Mach3 Step Motor Sürücü Kontrol Kartı

mannakk

Üye
Katılım
7 May 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
merhaba arkadaslar step motor sürücü kartı yapımında bilgim var onları yapabilirim fakat mach3 kullanarak paralel porttan nasıl bir çıkış alıyoruz paralel port ile sürücü kartı arasında kontrol kartını pic ile yapacagım yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşşekürler...
 
paralel porttan nasıl bir bilgi geldigini bilmiyorum direk paralel porttan baglanabiliyorsa paralel portun hangi bacakları hangi ne bilgilerini taşıyor?
 
Genellikle sürücüler, dönme yönü için bir sinyal (dir = direction anlaminda), her bir adim icin bir sinyal (step veya pulse diye geciyor) kullaniyor.

Eger sürücü devrede gerekli önlemler alindi ise dogrudan parallel port pinlerini, sürücüye baglamanin bir mahsuru yok. Her bir motor icin bir yön, bir de adim pini ayrilacak ve bunlar dogrudan sürücüye baglanacak.

Adim ve yön sinyallerini üreten kontrol programi (genelde Windows icin Mach kullaniliyor) içinden hangi parallel port pininin hangi is icin ayrildigini belirleyebiliyorsun.

Bazen parallel porta zarar vermemek icin sürücü ve parallel port arasina breakboard adi verilen ve iki sistemi birbirinden izole eden bir kart konulabiliyor ama bircok sürücüde zaten bu önlem alinmis oldugu icin ayrica breakboard koymaya gerek yok.

Bir de seri porttan baglanan kartlar var, sürücüler bu kartta baglaniyor. Bu kart, calisan yazilima ozel uretildigi icin dusuk hizli olan seri porttan, ozel bir protokol ile gerekli bilgiler gonderilebiliyor ama bu yontem, iyi bir yontem degil. Hem fazladan bir kart kullaniyorsun, hem de kart ve yazilim arasindaki iliskiden dolayi, yazilim degistirmen sorun oluyor.

Yani ozetle, sürücüleri dogrudan parallel porta bagla.
 
mac3 de üst sekmelerden config e gir ordan port and pin e gir ordan motor output a gir istediğin ekseni istediğin pine ayarlayabilirsin enable ,dir ve ve adım olarak ayarlar var enable ı istersen kullanmayabilirsin
 
MERHABA ARKADAŞLAR
MACH3 İLE STEP MOTOR KONTROL KARTI KONUSU İLE İLGİLİ BENDE 16F628A VE PNP TİPİ TRANSİSTÖRLERDEN OLUŞAN SÜRÜCÜ DEVRESİ VE PARALEL PORT DEVRESİ YAPTIM. PIC PROGRAMLAMA KONUSUNDA YENİ OLDUĞUM İÇİN PIC 16F628A PROĞRAMLAMASI NASIL YAPABİLİRİM BİLMİYORUM. ÖRNEK PROĞRAM BULURUM DİYE DÜŞÜNDÜM O NİYETLE BAŞLADIM AMA BULAMADIM.PIC PROGRAMLAMAYA BİLEN ARKADAŞLARDAN YARDIM EDERLERSE SEVİNİRİM.E-MAİL ADRESİM [email protected] SİTEDE KONU NASIL ACILIR BİLEMEDİĞİM İÇİN E-MAİL ADRESİM VERDİM.YÖNETİCİLERDEN ÖZÜR DİLERİM.
 
merhaba arkadaşlar, ben de 74194 ile bir sürücü yaptım ama verimli çalışmıyor.PİC ile bir sürücü yapmak istiyorum. paralel port üzerindeki step sinyali ile PİC in çıkışından step motoru sürmek istiyorum.nette bir dolu şema var ama hepsi de buton kontrollü.Ben harici clk ile sürülen bir şema arıyorum.Teşekkürler,
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst