Mühendis Zekası ??

by lent

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Nis 2009
Mesajlar
12,012
Puanları
3,256
Face den servis edilen bir hikaye aklıma yatmayan yerlere kendi yorumumu yaptım, yine medyanın gücü mü yoksa doğruluk payı var mı arkadaşlar yorumlarınızı merak ediyorum ;

Çölün Ortasında Bozulan Arabasını Motosiklete Çevirerek Mühendislere Taş Çıkartan Emile Leray

Çölün ortasında tek başına kalmak, dünyadaki en klişe ve gerçeklikten uzak (bu çağda düşününce) korku temalarından biridir. Fransız maceraperest Emile Leray’ın başına gelen olay, sinemaya uyarlansa herkesi hayran bırakacak nitelikte bir öykü.
Emile Leray’in bundan 20 yıl önce yaşadığı olay, en iyi mühendis benim diyene bile mesleki kariyerini sorgulatır. Onun çölün ortasında yapmayı başardığı şey, hayatta kalma içgüdüsünün insana neler yaptırabileceğine dair bir ipucu aslında.

1993 yılında, emekli bir elektrikçi olan Emile Leray Citroen 2CV model aracıyla, tek başına Afrika’daki Moroccan Çölü’nü geçmek üzere bir maceraya çıktı
Ancak planda bir aksaklık oldu, yola çıktıktan bir süre sonra Leray’in arabası bozuldu (arıza hakkında hiç bilgi yok). Ve Leray yerleşim bölgesinden uzakta, çölün tam ortasında kaldı.
Leray; “O an hayatta kalma moduna girdim. Yürüyerek geri dönemezdim, çok uzaktı…”
Ve Leray, artık iş görmeyen (iş görmeyen parçalarla çalışan motor mu???) arabasının parçalarını kullanarak geçici bir motosiklet yapmaya karar verdi
Kendisine yaklaşık 10 gün yetecek kadar yiyeceği vardı. Aşması gereken tüm mekanik ve fiziksel engelleri dikkatle düşündükten sonra, ertesi sabah Emile Leray motosikletini yapmaya koyuldu.
Leray, bu süre içinde kum fırtınalarından korunmak için arabasının gövdesini ayırıp barınak haline getirdi.

Kavurucu güneşin altında kısa kollu t-shirtle çalışan Leray, güneşten korunmak için çoraplarıyla kollarını örtüyordu.
Mühendislik zekası, Leray’i güvenli bir bölgeye ulaştırabilecek bir motosiklet yapmasını sağladı
Artık Leray’in arabasının arka tamponu, geçici bir koltuğa; mekanik parçaları da motorun mekanik parçalarına dönüşmüştü.
Leray kimsenin yapamayacağı bir şeyi başardı; insan olmayan bir yerde, enerji kaynağı ve elektrikli aletler olmadan bir motosiklet yaptı
Matkap, pompa, kaynak makinesi gibi hiçbir ekipman kullanmadan sadece birkaç basit aletle (bunların ne olduğu da sır) çölün ortasında bir mühendislik harikası yarattı. Sadece parçaları birleştirerek kendisini çölden kurtaracak iki tekerlekli aracını üretti.

12. günün sonunda (bir kaç satır yukarıda 10 günlük nevale var diyordu ???), yarım litre suyu kalan Leray, çölden kente doğru yola çıktı. 1 günlük yolculuğun ardından Moroccan polisi onu buldu ve en yakın yerleşim yerine götürdü
Şimdi 62 yaşında olan Leray, çölden kaçmasını sağlayan motorunu hala saklıyor.
Kaynak: http://listelist.com/emile-leray/
 
Madem O kadar zekiymis bu arkadas, motorsiklet yapmak icin gecirdigi zamanin yarisini arabasinin arizasini bulmaya veya yapmaya harcasaymis daha gercekci olurmus gibime geliyor..matkap kaynak kullanmadan motor veya govde aksam neyle nasil tutturulmus cok gercekci gelmiyor bana.
 
Madem O kadar zekiymis bu arkadas, motorsiklet yapmak icin gecirdigi zamanin yarisini arabasinin arizasini bulmaya veya yapmaya harcasaymis daha gercekci olurmus gibime geliyor..matkap kaynak kullanmadan motor veya govde aksam neyle nasil tutturulmus cok gercekci gelmiyor bana.

slm

ZYkgoG.jpg


zbyrblc yazmış olduğu yorumu çok beğendim .
sadece haber diyelim tartışılır .
kendini başka türlü kanıtlayamamış .
çölde çekilen resimleri kim çekmiş .
en önemlisi zor durumda kalmışsın çölde plakayı takmayı kim düşünür .
sadece reklam .

kolay gelsin .
 
Bazı haberleri okurken söylenmeden geçemiyorum. Buda yazılır mı? yazdıklarını hiç dönüp okumazlar mı ki? acaba yazdıklarına kendileri inandı mı yoksa bizleri aptal yerine mi koyuyorlar? diye farklı sorularla beraber bir takım yazara savuşturduğum kelimeler oluyor.Buda onlardan biri sanırım. Bide marvelin romanından demir adamın uyarlaması gibi hadiseyi çölde geçirmişler mühendislik bilmesi nesi demişler falan filan o_O Bu şimdi şase kaynaklarını da aküden ark yaptırarak yapmıştır Allah bilir :cool:
 
Merhaba.Bu bana 4 şeyi çağrışım yaparak hatırlattı;
1- Bir ara forumda yazı yazan elektrik mühendisi bir üyemizin kullandığı profil resmini :)
2- "Büyük düşün! hedefin her zaman büyük olsun" diyen tekstille ilgili küçük bir fabrikada çalışırken yaşça, kıdemce benden büyük olan, ama mühendis olmayan, ama mevcut "mühendis zekası" tekstil açısından çok büyük olan,kendini çok aşan bir fabrika müdürünün o yıllardaki bir tavsiyesini. :)
3- UFO'lu bazı bilim-kurgu filmlerindeki farklı bir uzaylı tiplemesini :)
4- Mavi renkli olduğu için "avatar" filmindeki bazı film kahramanlarını. :)

Bakın bu türden olağanüstü durumlarda bir müh. olmaktan çok " müh. gibi düşünüp" hayatta kalabilmek çok daha önemlidir.Örneğin "A Takımı" adlı eski bir Amerikan dizisinde çok sınırlı malzeme imkanlarıyla çok fazla yaratıcı çözümler anında da bulunuyordu,çok yanlış da hatırlamıyorsam.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu hikaye yi okuduktan sonra göle maya çalmaya gidesim geldi.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,285
Mesajlar
916,441
Kullanıcılar
450,117
Son üye
3ZİNED_

Yeni konular

Geri
Üst