LDR, Lazer ve Arduino ile Buğday dane sayım makinası

Merhaba,
Ben yine de LDR yerine fototransistorda ısrar edeceğim.transistorun anahtarlaması(sviçink)LDR'den daha hızlıdır.
 
fototransistor fikrine katiliyorum,

anahtarlama için standart role sayıma yetişemez, belki solid state role olabilir onada gerek yok. diye düşünüyorum.

zaten arduino kullaniyoruz, sayimida arduino yapsin. simdilik veriyi seri porttan alirsiniz, prototip tamamlaninca lcd shield kullanilabilir.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bugün LDR, lazer ve butonları elime geçti. Yarın ya da öbür gün muhtemelen direnç, protoboard ve diğer materyallerim gelecektir ve yakın zamanda başlayacağım. Doğruyu söylemek gerekirse kodlamalarda da yardıma ihtiyacım olacaktır çok teşekkür ederim..
merhaba.
basit yönden saydırın optokplor;=)
 

Ekli dosyalar

  • 6159882.jpg
    6159882.jpg
    2.9 KB · Görüntüleme: 11
Ard arda bitişik iki dane geçerken sayım yapabileceğine inanmıyorum yani bence lazer ve sensör karşılıklı olmamalı, yanyana ir sensör bence en uygunu burya çok yakın hatta sıfır konulmalı, bir nevi radar gibi yansıma yoksa hareket yok dolayısıyla sayı sabit her yansıma bir sayı artırmaya sebep aynı tespihattaki tuş olayı. Hangi ilde ilçedesin bunları bulabileceğin dükkan yok mu, kapıda teslim güzel de bu proje bu kadar zaman almamalı!
 
Son düzenleme:
bende aynı anda iki tohumun parçanın geçmesi ihtimali düşünerek daha yavaş çalışacak bir sistem düşündüm. taneleri iyi ayırmak için ve öyle dar bi alandan taneler yönlendirilmeliki aynı anda 2 tane geçememeli.. bir kalem tüpü gibi dar bi alana yönlendirilmeli ayrıca tüpün açısı yukarı aşağı ayarlı olursa tanelerin geçiş hızıda ayarlanabilir. hassas ayarı için. taneleride bir kaptan bu tüpe bir titreşim motoru ile bulunduğu kap titreştirilerek yönlendirilebilir yada basit bir küçük dc motorla helezon yöntemi kullanılarak taneler tüpe yönlendirilebilir düşüncesindeyim.

kolay gelsin..
 
Arkadaşlar burada taneleri sayacak olan elemandan çok daha önemlisi, tanelerin sayıcının önünden düzenli ve aralıklı olarak geçmesini sağlayacak bir mekanizma kurmaktır.
Benim aklıma şöyle bir şey geldi. Tanelerin dolu olduğu kabın içine oldukça dik eğimli mini bir bant konveyör kurulur (teyp motoru, kayış yerine yassı bir lastik, kasnak) Konveyör yüzeyine sadece bir buğdayın tutunabileceği kadar bir oyuk yapılır (sayıcının sayma hızına göre oyuk sayısı aralıklı olarak artırılabilir). Bu şekilde o oyukta her seferinde sadece bir buğday taşınacağından ve konveyör yüzeyi düz olduğu için başka tane tutunamayacağından, taneler düzenli aralıklarla gelir.
Sayıcı için bence de en iyisi optokuplör ile tesbih sayacının birlikte kullanılması olur.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    11.3 KB · Görüntüleme: 20
Öncelikle Merhaba,

Bu aralar arazi işleri epey yoğun olduğundan pek vaktim olmadı ancak bugün biraz vaktim oldu ve laser+LDR ile bir deneme yaptım.

5mm çapındaki 10 kOHM dirence bağlı LDR'ın tam ortasına lazeri sabitlediğimde Arduino serial portda okuduğum değer 1006-1009 arası değişiyordu. Arasından en ufak olabilecek buğday danesini bıraktığımda bu değer 900 küsürlerde ve her seferinde 1000 'in altına düştü ve ben 1000'in altına düştüğünde döngüyü durdurttum. Sanırım iş görecek gibi gözüküyor.

Fototransistör ile normal bir deneme yaptığımda serial portta sabit stabil veriler alamadım. Bazen 0 değeri bazen 120 bazen 87 gibi farklı değerler verdi hep. Muhtemelen bir yerlerde yanlışlık yaptım ondan dolayı :)

Optokuplör nedir ne değildir açıkcası bilmiyorum onu da araştıracağım .

Manisa Merkez'de oturuyorum. Bu tarz şeyleri temin edebileceğim bir çok yer vardır eminim ancak henüz keşfetmedim. Yan yana IR sensör olayında ise buğday taneleri bitişik geldiğinde o da onu tek bir parça gibi tanımlamaz mı ?

Buğdayların teker teker tane tane gelmesi en kritik aşamalardan biri, oluklu bant sistemi benimde aklıma gelmişti ancak bant sistemi son taneye kadar kabın içinden alamıyacaktır, el ile dibinden alıp geri kalanını banta koymak gerekecek :) Titreşim, bir miktar eğim ve oluşturacağım dar kılavuzlar ile tanelerin teker teker düşeceğine inanıyorum.

Bu proje epey uzun sürecek benim için, çünkü her bir şeye sıfırdan başladım, geç olsun güç olmasın :)

Teşekkürler..
 
Evet sayaç seklinde yapayım dedim tekrar 1000 in üzerine çıkasıya kadar sayacı 16 arttırdı :)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Yan yana IR sensör olayında ise buğday taneleri bitişik geldiğinde o da onu tek bir parça gibi tanımlamaz mı ?

Buğdayların teker teker tane tane gelmesi en kritik aşamalardan biri, ...
Doğada keskin köşeli yaılar yer almaz, ve de insan yapısı olmadığından (arka arkaya gidecek illaki şeffaf hortum içinde) çekirdekleri konserve tarzı araları boşluksuz silindirik yapı düşünme, uç ve son kısımda boşluklar olacak işte bu boşluğ kullanıp encoder mantığında sayım gerçekleşecek(010101) ;). Mouse tekeri, veya yazıcı kafasının sağ sol hareketini sayması...
encoder-2-sensor.gif
 
LDR ile olmayacakmış zaten sizlerde söylüyordunuz, neyse onu da görmüş oldum..

Şimdi fototransistör bağladım LDR yerine bir de onun performansını göreyim diye, bende 3 bacaklı fotoresistör var tam olarak neyi nereye bağlayacağımı kaç ohm luk direnç kullanacağımı bilmediğimden arduino dan sürekli farklı çıktılar alıyorum. Ne bileyim 50, 300,240,0, 54 ... gibi, ancak LDR da bu büyük oranda stabildi. Bu 3 bacaklı fototransistörü nasıl bağlamalıoyım acaba ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst