Laptop soğutucu fanlarını ters yönde döndürme?

Katılım
2 May 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
v2-83412_large.jpg2020-07-29 00.51.14.jpg2020-07-29 00.53.55.jpg20200729_004031.jpg
Merhaba zamanında üstteki laptop soğutucudan aldım. 4 tane 120 mm fan içinde. Fanlar standın üstüne doğru hava üflüyor, bende daha etkili olduğunu düşündüğüm için fanların ters yönde çalışmasını istiyorum. İçini açtım fanlar iki kablolu, kabloların yerlerini değişerek taktım çalışmadı. 3 faz, 1 faz, DC veya AC motorlar hakkında elektronik bilgim yok. Ancak nasıl yapılacağını bilsem işlemleri yapabilirim. İnternette baktığıma göre elektronik sürücü olduğu için çalışmıyormuş. Yabancı videoları izledim fanın devre kartında bir takım ince işler yaparak fanı ters çevirebiliyor. Diğer soğutucudan fanı söktüm, devreyi göstermek adına fotoğrafı üste ekledim. Şimdi iki sorum var:
1-) Bu fanları ters döndürme ihtimali var mıdır? varsa ne yapılır?
2-)Böyle bir ihtimal yoksa yerine kasa fanlarından alıp ters olarak monte etmek istiyorum, USB bildiğim kadarıyla 5V veriyor. Soğutucunun fanları hakkında bilgim yok. Kasa fanları ise 12V ile çalıştığını yazıyor internette. 4 kasa fanı taksam gücü laptopun usb den alabilir miyim? Veya adaptöre mi ihtiyacım olur?

Elektronik bilgim olmadığı için hatalarımı ve eksiklerimi maruz görün, bilgide kazanmak istiyorum bu konuda. Yardımınız için şimdiden teşekkürler..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
USB den besleyecek isen (4 tane fan ile) o laptopun USB 5v çipini yakarsın.
Bu çip anakart üzerinde bulunur. Tamiri de çok tuzlu olur ve belki yeni laptop satın alırsın.

Bir de dediğin işi başarırsan bile
Fan kanat yaprakları O yöne doğru fabrikasyon olarak (resimde de belli oluyor zaten) eğim verilmiştir.Yani Tersine hava üfleme de rüzgar hızı anormal düşer.
Bu kadar uğraşacağına fan standının ayaklarını bük yada kesip tersine çevir.
Daha evla olur.
 
Ters yön döndüğü zaman havayı ters yönde üfleyecek mi ki?
 
Ters yön döndüğü zaman havayı ters yönde üfleyecek mi ki?
Ters yönde üflemesine üfler de
Bu tür Fan kanatları doğru yönde Max hava üflemesi için bükümlü eğim verilmiştir. Motor tersine dönse bile, randıman vermez.
 
Ben yinede denemek istiyorum, dediğim gibi merak ediyorum ve tecrübe olarak bana katkı sağlayacaktır. Ter yöne dönmezse bile 2. Soruda ki gibi kasa fanlarını ters yerleştirerek bir şeyler yapacağım. Ancak güç, volt, amper gibi konularda yardıma ihtiyacım var..
 
2. Resimdeki üst taraftaki 3 lehimli yerdeki sargi uçlarını yer değiştirip 1. ve 3. deneyin. Olmazsa eski halindeki uclarla ortadaki uçları yer değiştirin.

Arkadaşların dediği gibi ters yöne çevirtmek ciddi verim kaybına sebep olur.
 
işe yaramaz tasarımı bu vacumlama işe yarasaydı öyle yaparlardı.
 
Dün by lent in dediği gibi 1. ve 3. lehimleri değiştim. Ters çalıştı ve istediğim performansı aldım. Ancak laptop soğutucusundaki fanları detaylı inceledim ve karttaki lehim yapısının farklı olduğunu gördüm. Şimdi ki fabrikasyon ürünleri zaten amacının dışında kullanılmaması için değiştirilemez yapıyorlar. O yüzden bende alt kısma monteli fanları üst kısma monte etmeye karar verdim. Böylece bahsettiğiniz fan yapısını bozmadan ters hava akımı elde ettim. İlk başta çıt çıtlı çıkarılabilir bant ile denedim ama tahmin ettiğim gibi fanlar alt tablaya değiyor ve hareket edemiyor. O yüzden farklı bir yöntem düşünüyorum. Ancak uzay sistem benzeri bir şey yaparak pcyi test ettim. Sonuç olarak pc sensörleri önceden 5-6 derece soğurken şu an 7-8 derece iniyor. Sensörler modüllere çok yakın olduğu için pc kasasından bir ölçüm yaptım. Pc kasası öncekine göre 10 derece kadar daha soğuk oldu. Yani en azından kuzey ve güney köprüleri, hdd lerin olduğu kısım artık istediğim sıcaklıkta. Ek olarak bantlı olanı ekledim mesaja. Ama bittiğinde tam halini atarım. Cevaplar için çok teşekkürler..
20200730_164808.jpg20200730_164827.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst