LG HB1100RE 3D BLU-RAY HOME CINEMA 5+1 ses çıkış problem

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sumate
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
kart-g%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm-webp.116128

Kartın yanında olmadığımız ve yeterli inceleme de bulunamadığımız için isabetli karar veremeyebiliriz.
Kısa devre, çatlak patlak malzeme, yol kopması, soğuk lehim türünden arızaları saymıyorum.
Kartın yanında değiliz, bunlar inceleme dışı, buralarda hata varsa, iyice kontrol edilmeli

Ölçümlerde şunu ölçtüm, bunu ölçtüm, yazmakla sağlamlığını doğrulamış olmuyorsunuz.
Neyi, nasıl, neye göre ölçtünüz de sağlam yazdınız. Hatalı ölçüm yapmış olabilir misiniz?
Kondansatörlerden kesin emin olunması lazım. ESR değerlerinin ölçülmesi lazım. Kondansatörler illa ki, şişme ile arıza belirtisi göstermez. Kapasitesini gösteren kurumuş çok kondansatör gördüm.
Çalışan kanalların kondansatörünü çıkartıp, arızalı kanalda deneyebilirsiniz.

Arızanın onarımında; Osiloskop yoksa;
Ben şöyle düşünürdüm.
-Sesin olduğu kanalların sinyallerini hangi bacaklarda ise, ses olmayan kanallara aynı sinyallerden gönderirdim. (Frekans osilatör varsa 1 kHz. Sinyal gönderilebilir)
Arızalı durum devam ediyorsa, Ses çıkmayan kanalların entegresini yenisi ile değiştirirdim.
veya,
Sağlam kanalın entegresini çıkartır, arızalı kanalla değiştirirdim.
(sağlamla, arızalının yerlerini değiştirirdim.)
sonuca göre arızaların, entegreden mi olduğunu anlardım.
Şimdilik bunlar...
çapraz bağlantı denemesini yaptım. PS9850 output bağlantı ile 3 numaralı TAS5614A nın input bağlantıları arasında çapraz bağlantı yaptım. çalışan kanal çalışmadı, çalışmayan kanal çalıştı.. Durum biraz çıkmaza girdi. PS9850 için yaptığım incelemede firmware barındırma ihtimalini gördüm. Bunun için lg ye mail attım. gelen yanıt firmware içerdiği şeklinde.
Gelen yanıt aşağıdaki gibi:

Yaşamış olduğunuz durum için üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz.
Tarafımıza iletmiş olduğunuz konu kapsamında yapılan teknik değerlendirme sonucunda, PS9850 entegresinin analog bir amplifikatör entegresi değil, dijital sinyal işleme (DSP) tabanlı bir ses işlemcisi olduğu tespit edilmiştir.
Bu tip entegreler, çalışabilmeleri için yazılım tabanlı özel bir konfigürasyona ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla, yalnızca entegrenin fiziksel olarak değiştirilmesi cihazın çalışmasını sağlamayacaktır.
Bilgilerinize sunarız,
Lg Electronics Ticaret A.Ş. ile iletişime geçtiginiz için tesekkür ederiz.

Ekli dosyalar

• 20250618_171356.webp
    20250618_171356.webp
    375.2 KB · Görüntüleme: 6
DSP işlemcisi kaynak özellikleri veya kullanıcı ayarları doğrultusunca çalışan bir işlemcidir.
KULLANICI AYARLARI:
1) Stereo. İki kanal.
Kaynak ne olursa olsun sadece iki kanal ön sağ ve sol kanallar çalışır.
2) MULTI-Ch Çok kanallı decoding işlemleri.
M/Ch seçeneğinde kaynak mono veya stereo ise (örneğin CD, PC vbg) sadece iki kanal decode edilecektir. Yani ön sağ ve sol kanallar.
M/Ch seçeneğinde kaynak çok kanallı ise DSP nin barındırdığı kodekler doğrultusunda (DOLBY DIGITAL veya DTS) kaynak kaç kanallı kaydedilmiş ise o kadar kanal aktif olacaktır.
ÖRNEK KAYITLAR:
DOLBY DIGITAL 5.1 veya DTS.
6 kanal kaydedilmiş bit stream'ler 5 kanala ayrılarak her kanal ile ilgili olan sesler decode edilerek ilgili ses amplisine gönderilir.
3) STEREO to M/Ch.
DOLBY PROLOGIC veya DTS NEO-6.
Stereo kaynaktan arka sesleri ayırma tekniğine göre çalışmaktadır. Çok kanallı ayırma tekniğinin geçerli olması için stereo tekniğinin ilmine uygun kaydedilmiş olması gerekmektedir. Mono veya ilmine göre kayıtlı olmayan stereo kaynaklar çok kanala ayrılamaz.
Tüm bu işlemleri DSP (PS9850) yaptığına göre bu entegreyi bir çeşit ses kartı gibi düşünmeli ve bu işlemcinin çalıştırılma tekniklerini iyi bilmeliyiz.
Bir DSP aktif yük altında çalışmaz. Yani aşırı güç çekilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısı ile aşırı yükten dolayı yanmak gibi bir mevzu da olamaz. Bu işlemci sadece iki kanal çalışacak şekilde cihaz üzerinden ayarlanmış ise, yine cihaz üzerinden çok kanallı çalışabilecek şekilde ayarlanabilir. Tabii ki çok kanallı çalışacak şekilde ayarlansa dahi kaynak çok kanallı ses içermiyorsa decoding işlemi kaynak özellikleri doğrultusunca yapılacaktır. Dolayısı ile bilinçsizce bir CD veya PC den gelen sesleri 5 kanala ayırmak istenmesi mantıksız olacaktır.
1) Önceden tüm hoparlörlerden ses elde edilebiliyormuydu.
2) Kaynak meteryali stereo mu yoksa 5.1 kayıtlı mı?
3) Cihazın ayarlarından sadece stereo modu mu seçilmiştir.
Önceden yazmış olduğum basit 3 madde doğru bir şekilde takip edilse ve uygulanmaya çalışılsa idi bu kadar uğraşı olmazdı.

DSP işlemcisi kaynak özellikleri veya kullanıcı ayarları doğrultusunca çalışan bir işlemcidir.
KULLANICI AYARLARI:
1) Stereo. İki kanal.
Kaynak ne olursa olsun sadece iki kanal ön sağ ve sol kanallar çalışır.
2) MULTI-Ch Çok kanallı decoding işlemleri.
M/Ch seçeneğinde kaynak mono veya stereo ise (örneğin CD, PC vbg) sadece iki kanal decode edilecektir. Yani ön sağ ve sol kanallar.
M/Ch seçeneğinde kaynak çok kanallı ise DSP nin barındırdığı kodekler doğrultusunda (DOLBY DIGITAL veya DTS) kaynak kaç kanallı kaydedilmiş ise o kadar kanal aktif olacaktır.
ÖRNEK KAYITLAR:
DOLBY DIGITAL 5.1 veya DTS.
6 kanal kaydedilmiş bit stream'ler 5 kanala ayrılarak her kanal ile ilgili olan sesler decode edilerek ilgili ses amplisine gönderilir.
3) STEREO to M/Ch.
DOLBY PROLOGIC veya DTS NEO-6.
Stereo kaynaktan arka sesleri ayırma tekniğine göre çalışmaktadır. Çok kanallı ayırma tekniğinin geçerli olması için stereo tekniğinin ilmine uygun kaydedilmiş olması gerekmektedir. Mono veya ilmine göre kayıtlı olmayan stereo kaynaklar çok kanala ayrılamaz.
Tüm bu işlemleri DSP (PS9850) yaptığına göre bu entegreyi bir çeşit ses kartı gibi düşünmeli ve bu işlemcinin çalıştırılma tekniklerini iyi bilmeliyiz.
Bir DSP aktif yük altında çalışmaz. Yani aşırı güç çekilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısı ile aşırı yükten dolayı yanmak gibi bir mevzu da olamaz. Bu işlemci sadece iki kanal çalışacak şekilde cihaz üzerinden ayarlanmış ise, yine cihaz üzerinden çok kanallı çalışabilecek şekilde ayarlanabilir. Tabii ki çok kanallı çalışacak şekilde ayarlansa dahi kaynak çok kanallı ses içermiyorsa decoding işlemi kaynak özellikleri doğrultusunca yapılacaktır. Dolayısı ile bilinçsizce bir CD veya PC den gelen sesleri 5 kanala ayırmak istenmesi mantıksız olacaktır.

Önceden yazmış olduğum basit 3 madde doğru bir şekilde takip edilse ve uygulanmaya çalışılsa idi bu kadar uğraşı olmazdı.
Daha önce 3 maddeye yanıt vermiştim.
Sistem içinde yer alan hoparlör test bölümünde deneme yaptım. Ancak test sırasında bahsettiğim çıkışlardan ses alamıyorum.
Bu nedenle sorun ne kaynakta ne de ayarlarda; problem cihazın kendisinde gibi görünüyor.

Ekli dosyalar

• test.webp
    test.webp
    511.1 KB · Görüntüleme: 5
Sistem içinde yer alan hoparlör test bölümünde deneme yaptım. Ancak test sırasında bahsettiğim çıkışlardan ses alamıyorum.
Bu nedenle sorun ne kaynakta ne de ayarlarda; problem cihazın kendisinde gibi görünüyor.
@Mr_YAMYAM ustanın yazdıklarından anladığım kadarıyla: 2.1 veya 5.1 kanal seçimini uygulayan DSP entegresi. Ses sinyallerini DAC entegresinden alıyor. DSP ses ayarlarından ve anfi çıkışlarından sorumlu. Ses sinyallerinin yanı sıra, MCU dan neyi nasıl yapacağına dair sinyaller de alıyor. Bu durumda MCU katından denetim sinyallerini alamadığı olasılığını düşünürsek; DSP nin "varsayılan" modunda çalıştığını düşünebilir miyiz? Sesli düşünmek babında birşeyler yazdım. Belki fikir verir.

Son düzenleme:
Verilen yanıtlar üstünkörü olduğu için o yanıtların sonucunu görmeni bekledim. Çünkü sen arızalı parça olabilir düşüncesi le hareket ederek benim önerilerimi bile düşünmemişsin.
DSP işlemcisi kendisine verilen komutlar doğrultusunda çalışır. Bunu PC deki ses kartı gibi bile düşünebilirsin.
DSP yi 2 kanal yani stereo olarak ayarlamışsan DSP bunu emir telakki eder ve diğer kanalları susturarak sadece iki kanala test sinyali gönderir.
Bir PC de de durum benzerdir. DSP işlemcisini PC den iki kanal çıkış verecek şekilde konfigure edersen sadece iki kanal çalışır.
Yazmış olduğum bu 3 madde rahatlıkla test edilebilirdi.
Cihazı açarsın Ekranına bakarsın. Uzaktan kumanda ile MODE (Farklı da olabilir) değiştirerek stereo, mono, DOLBY PROLOGIC Multi/Ch gibi seçenekleri cihazın ekranında görebilirdin.

Verilen yanıtlar üstünkörü olduğu için o yanıtların sonucunu görmeni bekledim. Çünkü sen arızalı parça olabilir düşüncesi le hareket ederek benim önerilerimi bile düşünmemişsin.
DSP işlemcisi kendisine verilen komutlar doğrultusunda çalışır. Bunu PC deki ses kartı gibi bile düşünebilirsin.
DSP yi 2 kanal yani stereo olarak ayarlamışsan DSP bunu emir telakki eder ve diğer kanalları susturarak sadece iki kanala test sinyali gönderir.
Bir PC de de durum benzerdir. DSP işlemcisini PC den iki kanal çıkış verecek şekilde konfigure edersen sadece iki kanal çalışır.
Yazmış olduğum bu 3 madde rahatlıkla test edilebilirdi.
Cihazı açarsın Ekranına bakarsın. Uzaktan kumanda ile MODE (Farklı da olabilir) değiştirerek stereo, mono, DOLBY PROLOGIC Multi/Ch gibi seçenekleri cihazın ekranında görebilirdin.
Ses sistemleri konusunda hiçbir deneyimim olmadığını peşinen belirtmek isterim. Yine de konuyu anlayabildiğim ve kavrayabildiğim ölçüde, yanıtlarımı dikkatle ve özenle vermeye çalıştım. Üstünkörü davrandığımı kabul edemem.
Olayın gelişimi şöyle oldu: Sevgili komşum, yıllardır kullanmadıkları ses sistemlerinin arızalı olabileceğinden bahsetti. Arızanın ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı konusunda net bir fikirleri yoktu, ancak kullanım sırasında herhangi bir problem yaşanmadığından emin olduklarını söylediler.
Ben de eş dostun arızalı cihazlarıyla, herhangi bir maddi beklenti olmadan, ev ortamında ilgileniyorum. Elektronik bölümü mezunuyum ama pratik tecrübem sınırlı. Bu tür uğraşları bir nevi hobi olarak görüyorum.

Sonuca gelecek olursak: Bu kısım biraz utanç verici. Siz haklı çıktınız. Sorun, kumanda üzerinden menü ilerleyişiyle çözüldü. Benim aklıma gelmeyen şey şu oldu: Cihazın kendi menü sistemi içindeki hoparlör test fonksiyonunun, sadece seçilen çıkış kanalını test etmesi.
Bu bana hala tam mantıklı gelmiyor. Çünkü test esnasında her bir hoparlöre sinyal gönderildiği görüntüde net biçimde görülüyor; ancak bazı hoparlörlerden ses geliyor, bazıları sessiz kalıyor. Oysa 5+1 sistemde test moduna geçildiğinde, seçilen ses modundan bağımsız olarak her bir hoparlörden ses alınması beklenir. Çözüme ulaşma konusunda verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum.

Sonuca gelecek olursak: Bu kısım biraz utanç verici. Siz haklı çıktınız. Sorun, kumanda üzerinden menü ilerleyişiyle çözüldü. Benim aklıma gelmeyen şey şu oldu: Cihazın kendi menü sistemi içindeki hoparlör test fonksiyonunun, sadece seçilen çıkış kanalını test etmesi.
KÖTEK meselesi için forumda bazı arkadaşlarla görüşebilirsin :p

Forum istatistikleri

Konular
133,384
Kullanıcılar
459,238
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri