featnuri

Üye
Katılım
28 Şub 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
33
merhaba sayın arkadaşlar.daha önce 1992 model R9 GTE Broadway aracımıza küçük dokunuşlar yaptım.amacım kaporta boya sonrasında modern sistemlerle donatılmış bir araca dönüşümdür.bu sebeple projelerimden biri olan ısıtmalı koltuk pedi (koltuk döşemesi altına sonraki aşamalarda yerleştireceğim.) yapmak. elimde yaklaşık 30m uzunluğunda kablo rezistans var.dışı makaron kılıf kaplı bu malzemenin( elektrikli battaniyelerde kullanılan rezistanslardan). evde 12v 0,7 amper adaptör ile denemeler yaptım.araçta da 12v güç kullanmayı planlıyorum. kabloyu yaklaşık 50cm kesip bağladığımda oturulduğunda bir süre sonra rahatsızlık verebilecek kadar ısındığını gördüm.75 cm civarında da ideal sıcaklığa ulaştığını gördüm.fakat bu uzunlukların oturulan yada yaslanılan alanı kaplayacak kadar uzun olmaması bir sorun.oturulan ve yaslanılan yere ortalama 1er metre kablo(rezistans) kullanmayı planlıyorum. şoför ve yan koltuğa uygulamayı düşünüyorum.bu da ortalama toplam 4m rezistans kablo eder. araçta çakmaklık neredeyse hiç kullanmıyorum.arka bağlantı kablosundan güç almayı düşünüyorum.ayrı bir düğme de koyacağım. yardımınıza ihtiyacım var. bu enerji ısıtma süresini hesaba katmazsak derece olarak kablonun uzaması yetersiz kalıyor. ortalama bir hesapla 1,50cm 1 amper güç çekiyor. toplam çekeceği akım en fazla 4 amper olacaktır ki bu da çakmaklığın gücü için sorun teşkil etmez. ben bu rezistans kabloyu nasıl bağlamalıyım ki derece olarak biraz daha fazla ısı verebilsin.umarım anlaşılmıştır.şimdiden teşekkür ediyorum anlayan arkadaşlardan ricam yardımınızı esirgemeyin.
 
Merhaba,
Yazacaklarım yanlış anlaşılmasın, emeğinize saygı duyarım lakin konu oto elektriği olduğunda biraz daha dikkat edilmesi taraftarıyım. Benim görüşüm kendinizin yapacağı koltuk ısıtma sistemi fazlasıyla riskli olacaktır. Hem bağlantıları hem kontrolsüz oluşu birde sistem yangın konusunda çabuk alevlenebilecek bir yerde çalışacağı için Allah esirgesin olası bir kısa devre, ark vb durumda kolayca tutuşacaktır. El emeği illaki hazır gibi olmaz bende severim ama yapacağınız bu sistemde hazır pedler mevcut, onlardan tedarik ederek bu pedleri kullanmanızı tavsiye ederim. Hem esneme, bükülme vb durumlara dayanıklı, hem dahili ısı kontrol devreli, hemde maksimum güçte bile kontrolsüz ısı yaymayacak şekilde tasarlanmışlar. Sizede bunu montaj edip uygun bir anahtar, röle ile kullanmak kalıyor. Tabi parçaları Türkiye'den tedarik ederseniz maliyetli bir sistem.
 
Evde el yapımı elektrikli battaniye yaparak bunun içinde bir denek olup uyumaya benziyor, sn.Scorpion42 bu konuda çok haklıdır. Çünkü konfor veya lüksten çok önce mutlaka ama mutlaka bireysel emniyet ve ilk önce mutlaka kişisel emniyet..Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst