Kondansatör aynısı yoksa yerine benzeri ne olabilir?

oflurecep

Üye
Merhaba,

Tv besleme kartında 35v 560 uf kondansatör şişmiş, hem cızırtı sesi yapıyor, hemde ekran ledleri sürekli kısılıp açılıyor ama gözkırpma dediğimiz olay gibi.

Bu parçayı değişeceğim, sipariş ettim tamirci bunun yerine 50v 1000uf kondansatör vermiş biz bunları takıyoruz, birşey olmaz demiş.

Voltajı sorun değil de, uf değeri neredeyse 2 katı. Usta bu konuda haklı mı sizce.

7d196b59bca331d65bf413547bcb3995.png

1739539138470.png

Kartı çekmeyi unuttum ama internetten buldum kart bu

1739540060702.png

Son düzenleme:
Kondansatörün ne işlevle çalıştığına göre değişir,

smps led güç kaynağında, trafoya yakın bi yerde 53 veya 57uf bir kondansatör değerini kaybettiği için trafo inlemesi ve çıkışta yüksek voltaj oluşuyordu, araştırdığıma göre frekans kondansatörüymüş, yani trafonun frekansını ayarlayan elemanlardan birisiymiş, trafonun frekansı da direkt olarak çıkış voltajını değiştiren bir şeymiş. 57uF yerine 47uF olsa belki trafoyu süren entegre çıkış voltajına göre frekansa ayar çekip devreyi stabil hale getirebilirdi. Belki de çok kötü sonuçlar doğurabilirdi. Ama trafonun çıkışında kullanılan 16-25v nispeten yüksek kapasiteli kondansatörler yerine değerinin çok üstünde veya altında kondansatör ile değişim yapsam bile bir şey olmayacağını tahmin edebiliyorum.

Yani yerine göre değişir ama fotoğraftaki konumuna göre değeri neyse o olmalı gibi bir izlenim veriyor

Usta neye göre verdiyse bunu, ilk resimde bellide olmuyor pek.

Biriniz deyin :)

Sorun olmaz mı yani?
Yukarıda mesaj yazan arkadaş çok güzel izahta bulunmuş . Kullanıldığı yere göre kapasite ve voltaj önemli de olabiliyor , esneme sınırları da olabiliyor . Değer küçülterek değil büyüterek değişim yapmanın elektriksel olarak sorun olup olmadığını denemeden bilebilmek için bu kartları yiyip yutup sonra bütün olarak çıkartmış olmak lazım . Bizde o kadar derin bilgi yok . Bana kalırsa denemekden zarar gelmez . Tercih sizin .

Yukarıda mesaj yazan arkadaş çok güzel izahta bulunmuş . Kullanıldığı yere göre kapasite ve voltaj önemli de olabiliyor , esneme sınırları da olabiliyor . Değer küçülterek değil büyüterek değişim yapmanın elektriksel olarak sorun olup olmadığını denemeden bilebilmek için bu kartları yiyip yutup sonra bütün olarak çıkartmış olmak lazım . Bizde o kadar derin bilgi yok . Bana kalırsa denemekden zarar gelmez . Tercih sizin .
Yani yüksek kapasite başka parçayı bozmaz diyorsun, olmazsa yine değişiriz ama ben bozarsa diye korkuyorum.

Sozkonusu kondansator SMPS cikisinda yuksek frekansli voltaj darbelerine maruz. Dolayisi ile ESR degerinin dusuk olmasi gerekiyor. Haa saticiya sorarsaniz dusuk ESR olup olmadigini muhtemelen bilmez tak calisir diyecektir. Siradan uygulamalar icin kullanilan kondansator aldiysaniz bir sure sonra sorun cikartacaktir.

Yoksa bu uygulamada 560uf 35v yerine 1000uF 50v takmanin cok bir zarari yok. En azindan yeni elkoyu takip sonucu gozleyinceye kadar sana zaman tanir.

Sozkonusu kondansator SMPS cikisinda yuksek frekansli voltaj darbelerine maruz. Dolayisi ile ESR degerinin dusuk olmasi gerekiyor. Haa saticiya sorarsaniz dusuk ESR olup olmadigini muhtemelen bilmez tak calisir diyecektir. Siradan uygulamalar icin kullanilan kondansator aldiysaniz bir sure sonra sorun cikartacaktir.

Yoksa bu uygulamada 560uf 35v yerine 1000uF 50v takmanin cok bir zarari yok. En azindan yeni elkoyu takip sonucu gozleyinceye kadar sana zaman tanir.
Üstadım bu kondansatör diyot sonrasında bağlı değil mi ? Bu durumda da AC frekans darbelerine maruz kalıyor mu ? Hakikaten bilmediğim için soruyorum .

Forum istatistikleri

Konular
130,864
Kullanıcılar
454,447
Son üye
iskeoewd

Yeni konular

Geri