klimalarda gaz

Aynen alroy arkadaşıma bende katılıyorum.. Bende bir iklimlendirme ve soğutma teknikeri olarak ufak bi kaç bilgi ekleyim..

COP : İngilizce, “Coefficfent Of Performance”ın kısaltması olan C.O.P. (Performans Katsayısı) değerlerine mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Çünkü COP cihazın ısıtma verimi hakkında sizi bilgilendirir. Klimanızı aldığınızda kışın donmak istemiyorsanız veya yine kışın çok yüksek elektrik faturası ödemek istemiyorsanız COP değeri yüksek klima almanız gerekiyor. Eğer bir klimanın etiketinde COP değeri yazmıyorsa sorun.
Klimaların COP değeri, ısıtma kapasitesinin (Watt) ısıtmada harcadığı elektrik enerjisine (Watt) bölümü ile bulunmaktadır. Eğer anlaşılmadıysa bir örnekle devam edelim.
Diyelim cihazımız 3 kW ısı veriyor. Cihazımızın bu 3 kW lık ısı enerjisi verirken harcadığı elektrik enerjisine bakıyoruz ve 1Kw elektrik tükettiğimizi gördük. Hemen Hesaplıyoruz.
3/1=3 Evet cihazımızın COP değeri 3 çıktı.

EER (E.E.R) Nedir?
EER ; COP’da yaptığımız aynı işlemi EER’de soğutmada yapıyoruz. Yani; soğutma kapasitesinin (Watt) soğutmada harcadığı elektrik enerjisine (Watt) bölümü ile bulunmakta.

Özet olarak bir klimanın performansı COP ve EER değerinin yüksekliği ile doğru orantılıdır. COP ve EER değerinin yüksek olması size performans ve konforla birlikte, düşük fatura olarak geri döner.

Ve siz siz olur manavdan meyve alır gibi avm lerden klima vs re almayın ..Alacağınız klima bulundugunuz ortama uygunmu kapasitesi yeterlimi? Hesaplamalara göre ihtiyacınızı karşılayan klimayı alın.. Ve mutlak suretle COP ve EER değerlerine bakın..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
slm abiii sanırım klima hakkın da bilgin var.

ben arastırıyorum ama cevap alamıyorum bana split klima gaz basımı hakkın da detaylı bılgı verme sansın var mı idid diye soracaktım
 

İşi bilen her halinden anlaşılıyor. Arkadaşimizin dediği çok doğru. Klima sistemlerinde kullanılan gaz tipleri sistemin iyileştirilmesine yönelik bir çalışmadır. Son zamanlarda KYOTO anlaşması gereği bazı gazlarınn kullanılması kademeli olarak yasaklanmıştır. Bu durumda şu an kullanılan en son gaz tipi R410A gazıdır. Bu gaz Azeotropik bir gazdır. Atmosfere atılması yasak ancak atmosfere zararı en az olan bir gaz çeşitidir. %50 %50 iki gazın karışımından oluşmaktadır.
C.O.P ve E.E.R değerleri en yüksek olan bir klima tercih etmeniz karşılaşacağınız elektrik faturasının düşmesi anlamına gelir. Yoksa 24.000 Btu/h olan bir split klima ister R22 ile ister R407C ile ister R410A ile çalışsın. Sonuçta kapasitesi değişmez 24.000 Btu/h 24.000 Btu/H'tır.
Saygılar...
 
407 ve 410 gaz ısıtma soğutmada iyi sonuclar veriyor
 
Arkadaşlar gaz cinsi bişeyi değiştirmez sistem dizaynında zaten 50 derece kondenzasyon ve 3 derece evaporasyon sıcaklıklarında çalışacak diye dizayn edilirler ( ısıtma ve sogutmada ) hangi gazı kullnılmış olsada farketmez bu sıcaklıklar... Çalışma basınçları değişir.
 
soğutma expenşın valfe kondenserden gelen %75sıvı %25 gazın expenşın valften evaparatöre gelen püskütme ile meydana gelir.
 
soğutma expenşın valfe kondenserden gelen %75sıvı %25 gazın expenşın valften evaparatöre gelen püskütme ile meydana gelir.


Arkadaşlar yapmayın,
Ne alaka %75 sıvı %25 gaz...?????
Tüm kapalı devre soğutma çevrimlerinde hedef %100 sıvı olarak kondanser çıkışını sağlamaktır. Eğer dediğiniz gibi grafik olsaydı piyasada verilen A++ ürünler D sınıfını aşamazdı. Sistem de (ki kayıt altına alabiliyor ya da gözlemleyebiliyorsanız) %75 sıvı ve kalan akışkan gaz halinde ise gazınız eksik demektir ....

Selametle
 
hatta dahada ilerisi kondenserde subcool dediğimiz değeri servisliğini verdiğimiz cihazda ölçümlüyoruz. cihaz likide döndürdüğü gazı aşırı soğutarak verimi arttırıyor. p/h diyagramında gazı sol bölümde ne kadar ileri taşırsak o kadar verimi artar. ( kondenserden bahsdiyorum genleşme valfine girmeden önce )
 
aynen
Aklın yolu birdir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…