Lambalarda güç düşüşü

encela

Üye
Katılım
16 Ocak 2021
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
44
Herkese merhaba,

Evvela, elektrikten pek anlamadığımı, konu başlığı açmadan önce de forumda sorumla ilgili başka bir girdi olup olmadığını epey araştırdım, ancak ne yazık ki bulamadığımı ifade etmek isterim.

Evimin elektrik sayacının hemen yanında, bahçe aydınlatmasını kontrol eden bir sigorta bulunmakta. Bahçe direğindeki aydınlatmayı bu sigorta vasıtasıyla açıp kapatıyorum. Aydınlatmayı açtığımda, tabii ki, elektrik sayacım faturasını yazıyor, yani kaçak göçek bir çıkış değil.

Ben bu sigortadan, 50 metrelik 2x2'lik bir kablo çekip, bahçemdeki bir kulübeye elektrik sağlamak istedim. 5-6 tane tasarruflu ampül bağladım kulübeme. Bu kulübede 1100 watt el planyası çalıştırmak niyetindeydim ancak, planyayı çalıştırdığımda taktığım ampüllerin ışığı hatrı sayılır derecede kısılıyor. Aynı şekilde, kulübede ketıl, ısı tabancası, matkap çalıştırdığımda da aynı sorunla karşı karşıya kalıyorum.

Bu problemin sebebi, kablo kesiti midir? Planyayı çalıştırırken ışıklarda kısıklık olmaması için ne yapmam gerekir lütfen yardımcı olur musunuz?

Dediğim gibi, mükerrer bir konu açılmış ise, bulamadım. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Mustafa Bey, yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Kablo kesiti yükseltilebilir ancak, monofaze dediğiniz terim nedir? Elektrik sayacıyla mı ilgili? Eğer öyleyse, sanırım sadece planya çalıştırmak için onu değiştirtemem.

Peki, hali hazırda 2x2'lik kabloyla kurulu düzeneği kullanmaya devam ettiğimde, kulübede kullandığım elektrikli aletlerde hasar oluşur mu?
 
el planyası, ısı tabancası, ketıl vb aletler monofazdır. yani 220 volt ile çalışırlar ve bbu aletler iyi amper çekerler. 50 m mesafede voltaj her halde 170 volta filan düşer (bu aletler çalıştığında) lambaların sönük yanması bu yüzden. bu aletler için ayrı bir hat çekmeniz tıpkı lambalar gibi daha sağlıklı olacaktır.
 
2*2 kablo varmiymis ilk defa duydum..kaliteli 3*2.5 kablo da aslında pek sorun olmaması lazım..4 mm daha sorunsuz çalışır tabiki..ölçü aletiniz olduğunu düşünmüyorum o yüzden voltaj ölçümü yapın diyemicem..etrafınzda varsa bir elektrikci kontrol ettirin
 
Mustafa Bey, yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Kablo kesiti yükseltilebilir ancak, monofaze dediğiniz terim nedir? Elektrik sayacıyla mı ilgili? Eğer öyleyse, sanırım sadece planya çalıştırmak için onu değiştirtemem.

Peki, hali hazırda 2x2'lik kabloyla kurulu düzeneği kullanmaya devam ettiğimde, kulübede kullandığım elektrikli aletlerde hasar oluşur mu?
Rica ederim sayın @encela
50 metre kablo az değil boşuna değiştirmeyin malum ucuz bişey değil.
Lambalardaki kısılmayı sorun etmeyin.
Elektrikli aletlerde hasar oluşmaz merak etmeyin.
Ama şunuda unutmayın mesela ketıl çalışırken aynı zamanda planya,matkap vs sürekli çalışması gerekiyorsa bu durum hoş olmaz.
Tek fazlı abonelik sistemleri monofaze diye tabir edilir.
Sizin 2x2 kablo muhtemelen 2x2.5 mm dir diye düşünüyorum.
 
Sayacın çıkışından başka bir kablo daha çekin planya ve ketil da kullanmak için tabiki 50 mt az değil herşeyi aynı anda açmayın evinizin elektriği monofaze diye düşünüyorum eğer trifaze yani 3 fazlı sayaç varsa 4*4 kablo çekerek gücü 3 faza bölebilirsiniz ama bunları lütfen işi bilen bir elektrikçiye yaptırın bugün size bu mesajı yazabiliyorsam daha önce yaşadığım iş kazasını Allah ın yardımıyla ucuz atlattığım içindir elektriğin şakası olmaz ve herkes de benim gibi şanslı olmaz
 
Sayın @elektrikçicüneyt e katılıyorum.
Bizler buradan bilgi verirken en azından konuya hakim olmanıza yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
Uygulama aşaması gerçekten tehlikeli ve dönüşü olmayan olaylara sebebiyet verebilir.
Özellikle trifaze (3 fazlı) aboneliğiniz varsa yardım almanızı tavsiye ediyorum.
İşiniz rast gelsin.
 
Her birinizin kıymetli tavsiye ve yorumları için çok teşekkür ederim. Kontrol ettim, aboneliğim monofazeymiş. Bu durumda zaten sayacımı, aboneliğimi değiştiremeyeceğim. (Bir planya çalıştırmak için değmeyecektir.)

Kulübemdeki her bir cihazı ayrı ayrı çalıştırıyordum. Tavsiye ettiğiniz üzere, tali bir kablo daha çekerek, lambaları bir hatta, kullanacağım cihazı çekeceğim tali hatta çalıştıracağım. Elimde 40 metre uzunluğunda, tahminen her bir teli 2.5 veya biraz üzeri çapta ve sarım değil tek bakır kablo olan bir kablo var, daha kestirme bir yol takip ederek uzatmayı yetiştirebilirim diye düşünüyorum.

Bu noktada bir sorum olacak: Oldu da kablo yetişmezse, 10 metrelik ekleme yapma ihtiyacı hasıl olduğunda bu eklemeyi standart klemenslerle yapabilir miyim? Yoksa 2000 Watt'lık cihazlar çalışacağı için farklı klemensvari bir aparat mı vardır? Ek noktasında bir nevi ark oluşup ısınma/erime yapıp enerji yüklü kablonun kopmasından endişe ettim bu soruyu sorarken.

Elektrikten anladığım, ancak, bu yaptığım gibi uzatma kablosu çekmekten öte değil. Elektrik sayacı gibi uzmanlık isteyen işlere asla dokunmuyorum dediğiniz gibi.

Tavsiye ve yorumlarınız, ayırdığınız vakit için tekrar çok teşekkürler.

@Mustafa KABADAYI @elektrikçicüneyt @paskomya @çaylakelektrikçi
 
Rica ederiz sayın @encela
Olurda 40 metre yetişmezse ek yapma ihtiyacınız doğarsa,
40 metre olan kablo kesiti ile aynı kesitte 10 metre kablo daha alın.
Atıyorum 4 mm kesitinde ise kablonuz,
4 mm ek mufu diye elektrikçiden temin edebileceğiniz çok güzel bir malzeme var.
Ek konusunda kusursuz iş görüyor.
Vidalı klemensleri var kabloları karşılıklı olarak klemenste birleştirip vidaları sıkıyoruz.
Sonra özel bir ilacı var hazneye doldurup donmasını sağlıyor.
Bu ek malzemesini kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Forumda ustalara yaklaşım tarzınız ve saygı konusundaki hassasiyetiniz için ayrıca teşekkür ederim.
İşiniz rast gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst