Makine Topraklaması hakkında

lenze_9300

Üye
Katılım
16 Mar 2015
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba arkadaşlar,
Fabrikamda bulunan sunta panel kesme makinem yaklaşık 10 gündür zaman zaman arıza veriyor. Makine üzerinde plc görevini yapan bir bilgisayar bu bilgisayara bağlı 13 adet lenze sürücü ve siemensin uzak I/Q modülleri var. Tüm sistem birbiri ile profibus protokolü üzerinden haberleşiyor.Makine çalışırken birden profibus haberleşme hatası deyip kalıyor. Her defasında farklı istasyon haberleşme hatası veriyor. Sürücülerin meydana getirdiği elektriksel gürültü anlık profibus hattını bozuyor diye düşünerek tüm sürücü çıkış kablolarının şiltlerini kontrol ettim hepsi pano topraklamasına ulaşıyor.Pano toprağının zayıf olduğunu düşünerek makinenin iki panosuna 35 lik topraklama kablosu bağladım.
Makine bazen 2-3 gün sorunsuz çalışıyor ama bazende sürekli profibus izolasyon hatası deyip saatlerce çalışmıyor.
Hata anında tüm sürülere ve uzak I/Q lara baktım hiçbirinde hata yok. Kırmızı ledleri yanmıyor.
Sizce sorun ne olabilir? Tavsiye edeceğiniz birşey veya aklınıza gelen birşey varsa uygulayacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ekranlara bağlantısı sadece ya sürücüde ya da istasyonlarda olacak şekilde mıdır, dikkat ettiniz mi? Topraklama gibi birbirine hepsine bağlı olmasın.
 
Bülent bey sorduğunuzu anlayamadım ama tüm profibus kablolarının tamammının ekranları toprakla ilintili.
 
hareketli kablo kanalından geçen profibus kablonuz var mı?
 
makınada, nötr baglanmamalı, plc gibi kontrol cıhazlarını online UPS üzerınden calıstırmayını deneyin..
 
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkürler. Hareketli kablo kanalı içerisinde profibus kablosu yok. Sürücü çıkışları sheldli kablo. Toprak uçları ve sheld uçları toprağa bağlı.Motor tarafındanda sheld ve toprak motor gövdesine bağlı. Hata verdiğinde tüm device ların adresini hata olarak veriyor.Şüpelendiğim üç motorun sürücü çıkış uçlarını normal kablo ile ayrı bir güzergahtan götürdüm. Ne sürücüye nede motora toprak ucunu bağlamadım. Şuan problem yok çalışıyor. Gerçi öncedende 1 2 gün çalışıp hata veriyordu. Şüpelendiğim bu üç motorda izalasyon zafiyetimi var anlamadım. Nası olurki izalasyonu düşük olsa sürücü bunu algılayıp hataya geçmesi gerekmezmi? Bu arada makine imalatçısının tasarımı gereği toprak ile nötr bitişik.
Bu arada profibus tan nefret ediyorum. Etercat eternet ip gibi protokollerdende nefret ediyorum. Keşke tüm kontroller analog referans yöntemi ile yapılsa.Arızası kolay ölçmesi kolay revizyonu kolay vs vs. Ben her türlü haberleşmeye karşıyım.:)
 
Bu arada makine imalatçısının tasarımı gereği toprak ile nötr bitişik.



Bunu sakın kullanmayın, panoda kumanda gerilimi için trafo zaten vardır. Sizin nötr e ıhtıyacınız yok. Baglantıyı çözun ve sadece topraklama baglayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst