Kazan Dairesindeki ( Teknik Merkez ) Elektrik Tesisatı ?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
slmlar. Doğalgaz kullanılan Kazan dairesindeki elektrik tesisatı hakkında sorularım olacaktı:

1) Bazıları armatürler,anahtarlar,panolar için exproof olacak deniyor. Bazıları gerek yok deniyor. Biz etanj ile yaptık deniyor.. Hangisi doğru?

2) Floransan armatürler yan duvara monte edilmeli yada havalandırma borularının yada gaz dedektörlerinin 50 cm altında kalacak şekilde deniyor. Hangisi doğru? peki armatürlerin yan duvarlarda monte edilmesi doğru mu ve sebebi nedir?

3) Doğalgaz borularının topraklanmasına sanırım Katodik koruma deniyor. Bazısı bunu abone yapacak diyor. Bazısıda İGDAŞ geliyor onlar yapıyor deniyor. Hangisi doğru?

4) Gaz dedektörü, gaz kaçağını anlarsa hemen ana gaz vanasını kesecek şekilde kablo çekilmeli deniyor. Bu nasıl oluyor? Selenoid vana ile mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
yakıt doğalgaz ise etanj değil exproff olacaktır.


(5) Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde fanların ve havalandırma motorlarının patlama ve
kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olması gerekir. Kablo ve pano tesisatlarının da kıvılcım güvenlikli olması şarttır. (madde 88)

a) Doğalgazın kazan dairelerinde kullanılması hâlinde, kazan dairesinde bulunan ve enerjinin alınacağı enerji tablosunun, etanj tipi patlama ve kıvılcım güvenlikli olması, kumanda butonlarının pano ön kapağına monte edilmesi ve kapak açılmadan butonlar ile çalıştırılması ve kapatılması gerekir.
b) Kazan dairelerinde, muhtemel tehlikeler karşısında, kazan dairesine girilmesine gerek olmaksızın dışarıdan kumanda edilerek elektriğinin kesilmesini sağlayacak biçimde ilave tesisat yapılır.
c) Kazan dairelerinde aydınlatma sistemleri; tavandan en az 50 cm sarkacak şekilde veya üst havalandırma seviyesinin altında kalacak şekilde veya yan duvarlara etanj tipi fluoresan veya contalı glop tipi armatürler ile yapılır ve tesisat antigron olarak tesis edilir. (madde 112)

maddeler yangın yönetmeliğinden alınmıştır.

3. ve 4. soruları makina mühendislerine sormak gerekir.
 
Hocam iyi günler şu an bir de kazan dairesine otomasyon kurulumu çok arttı bunun için nasıl bağlanır yardımcı olabilen varsa sevinirim
 
Arkadaşlar merhaba. Gerçekten çok faydalı bir forum burası..Benim öğrenmek istediklerim: 1) Büyük binalarda kazan dairelerinde doğalgaz dönüşümü yapılırken elektrik tesisatında exproof armaturler kullanılması gerektiği, U tipi etanj armaturlerin kullanılmaması şeklinde bilgiler okuyorum ,bunun kesinliği nedir? Yerel doğalgaz dağıtım firmaları yada yetkili firmalar bu ayrıma dikkat ediyor mu?
2) Kazan dairesi panosunu kazan dalresinin disarisina yapilmasi gerektiği yazilmis ,exproof pano olursa içeride kullanılabilir diye biliyorum.. Ayrıca kazan dairesinde brülör elektrik panosu vb. panolar da oluyor, bunlar içinde aynı durum geçerli mi(exproof şartı)
3) Kazan dalresi içerisinde etanj kapaklı yada normal priz yada anahtar varsa bunlarinda exproof olarak değiştirilmesi şart mı?
4) Kazan dalresi içerisinde kare yada normal kapaklı buat olması durumunda bunun exprooflugu nasıl sağlanır, sonucta basit bir kapağı var kapağın izolesi yapılır mı, buati exproof buat mi yapmak gerekir?
Exproof malzemelerin armatür, priz,pano teknik özelliklerinden dolayı piyasada etanj ve diğer ürünlere göre pahalı satildigini da görmekteyiz..dDegerli bilgileriniz için şimdiden tesekkurler
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst