Kapasitör ile Yapılan Punta Kaynak Makinesi Hakkında

karadvt

Katılımcı Üye
Katılım
7 Kas 2017
Mesajlar
759
Puanları
56
Merhaba herkese.

Başlıkta da belirttiğim gibi kapasitör ile yapilan pil punta makinesi videosu gördüm. 2.7 volt 500 F değerinde bir kapasitör ile yapılmış.

İş görür mü acaba?


Link

https://s.click.aliexpress.com/e/jK54LGKJ

Video

 
videoda çeliği eritiyor, ateş çıkarıyor, alttaki tahtayı karartıyor falan, hiç güvenli görünmüyor, pillere zarar verme, kimyasalını bozup yangın vb çıkarma, ömürlerini kısaltma ihtimali yüksek. başka uygulamalarda elektronik zamanlamalı trafolu cihazlar vb var bu kadar tehlikeli görünmüyor sanki..

elindeki pillerle beraber bu işi yapan prof bir yere gitsen rica etsen ücretsiz yaparlar sanırım
 
Son düzenleme:
Pratik görünüyor. 555 ile zaman ayarlı olarak geliştirilirse iyi olur. Kapasitorun anlık verdiği akım yeterli ise kullanılabilir. Yavaş ısıtıyorsa sıkıntı olur diye düşünüyorum.
 
Merhaba tekrardan.

Aliexpressten sipariş ettiğim 2.7 volt 100 F kapasitör geldi. Puntayı deneyeceğim ama bunu şarj etme konusunda tam bilgiye ulaşamadım.

Şurada bir datasheet var ama tam da bahsedilmemiş gibi. Datasheetin 3. sayfasında 2. notta bir bölüm var ve 10 miliamper denilmiş. Muhtemelen o da değil ama bilemedim. O sanki boşta kendi kendine boşaltmayi kastediyor gibi geldi bana.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=18&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiOoIm-1vDfAhVH3iwKHUTcAJoQFjARegQIAxAC&url=http://www.nesscap.com/common/download.jsp?dir=product&sfn=QARJPWTNOIEPSBA.pdf&usg=AOvVaw0EjdK_nhIsHpY7R3F7Rdyi


(Bu arada geçenlerde 1000 watt olduğunu düşündüğüm ama ölçtüğümde 1200 watt olduğunu gördüğüm bir Mikrodalga trafosuyla punta kaynak makinesi yaptım. Çıkış 3.9 volt AC. Punta yapıyor sorun yok. Timer işini de halledeceğim kısa zamanda. Bitince bununla ilgili bir konu açabilirim.)
 
Son düzenleme:
Merhaba ikisini seri bağlayarak 5v ile yani USB voltajiyla şarj edebilirsiniz.
 
Merhaba ikisini seri bağlayarak 5v ile yani USB voltajiyla şarj edebilirsiniz.

Boş ikensarja takinca her biri 6 amperden fazla çekiyor. Usb ye zarar verebilir hocam.
Birkaç videoda 5 amperle bile sarj edeni gördüm. Ben de 3 amperle sarj ettim ama sanki hizla ömründen yiyor gibi geldi ya da malum Çin malı.
 
Kondansatör ilk bağlandığında kısa devre gibi olur. Bu yüzden akım kaynağı ile veya bir seri direnç ile şarj olmalıdır. Direkt bağlanmasi yada hızlı şarj deşarj olmasi ömrünü etkileyebilir
 
Merhabalar. Yeni konu açmaktansa buraya yazayım dedim. Pil punta makinesi yapma girişimlerimi mikrodalga trafosu kullanarak neticelendirdim sayılır.

Sayılır kısmı ise aliexpressten aldığım ve nikel olduğu iddia edilen şerit hakkında.

Birisi 0,1 mm diğeri 0,15 mm olan iki çeşit nikel şerit aldım. İkisi de farklı satıcılardan. 0,1 mm olan gayet iyi tutuyor. 0,15 mm olanı bir türlü tutturamadım. Nikel şerit delinmesine rağmen kaynamıyor.

Halbuki bir cihazdan söktüğüm daha kalın bir sacı pile gayet de iyi tutturuyor makine. Yani sorun gücünde değil gibi.

Ben nerde yanlış yapıyorum acaba? Yahutta bu nikel şerit, nikel değil de kaynak tutmayan bir çeşit metal mi?

Ne dersiniz ustalar?

Görüntüsü pek iç açıcı değil ama makine bu. Trafo kasaya sığmadı. Üstünü bir şeylerle kapatacağım artık :);
20190314_162210.jpg20190314_162219.jpg20190314_162225.jpg
 
Aynı kalınlıkta alüminyum şerit temin edip dene sonucu deliği karşılaştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst