Lehim teli tavsiyesi

Ustalar, lehim teli fiyatları epey arttı. Tassol kurtel soldex 60/40 kullandım ben epey zamandır. En çok kurtel i beğenirim.
Şimdi sorum şu bunların kurşunsuz olanları, gümüş katkılısı vs var piyasada. (Genelde inverter sistemler genel kart tamiri işim. ) kurşunsuz almayı düşünüyorum sağlık açısından fakat tecrübe edenler varsa kısacık anlatsa bile memnun olurum. Ve alım yaptığı yeri(gizli değil ise) söylerseniz sevinirim.
Düşüncem kurtel 99,3 e 0,7. Flux olarakta soldex nkn clean.

Kurşunsuz lehimlerin lehimleme sıcaklığı yüksektir.
İdeal sıcaklık 400-450'C gibi verilmiştir.
Bazı özel alaşımlı lehimler var bulabilirsen tavsiye ederim.
%70 kalay, %28 kurşun ve %2 gümüş. (Yanlış hatırlamıyorsam)

Tek bir uygun ve doğru lehim vardır ibaresi çok doğru olmayabilir . Bazı yüksek akımlı komponentlerin lehimlenmesinde kurşunu bol lehimler daha iyi mekanik lehimleme sağlarken küçük komponentlerin lehimlenmesinde kurşunu az , kalayı bol lehimlerin kullanılması daha iyi olabilir . Her durum için duman emici kullanmak sağlık açısından elzemdir .

kurtel soldex 60/40 kullandım
Listeye Feray lehimi de ekleyin.
Kart tamirinde kurşunsuz lehim (pahalıdır)kullanmak çokta gerekli değil.
Kurtel- Feray kullanıyorum. 180-190 ° ler de erime yapar. Kurşunsuz lehimde 220-230 ° de erime yapar.
Cihaz ve kart tamiri yaparım.
Bugüne kadar kurşunsuz lehim kullanma ihtiyacı hissetmedim.

Lehimleme de mutlaka dikkat etmeniz gereken nokta;
Lehim/ pasta/flux kullanırken ortaya çıkan zehirli gazların dumanını solumayın. Lehimlemeyi havadar yerde yapın veya lehim dumanı uzaklaştırma aparatları kullanın.
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Ustalar, lehim teli fiyatları epey arttı. Tassol kurtel soldex 60/40 kullandım ben epey zamandır. En çok kurtel i beğenirim.
Şimdi sorum şu bunların kurşunsuz olanları, gümüş katkılısı vs var piyasada. (Genelde inverter sistemler genel kart tamiri işim. ) kurşunsuz almayı düşünüyorum sağlık açısından fakat tecrübe edenler varsa kısacık anlatsa bile memnun olurum. Ve alım yaptığı yeri(gizli değil ise) söylerseniz sevinirim.
Düşüncem kurtel 99,3 e 0,7. Flux olarakta soldex nkn clean.
Kurşunsuz lehim alacaksan ilk az bir miktar alıp dene genelde kullanımı zor bir lehim ben notebook onarımında kullaniyordum sirketi denetlemeye geldiklerinde. Yurt dışı anlaşmalı firma olduğu için kurşunsuz kullaniyorduk denetleme geçince kurşunlu ya devam Ross sertifikası gereğine göre kurşun içermemesi gerekiyor. Normal lehimden sert yüksek ısıda erir ve esnemez soğuk lehim olmaya yatkın benim kullandığım lehim 63/37 assemcorp dan alıyorum 1 kg olarak pahalı gelebilir ama kalitesi çok iyi ithal mal inceldikce pahalaniyor ben 1mm kullanıyorum ince almana çokta gerek yok bence yinede ince istersen 0.8 alabilirsin el becerin iyi ise lehimin kalınlığı önemli değil çok

Son düzenleme:
Aynen benim alanım genelde kaynak makinesi, soğuk sıcak görüryor makineler. Kurşunsuz sert olacağı için içten çatlak yapma olasılığıda yüksek diye değerlendirdim. 63 37 en iyisi olacak dediğiniz gibi. O siteyi ilk sizden duydum, bakalım araştırayım. Teşekkür ederim ustam. Allah işini rast getirsin

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim ustalarım. Dediğiniz gibi yapmaya çalışacağım, hepsini not ettim ama duman emici vs bazen üşengeçlik oluyor işte. Yada o duman koku olmayınca bişey eksik kalıyor gibi 😁. En azından benden uzaklaştıracak bir fan takıp 63 37 veya dediğiniz özel karışım ürünlerden azar alıp deneyeyim. İnce pek lazım olmuyor zaten de smd, smps işi çıkınca kalın azda olsa süre artırıyor. Tekrar teşekkür ederim. Umarım bu saatte yazdıklarım sizlere bildirim olarak düşmüyordur. 🫡😊

güzel insan, yıllarca kaynak makinesi tamir ettik, bu güne kadar soğuk lehime nerdeyse hiç denk gelmedim. evet makine ısınır ama pbc ısınmıyor. gevşeklikten dolayı pcb de bakır yolla beraber çıkışın yandığını gördüm ama lehimlerde hiç denk gelmedim. zaten diyot ve mosfetlerin soğutucuları yeteri kadar büyük. biz kurtel kullanıyorduk. ama havalandırma, duman emme olayını pas geçmeyin derim. ustam malum hastalıktan gitti. emme fanı lazım derdi ama hiç kullanmadı ve yapmadı, klima emiyor zaten derdi.

Eyvallah paskomya ustam, kurşunsuz lehim sert olacağı için kış yaz derken makine kendi içindede az da olsa ısınıp soğuduğu için bildiğimiz yol olan 63 37 yada 60 40 tan devam diye düşündüm, ve fanı da sizin ustanızın hesap ihmal ediyorum ama kullanmaya alışmak lazım. Sağolasın ustan gece gece. Kaynak konusunda sana, senden habersiz (önceki mesajlarından) danıştığım oldu çok. Öncesi ve sonrası için şimdiden teşekkür ederim.

Aynen benim alanım genelde kaynak makinesi, soğuk sıcak görüryor makineler. Kurşunsuz sert olacağı için içten çatlak yapma olasılığıda yüksek diye değerlendirdim. 63 37 en iyisi olacak dediğiniz gibi. O siteyi ilk sizden duydum, bakalım araştırayım. Teşekkür ederim ustam. Allah işini rast getirsin
https://www.assemcorp.com/tr/urunle...ehim/urun/369-sparkle-tsuru-22-tel-lehim.html önerdiğim lehim teli bu. Profosyonel lehim teli feray ve kurtel den kaliteli. Ama bildiğim kadarıyla feray ve kurtel yerli firmalar. Eğer yapacağın iş çok hassas değilse yerli malı da alabilirsin para dışarı çıkmış olmaz. Soğuk lehim sıcaklıktan olmuyor ben micro USB değiştirirdim eskiden tablet kartlarına asus markada kopardı kurşunsuz lehim. Ekran kartı veya güney chip ı dizerken kurşunsuz kullanirsam chip yüksek sıcaklıktan kabarirdi dizerken. Ama şu da bir gerçek kurşunsuz dizilmez mi dizilir ama çok daha dikkatli olmak gerekir. Kursunsuz lehimin bence sağlık faydasindan başka bir faydası yok.assemcorp büyük bir firma üreticilere mal satiyor. Küçük alışveriş yeri değil ama birşey almak istediğinde yardımcı oluyorlar bir satış temsilcisi numarası edin firmadan alacağın zaman onu arayıp al fiyat indirimi de yapabilir hem sana satış temsilcisi

Forum istatistikleri

Konular
133,409
Kullanıcılar
459,366
Son üye
Mssksısıss
Geri