Karpuz kansere karşı koruyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
5ade29a466a97c82b0b4d778.jpg


Yaz mevsiminin en çok tüketilen meyvesi karpuzun, içeriğinde bol miktarda 'likopen' bulunması nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bildirildi.


Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Çiçek, yaz döneminde bolca tüketilen karpuzun, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen likopen maddesi yönünden oldukça zengin bir meyve olduğunu belirtti.

Hava sıcaklığının arttığı şu günlerde, bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından kolayca tüketilebildiği için sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına oldukça yararlı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Betül Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini önerdi.

Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Doç. Dr. Çiçek, şu bilgileri verdi: "Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan likopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir.

Kansere yol açan en büyük nedenlerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Likopen maddesi ise antioksidan özelliği olduğu için, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller.

Likopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir."

Doç. Dr. Betül Çiçek, A ve E vitaminlerinin vücudu kansere karşı en fazla koruyan vitaminler olduğunu da belirterek, "A ve E vitaminleri vücudumuzu kansere karşı korur ama, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır" diye konuştu.

Alıntıdır.Kaynak: Posta
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,679
Kullanıcılar
449,950
Son üye
Krşt.alg

Yeni konular

Geri
Üst