Lityum pil şarj adaptörleri hakkında...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sekoban
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
BMS yok mu pil devrenizde?
Elbette BMS li devre ustam o kadar da değil 😊. Ayrıca cevap yazan değerli arkadaşların yorumlarını okuyunca bakıyorum konu bambaşka yerlere gitmiş, aslında benim sorum çok basitti.

Lityum piller tepe voltajına ulaşınca, şarj adaptörleri, pillerden gelen ters akımı algılıyor ve kırmızı ışık yeşile dönerek gerilimi durduruyor, sistemin işleyişi bu şekilde.

Ancak piller sürekli gerilim altında olursa, şarj aleti gerilimi kesmez ise ne gibi sonuçlar ile karşılaşırız.

Bir arkadaş 12 volt ile şarj ederseniz piller en fazla 3.9 veya 4 volta kadar şarj olur ve tam doluma ulaşamazlar demiş. Evet bunu en başından bende biliyordum zaten, öyle olmasına razıyım o da benim işimi görür.

Asıl merak edilen, piller sürekli gerilim altında kalırsa ne olur, ayarlı güç kaynağım ile yaptığım bir denemede, 4 volta ayarladığım güç kaynağım 350Mah akım çekerek pili doldurduktan sonra, pil 4 volta ulaşınca akımın kademeli olarak 10Mah lere kadar düştüğünü izledim. Ama bu şekilde şarjda 1 gün kalan bir lityum pil tehlike arz edermi veya ömrü azalır mı, işte onu bilmiyorum.

Asıl merak edilen, piller sürekli gerilim altında kalırsa ne olur, ayarlı güç kaynağım ile yaptığım bir denemede, 4 volta ayarladığım güç kaynağım 350Mah akım çekerek pili doldurduktan sonra, pil 4 volta ulaşınca akımın kademeli olarak 10Mah lere kadar düştüğünü izledim. Ama bu şekilde şarjda 1 gün kalan bir lityum pil tehlike arz edermi veya ömrü azalır mı, işte onu bilmiyorum.
hiç merak etme, hatta otur izle sıfır ampere düştüğünü göreceksin. bu durumda pil tamamen nötr kalır. çalışmadığı için sıkıntı yapmaz. ben biraz paranoyak olduğum için, neyi şarj edersem edeyim sadece göz erimi mesafede şarj ederim. yine uyuzluk de, hiç bir zaman % 100 doldurmam.

Bir bilgi paylaşayım.

images (9).webp

Mesela yukarıdaki gibi bir lityum şarj adaptöründen bahsediyorsanız bu adaptörler pil şarj ediyor doğru.

Üzerindeki ışık batarya gerilimini referans ile karşılaştırır. İstenen değere gelince ışık yakar.

Şarj işlemini sonlandırmaz.

Şarj işlemini sonlandıran adaptörler daha kaliteli ve daha pahalı olur. Bu yukarıdaki cin malı olanlar hasbelkader çalışan adaptördür.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri