santral1996
Üye

Merhaba zamanında üstteki laptop soğutucudan aldım. 4 tane 120 mm fan içinde. Fanlar standın üstüne doğru hava üflüyor, bende daha etkili olduğunu düşündüğüm için fanların ters yönde çalışmasını istiyorum. İçini açtım fanlar iki kablolu, kabloların yerlerini değişerek taktım çalışmadı. 3 faz, 1 faz, DC veya AC motorlar hakkında elektronik bilgim yok. Ancak nasıl yapılacağını bilsem işlemleri yapabilirim. İnternette baktığıma göre elektronik sürücü olduğu için çalışmıyormuş. Yabancı videoları izledim fanın devre kartında bir takım ince işler yaparak fanı ters çevirebiliyor. Diğer soğutucudan fanı söktüm, devreyi göstermek adına fotoğrafı üste ekledim. Şimdi iki sorum var:
1-) Bu fanları ters döndürme ihtimali var mıdır? varsa ne yapılır?
2-)Böyle bir ihtimal yoksa yerine kasa fanlarından alıp ters olarak monte etmek istiyorum, USB bildiğim kadarıyla 5V veriyor. Soğutucunun fanları hakkında bilgim yok. Kasa fanları ise 12V ile çalıştığını yazıyor internette. 4 kasa fanı taksam gücü laptopun usb den alabilir miyim? Veya adaptöre mi ihtiyacım olur?
Elektronik bilgim olmadığı için hatalarımı ve eksiklerimi maruz görün, bilgide kazanmak istiyorum bu konuda. Yardımınız için şimdiden teşekkürler..