Kanatsız Rüzgar Türbinleri – Sence hangisi daha verimli? (Sophan, Vortex ve diğerleri)

Sizce hangi tür rüzgar türbini daha verimli ve daha kullanışlıdır.

  • Sophan

    Oy: 0 0.0%
  • Vortex

    Oy: 1 100.0%
  • WindTamer

    Oy: 0 0.0%
  • Eski tip pervaneli modeller

    Oy: 0 0.0%
  • Dikey eksenli modeller

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1
Katılım
21 Ağu 2017
Mesajlar
146
Puanları
1
Yaş
44
Konum
Eskişehir
Sophan

“Tunus kökenli Saphon Enerji şirketi kanat teknolojisi kullanmayan ve daha yüksek verimli olduğunu iddia ettikleri bir teknoloji geliştiriyor.

Günümüzde kullanılan rüzgar türbinlerinin neredeyse tamamı yatay eksenli modeller oluşturuyor. Rüzgar enerjisi oldukça temiz bir enerji kaynağı olarak kabul ediliyor. Buna karşın türbinler kuşlara zarar verdiği ve gürültüye neden oldukları gerekçesiyle zaman zaman eleştiriliyor.
Rüzgar türbini teknolojisine farklı bir uygulama getirmeyi amaçlayan Saphon Enerjgy kanat barındırmayan dairesel bir rüzgar türbini geliştirdi. Kanatları olmayan bu türbinin yaygın modellere göre 2,5 kat daha verimli çalıştığı belirtiliyor.

Şirket teknolojilerini pazara sunmak için ortak arayışında . Tüm şartlar sağlandığında 18-24 ay içinde ticari modellerin üretilebileceği belirtiliyor.”

Bu projeye Microsoft destek veriyormuş.

http://www.alternaturk.org/haber/kanatsiz-ruzgar-turbini/

_________________________________________________________________________________
Vortex

Temiz enerji için ülkemizde çıkan yeni mevzuat ile 25-40 metre yüksekliğinde olan ve pervane çapı 15-20 metre arasında değişen rüzgâr türbinleri kırsalda hızla yaygınlaşıyor. Ancak temiz rüzgâr enerjisi sanıldığı kadar çevre dostu değil. Kuşlar pervane kanatlarına çarparak ölüyor.

İspanya merkezli Vortex firması bu problemi aşmak için pervanesiz rüzgar direkleri geliştirdi. Bunlar toprağa saplanmış olan dev birer beysbol sopasına benziyor. Klasik rüzgar türbinleri gibi bu direkler de rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştürüyor.

Nasıl mı? Pervane yerine rüzgarın yol açtığı türbülansla: Normalde türbülans gökdelenlerin ve elektrik direklerinin düşmanıdır. Güçlü rüzgârlar yapıların salıncak gibi oraya buraya sallanmasına ve nihayet yıkılmasına yol açar. Oysa Vortex pervanesiz türbinler türbülansla elektrik üretiyor.

İçi boş borulardan oluşan bu direklerin üst kısmının sapla birleştiği yerde eş kutuplu iki mıknatıs bulunuyor. Bildiğiniz gibi eş manyetik kutuplar birbirini itiyor. Vortex tam bu noktada kurnazlık yapıyor. Rüzgar direklerinin aerodinamik şeklini öyle bir tasarlamışlar ki hava akımları direk boyunca kontrollü türbülansa yol açıyor.

Direkler rüzgarda sarkaç gibi sallanırken mekanik salınım frekansı üretiyor. Bu sırada direğin içindeki eş kutuplu mıknatıslar da birbirini iterek salınım frekansını bir anfi gibi güçlendiriyor. Mekanik titreşimler direğin altındaki şarj dinamosuna aktarılıyor ve bu dalgalı akım jeneratörü titreşimleri elektriğe çeviriyor.

http://khosann.com/ruzgar-enerjisin...x-pervanesiz-ruzgar-direkleri-dogayi-koruyor/

_________________________________________________________________________________
WindTamer

Sıradışı bu türbin kanatlı bir yapıya sahip olmasına rağmen verimi %59.3 müş.


Videolar kafa ağrıttı biraz müzik dinleyelim :)

 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Teşekkürler arkadaşım , Müzikleri dinlemiyorum ama yazılarını okuyorum ve bilgileniyorum .
 
yurbin.png

Bende böyle bir rüzgar türbini düşünmüştüm. savonius turbinin tek yönde açılır kapaklı halini. soldaki kanada rüzgar geldiğinde kanat açılmıyor çünkü kapakçık içten menteşeli. sağdaki kanada rüzgar geldiğinde iç kapak rüzgar gücüyle açılıyor ve rüzgar direncini düşürüyor.
 
Bende böyle bir rüzgar türbini düşünmüştüm. savonius turbinin tek yönde açılır kapaklı halini. soldaki kanada rüzgar geldiğinde kanat açılmıyor çünkü kapakçık içten menteşeli. sağdaki kanada rüzgar geldiğinde iç kapak rüzgar gücüyle açılıyor ve rüzgar direncini düşürüyor.

Sophan türündeki rüzgar jeneratörünü incelersen rüzgarın oluşturduğu kuvvetlerin doğrusal olmadığını anlarsın. Maksimum verimi elde etmek için bence rüzgar aerodinamiğini daha fazla araştırmamız gerekiyor. Sisteminde kapakçıkları çok küçük çizmişsin bu istediğin torku oluşturur mu tartışılır bu rüzgarın çizdiği dairelerin yönüne de bağlı doğru yönde eserse güçlü şekilde dönebilir.


Teşekkürler arkadaşım , Müzikleri dinlemiyorum ama yazılarını okuyorum ve bilgileniyorum .

Müzik ruhun gıdasıdır. İsteyen dinler istemeyen dinlemez.

 
O kapakçıkların sayısı artırılabilir. Eğer verim alınırsa 2x2 şeklinde de yapılabilir.
Yıllardır bir türlü denemek kısmet olmadı.
Kapakçık iç ve orta bölgede olduğu için yani kanatçığa ters yönde etki eden maksimum kuvvetin olduğu bir bölge olduğu için verimin yüksek olacağını düşünüyorum. kapakçığın sağ ve sol tarafı zaten eğimli olduğu için bu kısımlar çok fazla rüzgar direnci oluşturmaz diye düşünüyorum.
Denemek lazım veya uzman birine danışmak lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,690
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst