Manyetik Lineer Cetvel ile Pozisyon Kontrolü

bbrkclskn

Üye
Katılım
18 Ara 2018
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
27
Herkese merhabalar,
Bir mesafe sensörü ve step motor kullanarak pozisyonlama yapacağımız bir sistemimiz var. Sensör olarak atek in manyetik lineer cetvelini düşünüyorum. Alternatiflerimiz temposonics'in magnetostriktif sensörü veya yurtdışından ipli enkoder. Sensörden gelen datayı bilgisayardan mesafe cinsine dönüştürüp bu bilgi doğrultusunda motoru kontrol edeceğim.
Sensörden gelen datayı nasıl kontrol edebilirim(ilk defa sensörle çalışıyorum ayrıntılı anlatabilirseniz sevinirim)? Bu kontrol düzeneği farklı tip enkoderlerde değişir mi (magnetostriktif ve ipli enkoder)? Raspberry veya Arduino gibi bir mikroprosesör yeterli midir? Yoksa PLC almak zorunda mıyım? PLC'nin avantaj veya dezavantajları nelerdir?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Bbrkclskn Merhabalar;

Kullanacağınız lineer cetveller incremental enkoder kullanıyor ise piyasadaki satılan mini plc ler (s7 1200,delta,) araclı ile yüksek hızlı bir sayıcı kullanarak mesafe bilgisini çok rahat okuyup istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, ancak lineer cetvel absolute encoder kullanıyor ise standart plc ler ile bu iş çözülmez ,ssi donanımlı bir plc lazım ve maliyet çok artar.Ayrıca lineer cetvel eğer analog outputlu ise yine standart bir plc ile işi çok rahat çözersiniz.
Örnek olarak incremantel lineer cetvel kullanıyorsanız lineer cetvelden okuduğunuz hızlı sayıcı ile aldığınız veriyi encoder tur sayısındaki pulse böldüğünüzde ve tur başına alınan yol ile çarptığınızda mesafeyi bulursunuz ancak bu işlemler neticesinde bir karşılaştırma yapıp bir şeyleri aktif edecekseniz plc interrupt komutlarının kullanmanız gerekebilir,diğer türlü proses hızlı ise plc çevrim süresi nedeni ile geç tepki alabilirsiniz.

Kolay Gelsin
 
@mmtkaya1 Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim anlamadığım kısım şu: Sonuçta bu sensörler kare dalga veya 0-5 veya 0-10 Volt arası analog çıktı veriyor. Mantıken yüksek hızlı bir mikroprosesör ile ölçüm ve motor aktivasyonunu sağlayabilirim gibi geliyor bana. PLC'nin örnek veriyorum arduino, Raspberry Pi den farkı veya avantajı nedir? Neden inkremental sensörlerdeki cpu gereksinimi daha az absolute olanlara göre?
Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
 
Hangi sensörle yapacaksınız sensöre ait veriler var mı
 
@mmtkaya1 Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim anlamadığım kısım şu: Sonuçta bu sensörler kare dalga veya 0-5 veya 0-10 Volt arası analog çıktı veriyor. Mantıken yüksek hızlı bir mikroprosesör ile ölçüm ve motor aktivasyonunu sağlayabilirim gibi geliyor bana. PLC'nin örnek veriyorum arduino, raspberry pi den farkı veya avantajı nedir? Neden inkremental sensörlerdeki cpu gereksinimi daha az absolute olanlara göre?
Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

Bbrkclskn Merhabalar;
İncremental encoderler için dediğiniz üzere çıkış şekli kare bir dalga formudur, enkoder devir yönü ve devir sayısı ile bu kare dalganın sıklığı değişir ve size bir sinyal verir siz bu sinyali işler ve enkoderin pozisyon,hız vs bilgisine ulaşırsınız.
Fakat absolute enkoderde enkoder bağlı olduğı şaftın her konumu için farklı tek bir veri üretir ve serial interface üzerinden veya bir field bus üzerinden haberleşir, ve incremental encodere göre hatırı sayılır derecede pahalıdır.

Kolay Gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,292
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst