmadan seyrediliyor.

Kullanılan malzeme bronz değil pirinç (sarı), düzeltiyorum.

Pirinç, bakır + çinko alaşımı,
Bronz, bakır + kalay alaşımı (daha koyu renkli)
 

Sert çelikten 73 mm genişliğinde pimli hassas mengene yapılması
Bu seri 3 bölümden oluşuyor. Aşağıdaki 7 bölümlük seride mengenenin ana parçası yapılıyor.
WIYB Toolmakers Collaboration Machinist Vise (youtube)

Büyük olanlar dökümden yapılıyor. Sert alüminyumdan yapılsa ne kadar kullanışlı olur? Döküm örneklerdeki gibi sıkışan yüzlere çelik parçalar civata ile bağlanabilir.
 
Son düzenleme:
Yukarıdaki bölümde dairesel parçaları bağlamak için kullanılan alet dikkatimi çekti, işinize yarayabilir. Bir tarafına diş açılmış bir küp prizma, üzerine takılan pens ve somun ile parçaları mengeneye bağlamak kolay olmalı.

Hazırı da satılıyormuş (pens bloğu), Kare ve altıgen prizma, ER25-ER32-ER40 için. Uzun parçaları bağlayabilmek için, delik içeriden alta kadar devam ediyor.
http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue/Collets/ER-Collet-Fixtures
upload_2015-11-15_12-35-32.png
 
Son düzenleme:
Mengenelerde sanki makina-matkap (drill-machine) ayrımı var gibi. Primus 75 daha küçük olduğu için benimde aklıma yatıyor ama matkap mengenesi diye geçiyor. Kalite veya kullanımla ilgili bir ayrım mı yoksa sadece adlandırma farkı mı bilemiyorum. Örneğini verdiğim çelik mengeneler için hassasiyet değeri verilirken Primus da belirtilmiyor. Çelikler Primusla aynı büyüklükte olursa fiyat çok artıyor.

Primusda çelik paralel destek parçaları olmadan da malzeme bağlanabiliyor ve sadece civata ile mengene tablaya bağlanabiliyor. Primus yine de fiyat-kalite olarak uygun gözüküyor.

http://www.isaleti.com/Proxxon-20392-Primus-75-Mengene,PR-10248.html

Amerikan videoların çoğunda KURT marka iri, ağır bir mengene gözüküyor. Yine ilk sayfada 500 TL mertebesindeki ağır, büyük mengenelerin (bazıları açı ayarlı) alttan çeneyi çektirerek parçayı sıkıştırma özelliği var. Fiyat ve büyüklük olarak bana uygun değilse de ciddi işler için gereken tipler bunlar olabilir.

Ya da ileride ustalaşır kendi ölçülerimize uygun, çektirmeli mengeneleri kendimiz yaparız.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,079
Kullanıcılar
450,046
Son üye
premier92

Yeni konular

Geri
Üst