lavamat çamaşır makinası arızası

arkadaşım ilk once kayısı çıkar ondan sonra yıkama yada sıkma programına al makine suyunu falan aldıktan sonra motor mılını elle bı çevir bak eğer sen çevirdikten sonra bı hareketlılık olursa muhtemelen kömürleri bitmiştir tabıı bunları yaparken ilk başta emnıyet sunuda soylıyım bu arızayı anlaman için kesin bı çözüm diiill yüzde yetmiş işe yayar:) bu arada ali usta ama ben abi dicem abı ALLAH senden razı olsun burda bu kadar ınsana bı sekılde yardımcı oluyon ALLAH emeğini boşa çıkarmasın
 
furkano yazdıkların için sağol ben kömürlerine bakmıştım sağlam sorun zaten takodaymış onu da hallettim ben şu an deniyorum.Çalışıyor ama yıkamada yavaş dönüyor ona çözüm bulamadım da idare ediyor öğrenciyiz sonuçta ali usta olmasaydı o kadar bile dönmicekti...:)
 
Sorunuzu bu satırlarda sorabilirsiniz.
 
Sorunuzu bu satırlarda sorabilirsiniz.

Ustam, iyi günler, yakalamışken bir soru da ben sormak isterim:

Bizim emektar ç. makinesi su almıyor , bu konuda tecrübem olmamasına rağmen açtım bir göz atayım diye.. Makine beko, sanırım '98 yapımı, model 2313 C gibi birşey.
Makineyi açtığımda su girişinde tahmin ettiğim gibi selenoid bir valf gördüm. Valfin üzerinde 230 V ibaresi vardı, iki kablo ile ön paneldeki mekanik kontrol kısmına bağlıydı, soketlerini çıkardım, uçlarına direkt 220 V verdim, valf çalıştı, suyu aldı.
Bu sefer çıkardığım kabloları voltmetreyle ölçtüm, yıkama programı başlangıcında kablolarda da 220 V görünüyordu. Buna rağmen soketler valfe takılı iken bobini çektiremiyordu.
Mekanik kontrol ünitesini (beyin deniyor sanırım) sökmeyi düşündüm fakat hayli sıkışık bir yerdeydi ve kazanı falan da sökmek gerekebilir gibi geldi bana.
O an için konuyu askıya aldım
Buna benzer bir arıza ile karşılaştınız mı? Acaba beyin bu valfin voltajını mekanik olarak mı anahtarlıyor yoksa triyak vs. elektronik bir elemanla mı?
Yeterli akımı sağlayamaması, bana elektronik bir anahtar kullanıldığını düşündürdü.
İşin içinden çıkamazsam, beyni sökmek yerine röle ve transistörlü bir kart yapıp, bahsettiğim (beyin'den gelen) zayıf 220'yi algılatıp bir röle çektirecek ve onunla da valfi enerjilendireceğim. Ne dersiniz, sakıncası olur mu? Ya da daha basit bir çözümü var mıdır?
İyi çalışmalar dilerim.
 
Acaba beyin bu valfin voltajını mekanik olarak mı anahtarlıyor yoksa triyak vs. elektronik bir elemanla mı?

Yardımınıza gerek kalmadı (zaten ilgilenmediniz de) Su seviye sensörü ile anahtarlıyormuş (mekanik) , megep dökümanlarını inceleyerek çözdüm olayı.
 
AEG LAVAMAT 8030 ön kısında yazan bu (R4E08)

Model 3080 olabilir 8030 lavamatta yok bosch marka yıkayıcılarda var.

Eğer 3080 ise öncelikle ısıtıcı kontrol prosestatının kontakları ölçülmeli aktif olup olmadına emin olunmalı, sonrasında mekanik pgs kontaklarının aşırı akımdan deforme olup olmadıgı kontrol edilmelidir.

Bu noktalardan birinde hasar varsa motor dönmeyecektir .

Hasarlı konpanent degiştirilmeli aşırı akımın motordanmı yoksa rezinstanstanmı çekildiği araştırılmalıdır .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,249
Mesajlar
916,176
Kullanıcılar
450,060
Son üye
ali karaöz

Yeni konular

Geri
Üst