Mıknatıslanmayı ortadan kaldırmak için ne yapabilirim?

ozgsturk

Üye
Katılım
29 Ağu 2008
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba Firmamızda kullandığımız matkap uçları , kesici uçlar vs. Mıknatısla bir kere temas ettiğnde üzerindeki mıknatıslanma gitmiyor ve sürekli üzerine çapak alıyor. Her seferinde temizlemek yerine bu takımların üzerindeki mıknatıslanmayı ortadan kaldırabileceğim ne gibi bir çalışma yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
 
Yumuşak demirde artık mıknatısiyet az olur. Bildiğim kadarıyla tezgah takımları sert malzemelerden yapılıyor. Dolayısı ile üzerindeki artık mıknatısiyet kaybolmuyor. Çözüm için biraz daha düşünelim
 
" Sert manyetik maddelerden devamlı mıknatıslar ( permanent magnet ) yaplır. Bir mıknatısta arta kalan manyetiklik << Remanans >> olarak tanımlanır. Bir demir parçasının mıknatıslık özelliği, örneğin; akkor hale getirmekle yitirilebilir. 769 derecenin üzerinde ısıtılan her demir parçasının manyetik özelliği, tekrar soğuyuncaya kadar yok olur. Çarpma ve sarsma işlemleri de mıknatıslığı azaltır. Saatlerin bazı parçalarında mıknatıslık hiç istenmez. Bu gibi parçalar örneğin; sargılarından alternatif akım geçen bir bobinin içinden geçirilerek << antimanyetikleştirilir >> "

HALUK ERNA " PRATİK ELEKTRİK ve uygulamalarıyla MODERN ELEKTROTEKNİK " sayfa 105-106

Bildiğim kadarıyla takım tezgahlarının ucu ve matkap uçları işlem sonunda ısınırlar ve özellikle takım uçlarının ucuna çalışma sırasında küçük bir hortum ile soğutma sıvısı sıkılır ve soğutulur. Soğutulunca tekrar manyetik hale gelen takımlarınızı kanaatimce plastik bir çekiç veya plastik bir çubukla vurulursa hem darbeden dolayı ve hemde ısınmadan dolayı takımlarınız istenmeyen metal çapakları kendisine çekmeyecektir. Sanırım bu yöntem ısıtmadan daha ergonomik gözüküyor.
 
ayni sorunu isletmemde bende yasiyorum.. bir kalip dusun 550 adet zimba paslanmaz saca delik aciyor.. ve bir sure sonra bu zimbalar maknetize oluyor ve capaklari kendileri ile bir yukari cekiyor... bunu giderebilmek icin zimbaya yada deliciye demagnetize islemi yapmak gerkiyor.
ancak bu islem kesin cozum degil manyetiklesme bir sure sonra tekrar basliyor ve islemi tekrar yapmalisin.. internette demagnetize islemi icin tasarlanmis cihazlara ulasabilirisin..
 
elindeki matkap uclarini en iyi bu sekilde manyatiklesmeden bir sure uzak tutabilirsin.. eger isitirsan zaten o matkap ucunun artik ozelligini kaybedecegini
biliyorsundur.. ben rusyada calisiyorum burda ufak bir alet buldum ve satin aldi bu is icin ama Turkiye de bilmiyorum nasil bulursun..
 
Aynı sorunlardan bizim firmamızda muzdarib oldugu için şöyle bir çözüm oluşturduk.Artık mıknatısiyet kapmış nesneyi "alternatif yönlü bir manyetik alana sokarsan mıknatıslıgı kaybolacaktır(ac kontaktör bobini gibi)"
Biz bu sorunu kesme kalıplarında ve frezede işlenmiş metaryellerde yaşıyoruz.Yaklaşık 500w lık bir trafonuyu sadece e parçaları birleştirerek paket haline getirmiştik.220 volt ac gerilime deneme yanılma yöntemi ile bir bobin sardık.Enejilenen bobin E paketin uç kısımlarında ac manyetik alan oluşturuyor.Önüne yaklaştırılan manyetiklenmiş metal üzerinde manyetik devre tamamlanıyor ve sonuca ulaşılıyor.
Ayrıca metallerin mıknatıslanması ısıdan degil sürtünmeden oldugunu tahmin ediyorum.....Kamil Özduyucu Özduyu Otomotiv Yedek Parça ve Sensör San.
 
peki bu islemi parcalar yada ekipmanlar makinanin uzerinde takili iken otomatik calisma esnasinda yapabilecek bir sistem varmi??
mesela benim icin demagnetize islemi yapabilmem icin kalibi sokup zimbalari tek tek demagnetize etmem gerekiyor.. buda uzun zaman aliyor hali ile..
 
Soğutma sıvısı kullanmıyorum, takım ömrünü kısaltıyor, bunun yerine takıma yakın ayarlanmış ince borular ile tazyikli hava ile soğutma yapıyorum. Hava, çıkan çapağı malzemeden uzaklaştırdığı için manyetik olarak malzemeye yapışan çapağı kesici uc altına alamıyor, benim çözümüm böyle, manyetik yapışkanlıktan kurtulmanın yolunu bulamadım.. 750 dereceye kadar ısıtılan kesici, özelliğini kaybedecek ve bir iki pasodan sonra kesme işini yapamayacaktır, bunun için kullanışlı değildir.. Konu açılalı çok sene geçmiş olsada, bununla ilgili farklı önerilerileri bilmek isterim.. Kolay gelsin...
 
bu iş okadar zor değil arkadaşlar çozumu yazınca bırkaç pop gelecektır emınım::)) mıknatıslanmanın önunu almak için demagnetıze bobin kullanın işletmelerde bunu yapmanızda çok kolay iki adet aynı özellıklerde kontaktor bobinini serı bağlayın nüve olmıyacağı için ısınmasın dıye dahada ısınırsa serı drenç koyabılırsınız bunu yaptıktan sonra AC 220 volt verın bobin uçlarına manyetık alan meydana gelecektır bu bobinlerın içine mıknatıslanan malzemeyı sokup çıkarmanız yeterlı olacaktır matkap ucu tornavıda vs anında mıknatıs özellığı yok olacaktır
 

Forum istatistikleri

Konular
129,664
Mesajlar
928,872
Kullanıcılar
452,354
Son üye
brkcmn

Yeni konular

Geri
Üst