LED, Plazma ve LCD: Hangi TV'yi seçmeli?

Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
39
HDTV alırken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bunların en başında ekranın türü geliyor. Ağır CRT'ler tarihe karıştı, arka projeksiyonlu HDTV'lerin de soyu tükendi. Şu an piyasada üç farklı ekran teknolojisi bulunuyor: Plazma, geleneksel CCFL arka aydınlatmalı LCD ve LED arka aydınlatmalı LCD.

HDTV'ler ilk günlerinden itibaren daha ince, CCFL arka aydınlatmanın fiyatının düşmesiyle güç tüketimi bakımından daha tasarruflu bir hale geldiler. Plazma ve LCD ekranlar arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar bir süre akılları meşgul etse de geçtiğimiz bir kaç sene içinde LED arka aydınlatmanın giderek gelişmesi, onu kazanan durumuna getirdi. LED tabanlı LCD, enerji tasarrufu konusunda şu an benzeri olmayan bir performansa sahip. Ancak malesef LED HDTV'ler genellikle en pahalı televizyonlar.

Dolayısıyla bütçeniz elveriyorsa parayı gözden çıkartıp bir LED aydınlatmalı HDTV alabilirsiniz.

LCD, LED ve Plazma arasında ne fark var?

Bu üç teknoloji özellikle ekranın aydınlatması konusunda birbirinden olduça farklı. Plazma HDTV'lerde ekrandaki görüntüyü oluşturan fosforlar kendilerini aydınlatırlar ve arka aydınlatmaya ihtiyaç duymazlar. LCD HDTV'lerde ise likit kristal ekran kendini aydınlatmaz ve ayrı bir ışık kaynağına gereksinim duyar.

CCFL arka aydınlatmalı LCD olarak bilinen "Normal" LCD ile LED arka aydınlatmalı LCD'ler arasında ise bir takım farklar bulunmaktadır. Geleneksel LCD HDTV'ler soğuk katot floresan ışıkları (CCFL'ler) kullanarak ekranı aydınlatırlar. CCFL'ler evlerimizde kullandığımız floresan lambalara benzerler, gaz kullanarak ışık meydana getirirler. LED LCD ekranlar ise ışık yayan diyotlar yoluyla ekranı aydınlatırlar (light emitting diode - LED).

HDTV ekran türlerinin etkilediği faktörler

Seçtiğiniz HDTV ekran türünden etkilenebilecek birkaç faktör mevcut. Bunlar arasında ekran kalınlığı, parlaklık, koyuluk, enerji verimliliği ve fiyat en önemli olan faktörlerden. İdeal bir HDTV'nin en önemli özellikleri arasında ince olması, parlak ve koyu renkleri doğru olarak verebilmesi ve düşük enerji harcaması bulunuyor. LED arka aydınlatmalı HDTV'ler, diğer ikisine göre bu özelliklere en çok yaklaşan teknoloji.

Bu avantaja sahip LED HDTV'ler, aynı boyuttaki CCFL arka aydınlatmalı LCD'lerden birkaç yüz lira daha pahalı olabiliyorlar. Plazma HDTV'ler genellikle daha uygun fiyatta, CCFL arka aydınlatmalı HDTV'ler ile hemen hemen aynı fiyatlarda bulunabiliyor. Ancak buradan edeceğiniz tasarruf, LED HDTV'ler kadar iyi görüntü elde edebilseniz dahi ekranın daha kalın olması ve çok daha fazla güç tüketmesi anlamına geliyor.

LED HDTV'ler her zaman inanılmaz derecede pahalı olmayabilirler, ancak CCFL aydınlatmalı eşlerinden her zaman daha pahalılar. Ancak mükemmel resim kalitesi ve ekran kalınlığı, güç tüketimi gibi kazançları göz önünde bulundurduğunuzda, cebinizden çıkacak ekstra paraya değecektir.

Resim kalitesi

Özellikle video veya film meraklısıysanız resim kalitesi sizin için bir HDTV'de aranan en önemli özellik haline gelecektir. Tepe noktadaki beyaz ve siyah seviyeleri, bir resmin ekranda ne kadar detaylı görüneceğini belirler.

Kötü beyaz seviyeleri, detayların aydınlık sahnelerde kaybolacağı; kötü siyah seviyeleri ise karanlık sahnede gölgelerin resimlerin bir kısmını yutacağı anlamına gelir. En iyi siyah seviyelerini HDTV'lerin sağladığı bilinmektedir. Ancak örneğin LED bazlı LG Infinia 47LW5600'ün sağladığı 0.01cd/m2 siyah seviyesi, bu alanda plazmanın hakimiyetinin bittiğini gösteriyor.

Beyaz seviyeleri, siyah seviyleri kadar önemli değildir. Çünkü açık beyaz renkleri arka plan aydınlatması ile oluşturmak daha kolaydır. Bu alanda da LED arka aydınlatma lider konumda bulunuyor. Örneğin Panasonic TC-L42E30, ulaştığı 473.50cd/m2 beyaz seviyesi ve 0.04cd/m2 siyah seviyesi ile plazma kardeşi TC-P50ST30'u (107 cd/m2 en yüksek beyaz seviyesi ve 0.03cd/m2 ile biraz daha iyi siyah seviyesi) tahtından indiriyor.

Boyut ve Güç

Ekran kalınlığı bir HDTV'nin en önemli özelliği olmasa da en çabuk farkına varılanlardan. Çok ince bir HDTV sadece görsel olarak göze hitap etmiyor, aynı zamanda duvara daha kolay monte edilebiliyor ve daha kolay bir şekilde ev sinemanızın bir parçası haline gelebiliyor.

Bu alanda da LED aydınlatmalı HDTV'ler hüküm sürüyor. LCD ekranların kullandığı arka aydınlatmalı CCFL'ler, LED'lerden çok daha kalın. Plazma ekranlar ise plazma hücreleri için geniş bir alana ihtiyaç duyuyorlar. LED'ler, inanılmaz derecede parlak görüntü sağlayabildiği gibi, aynı derecede ince olabiliyorlar.

Enerji verimliliği, bir HDTV seçerken dikkat etmeniz gereken önemli faktörlerden ve bu alanda da LED arka aydınlatmalı HDTV'ler önde gidiyor. LED HDTV'ler genellikle sabit bir şekilde 100 watt veya daha az enerji harcıyorlar. Plazmalar ise üç kat veya daha fazla enerji tüketebiliyor.
 
Bunun için üç seçeneği göz önüne alacaksınız.

1-Görsellik kalitesi,
2-Enerji tasarrufu.
3-Fiyat.

Dayanıklılık faktörünü, üçünü de ayni varsayarak(Kullanıcı ve markaya göre de değişebilir) seçenek olarak göz önüne almadım.Enerji tasarrufu+ekran parlaklığı+göz sağlığı da eklenince bence en ideali lcd led tv'leri veya monitörleridir.(Bu arada ben de FLATRON E1940 HD görüntü kaliteli,18.5" LG marka lcd led monitörümü tam bir yıldır kullanmaktayım ve son derecede memnunum.14 watt güç çekiyor ve hangi açıdan baksanız görüntüde kontras zayıflığı veya ışık azalması olmuyor.)Lcd led tv'lerin de ayni şekilde çok uygun(İdeal) olduğunu söyleyebilirim.Tek dezavantajları ilk satın alma fiyatlarının diğerlerinden biraz fazla olmaları yalnız o kadar,ama sundukları üstün özellikler ve enerji tasarrufu bence buna değer.

Gelelim plazma tv'lerin son durumuna.Son zamanlarda teknoloji haberlerinde okuduğumuz üzere, enerji tasarruflu modelleri geliştirilip,ayrıca da elektrik sarfiyatı,incelik ve fiyat olarak da lcd led tv'lerle rekabeti kolay hale dönüştürüldü.Görselliği,renk ve ışık parlaklığı,renkler arasında geçiş keskinliğini,kalitesini daha önde tutanların da plazmayı tercih etmeleri için(Ev sinemasında daha iyisini isteyenlar için) daha doğal bir sebep düşünülemez.Ancak gerek ağırlık,gerek enerji hacaması,gerek incelik,gerek fiyat olarak bence hala lcd led tv'lerin gerisinde kalıyor.Ev sineması kursam ben yine de bazı güzel özelliklerini göz önüne alıp yine de lcd led tv'leri ısrarla tercih ederdim.

Normal lcd tv+monitörleri daha kalın olmaları,ağır yapıları,bakış açısıyla değişen görüntü kaliteleri,CCFL arka aydınlatmalarının yüksek parlaklık ayarında fazla ısı oluşturmaları (Parlaklık azalmasıyla ısı lineer olarak düşüyor,ancak ışık şidetleri led lcd'lerin çok gerisinde olduğundan fazla da kısamıyorsunuz.En fazla %50 gibi.Şu anda kullandığım lcd led monitörün,parlaklığını % 7'e getirip, normal gündüz zamanında dahi rahat bir şekilde görerek kullanabiliyorum.)nedeniyle lcd led tv+monitörlerden daha düşük fiyatta olsalar dahi tercih etmeyeceğimi rahatlıkla söyleyebilirim.Ancak bu arada, tüm yapılan bu tercih işlemleri, herkesin farklı beklentilerine göre değişim gösterebileceğinden,her yapılacak farklı tercihi de saygıyla karşılayacağımı belirtmek isterim.Ama benim için de her zaman en ideali HDTV olarak lcd led yapıda olanlardır.:)
 
Led ve dahada ozellestirirsek Philips 7 ve ustu seri forever Ambilight x))
 
Hepsinin artısı eksisi var, bütçenize uygun (ve "bilinçli toplumun" genel eğilimi) hangisi olursa bence onu alın. Benim takıldığım nokta ise mükemmel görüntü ses gibi ifadelerdir. Görsel elektronikte bu gibi ifadeler bana çok çocukça geliyor. Düşünün 10-12 sene önce digital görüntü için "mükemmel ötesi" deniliyordu. Hatırlayın 5-6 ay önce ntv grubunun yaptığı hden tv kanalı tanıtımında , digital görüntüyü kare kare mozaik şekilde verip, HD görünüde netleştirip, [HD] yüksek çözünürlüklü yayını övüyordu. Hani bu digital görüntü mükemmel ötesiydi 10 yıl önce, 10 yıl sonra mükemmel ötesi olan şimdi tüh kaka mı oldu? Pazarlama stratejileri teknolojiyi tekrar gözden geçirmeli .
 
Yazdığınız yoruma ancak kısmen katılıyorum.Neden diyebilirsiniz.Tv ve monitörlerin "in" iken,"out"'a dönebilmesi,pazarlama stratejileri kadar, insanların da bu konulardaki ürün beklentileri(Enerji tasarrufu,düşük tepki süresi yani gecikme süresi=çok hızlı görüntüler gözetilerek,stand-by'da düşük elektrik sarfiyatı,uzun ömür, dayanıklılık,vb.) ve zevklerinin(Büyük ekran tercihi,daha fazla renk keskinliği isteği,daha yüksek parlaklık ve kontras geçişli ekran özelliği,vb.)zamana yenik düşerek değişebilmeleridir.Bir düşünün 15 sene önce tepki süresi,HDTV,16:9 gibi kavramları hiç bilmez ve de önemsemezdik bile.Çünkü bu kavramlar yeni teknolojilerle birlikte önümüze artık, standart bir beklenti şeklinde geldi.Bu özellikler eskiden bulunmadığından crt tv veya monitörlerlerden bu özellikleri de beklemezdik açıkçası.Çünkü rekabet edilip biribirinden üstün tutulabilecek bir özellikler yelpazesi(Geniş açılımlı özellikler) mevcut değildi.Yani sonuç olarak söylemek gerekirse,cihazlar teknolojisini ilerlettikçe,insanların bunlardan bekledikleri özellikler de,standartlar da artmış bulundu.Yani bu talebi insanlar ihtiyaçları neticesinde başlattılar,pazarlama stratejileri de onları takip etti.Bu bir karşılıklı arz-talep ilişkisi kısaca.

Cep telefonlarının da 3 ayda bir değişikliğinin baş etkeni; insanın bir pc'den beklediği özelliklerin tamamını masum bir cepten bekleyip talep edebilmeleridir.Android denilen ceplerin bir takla atıp,şaklabanlık yapmadığı,robot gibi dansedip, bizi eğlendirmediği eksik bir özellikleri olarak kaldı.Tabi fiyat olarak da sıradan bir pc'yi haklı olarak, sahip oldukları özellikler toplamı nedeniyle geçebilenleri de vardır hiç kuşkusuz.

Bakın, bu konunun çok da üstüne gidilirse eğer;"yumurta mı tavuktan,yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar" gibi bir kısır döngüye bile varabiliriz.En iyisi üzerinde çok durmayalım en iyisi.Gerçekte her iki kitle de(İnsanın talebi+teknolojik özellikli malların pazarlanma stratejisi)birbirinin üzerine çok kuvvetli etkileşim yaparlar.Bu; zamana,ülkelere,şartlara,dünyanın ekonomik durumuna ve psikolojisine,ülke insanlarının zevk ve kültür seviyelerine,sinema ortamlarının ev ortamlarına taşınmasına,(Eskiden bir dvd ile 3 saatlik filmin, salonda yani ev sinemasında rahatça izlenebileceğini hayal bile edemezdik belki de.)teknolojik reforma doğrudan bağlıdır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst