Kamera Sistemlerinde Görüntü Nakli, Mobil İzleme (İnternet Üzerinden İzleme) Ayarları

Umitozalp

Üye
Katılım
28 Mar 2014
Mesajlar
111
Puanları
1
Yaş
42
By By-CoD3rS arkadaşımızın anlattığı İnternet Üzerinden Kameraları İzleme Ayarları konusunu resimli olarak kendi bildiğimce anlatmaya çalıştım.

Görüntü naklinin iki aşaması vardır.
1 . Aşama ; yerel ağ üzerinden görüntülerin alınması
2. Aşama ; internet üzerinden görüntülerin alınması.
Bu iki aşama için gerekli olan işlemleri sırayla resimli olarak anlatmaya çalışacam.
1- Dvr kayıt cihazımızla aynı networke bağla bir bilgisayardan ağın ip bilgilerini öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için bilgisayarımızda bulunan arama bölümüne cmd yadıp gelen cmd seçeneğinıi tıklıyoruz.
ip_bulma.jpg

2- Açılan CMD ekranına ipconfig yazıp enter tuşuna basıyoruz
ip_bulma_adresi_bulma_.jpg

Ekrana bilgisayarımızın ağ yapılandırması geliyor. Gelen ağ yapılandırma bilgilerine göre dvr kayıt cihazımızın network ayarları menüsüne girip gerekli olan ayarları yapıyoruz.
İp V4 adresi = Bilgisyarımızın ip adresini gösteriyor. Bu ip ile aynı olmayan bir ip adresini dvr kayıt cihazına ip adresi olarak tanımlıyacaz. Örnek olarak dvr kayıt cihazımıza 192.168.1.55 verebiliriz.
Alt Ağ Maskesi = DVR kayıtcihazı alt ağmaskesi ile aynı değerlerde olacak. DVR kayıt cihazınada 255.255.255.0 girilecek.
Varsayılan Ağ Geçidi ( Gateway) = Bu ip aynı zamanda modemimizin ayarlarına giriş sayfasının adresidir. DVR kayıt cihazı ağ geçidi adresine burada yazan ip adresini yazıcaz.
ip_bulma_adresi_bulma-2.jpg

Buradaki bilgileri not ettikten sonra DVR kayıt cihazı menüsünde Network ayarlar kısmına giriyoruz.
Birçok dvr kayıt cihazı DHCP ( otomatik ip alma özelliğine sahiptir. Dilersek ayarları el ile yapılandırma yerine dvr kayıt cihazıdaki DHCP özelliği aktif ederek cihazın bağlı olduğu networkten otomatik ip almasını sağlayabilir.
ÖNEMLİ : DHCP özelliği mutlaka dvr ip adresini aldıktan sonra iptal edilmelidir. Edilmez ise dvr her açılıp kapandığında kayıt cihazı farklı bir ip alabir, ip değişirse modem içerisindeki ayarlar yeni ip adresine göre yapılmalıdır.
dvr_ip_ayari.jpg

Kayıt cihazımızdaki ip adresi ayarlarını yaptıktan sonra kaydedip menüden çıkıyoruz.
Aynı network ağı üzerinde birden fazla dvr kayıt cihazı var ise, kayıt cihazlarının port numaralarını değiştirmeniz gerekir.
Örnek :
Ağımda 3 adet aynı ağda takılı 3 adet dvr kayıt cihazı var.
1. kayıt cihazı port numaraların aynı bırakıyorum.
Http Port : 80 ( web sayfasi üzerinden dvr kayıt cihazı arayüzünün vermek için kullanılır.)
Medi Port : 6036 ( kamera görüntüleriverilerini, dvr ayar verilerini iletim portudur )
Mobil Port : 100 ( cep telefonu uygulaması veri transfer portudur )
2. kayıt cihazı için
Http Port : 81
Medi Port : 6037
Mobil Port : 101
3. kayıt cihazı için
Http Port : 82
Medi Port : 6038
Mobil Port : 102
Bu şekilde 3 cihazında port ve ip adresi ayarlarını yapıyorum
Bazı dvr kayıt cihazlarında network ayarı yapıldıktan sonra ayarların aktif olabilmesi için kapatılıp açılması gerekmektedir.
3- Ağa bağlı bilgisayarımızda yeni bir internet explorer sayfası açıyoruz. Bazı eski sürün dvr lar sadece bu tarayıcıyı desteklemektedir. Bundan dolayı explorer ile test ediyoruz.
Adres çubuğu kısmına dvr kayıt cihazına verdiğimiz ip adresini yazıyoruz. Http port numarası 80 olan dvr için direk ip adresini yazman yeterli. Http portu 81 yada 82 olan dvr lar için ip adresi sonununa :81 yada :82 ekleyerek çalıştırmam gerekiyor.
Örnek : HTTP portu 81 ip adresi 192.168.1.50 olan bir dvr için adrs kısmına 192.168.1.50:81 şeklinde girmem gerekir.
dvr_ip_ayari-2.jpg

İp adresini yazdığımızda ekran cihazımızın arayüzü gelmesi gerekiyor. Bilgisayardan kayıt cihazını ilk kez izleyeceksek dvr kayıt cihazı izleme için gerekli olan activex programını bilgisayarımıza indirmek istiyecektir. İzin vermeden önce explorer tarayıcımızın izin ayarlarını yapmamız gerekmektedir, bu ayarı yapmazsak programı yükleyemeyiz.
activex.jpg

Explorer activex ayarlarının yapılması
Tarayıcımızn ayarlar bölümündeki internet seçenekleri menüsüne giriyoruz
activex_ayarlari_.jpg

Karşımıza gelen sayfada Güvenlik Bölümü ne girip Güvenilir Siteler seçeneğini açıyoruz.Güvenlik düzeyini Varsayılan Düzey olarak belirleyip düzey ayarını en düşüğe getiriyoruz. Siteler menüsüne tıklayıp dvr kayıt cihazı ip adresimizi güvenilir sitelere ekliyoruz.
activex_ayarlari.jpg

Siteler bölümünde Bu bölgedeki tüm sitelerden sunucu doğrulaması iste seçeneğini iptal ediyoruz. Adres kısmına dvr ip adresimizi yazıyoruz. ( otomatikte yazılı olabilir) Sağ taraftaki ekle seçeneğine basıp Kapat ı tıklıyoruz. Sasyfa kapandığında Uygula ve Tamam a tıklıyoruz. Böyle dvr ip adresimiz güvenilir sitelere eklemiş olduk. Artık izlemek için gerekli olan activex i yüklemeye izin verebiliriz.
Activex yükledikten sonra sayfamızı yenililememiz gerekmektedir. Sayfayı yenilediğimizde karşımıza kayıt cihazının kullanıcı giriş ekranı gelir. Yetkili kullanıcı adı ve şifreyi girerek kameraları izlemeye başlayabiliriz.
dvr_ip_ayari-3.jpg


Böyle yerel ağ üzerinden izlemeyi sağlamış oluyoruz. Bir sonraki aşamamız modem ayarlarını yapıp internet üzerinden görüntü naklinin sağlanması.
Modem Port Yönlendirme Ayarlarının Yapılması
Anlatımı Huawei HG 253s model modemin ayarları ile yapacam.
1- İlk olarak web tarayıcımızdan yeni bir sayfa açıyoruz, sayfamızın adres çubuğuna modemimizin ayarları yapabileceğiz 192.168.1.1 arayüz adresini giriyoruz.
huawei_modem_port_yonlendirme.jpg

2- Modemimizin kullanıcı adı 3- şifresini giriyoruz. Giriş yap dedikten sonra
huawei_modem_port_yonlendirme_2.jpg

4- Gelen sayfada Gelişmiş sekmesine tıklıyoruz.
5- Modemimizin güvenlik duvarını kapatıyoruz ve uygula diyoruz. Güvenlik duvarını kapatmazsak modem görüntü nakline izin vermez.
6- Sağ tarafta bulunan Nat sekmesine tıklıyoruz.
huawei_modem_port_yonlendirme_3.jpg

7- Açılan sayfada Port yönlendirme seçeneğini tıklıyoruz karşımıza yukarıda gördüğümüz sayfa geliyor.
8- Port eklemek için yeni seçeneğine tıklayıp uygulama seçeneğinden 9- 80 portu için WEB Sunucunu seçiyoruz. Bu modemde 80 portu kayıtlı geliyor Bundan dolayı uygulama bölümündeki WEB Sunucunu seçeneğinden açmamız gerekiyor.
10- Bu alana DVR kayıt cihazımızın ip adresini yazıp uygula seçeneğine tıklıyoruz.
huawei_modem_port_yonlendirme_4.jpg

11- DVR kayıt cihazları genellikle iki farklı port bulunmaktadır. İkinci portu açmak için terkrar yeni seçeneğine tıklıyoruz.
12- Özel sekmesi seçili kalıyor uzak kullanıcı bölümünü boş bırakıyoruz.
13- Dış başlangıç port bölümüne açmak istediğimiz port numarasını yazıyoruz.
14- Dış bitiş port bölümüne açmak istediğimiz port numarasını yazıyoruz.
15- Yerel kullanıcı bölümüne dvr kayıt cihazımızın ip adresini yazıyoruz.
16- İç port bölümüne açmak istediğimiz port numarasını yazıyoruz.
17- Adresleme adı bölümünüe istediğiniz yazabilirsiniz öreneğin ( kamera 1 ) uygula tuşuna basarak yaptığımız ayar kayıt edilir.
Birden fazla dvr kayıt cihazı kullanılıyorsa cihazların bütün portları bu şekilde açılmalıdır.
Tüm bu ayarları bitirdikten sonra sistemimiz internet üzerinden izleme yapmaya hazırdır.
Portların test edilmesi
Modem üzerinde yönlendrme yaptığımız portların çalışıp çalışmadığı basit bir şekilde test edebiliriz.
http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ adresine girerek açtığımız portları test edebiliriz.
modem_port_testi.jpg

internet sitesine girdiğimizde Port Number Yerine test etmek istediğimiz port numarasını yazarak kontrol edebiliriz.Alt tarafta çıkan kırmızı yada yeşil bayrak portumuzun açık olup olmadığı gösterir.
Yukarıda belirttiğim ayarlar yapıldıktan sonra sistemimiz görüntü akline hazırdır. Yapmamız gereken sistemimizin ip adresini öğrenip farklı internetteki bir bilgisayar aracılığıyla test etmektir. Test ederken o bilgisayardan ilk kez kameralar izleniyorsa Explorer activex ayarlarının izleme yaptığımız bilgisayar için tekrar yapılması gerekmektedir.
Cep Telefonu Yada Tablet Üzerinden Görüntülerin İzlenilmesi

DVR kayıt cihazlarının telefon yada tablet üzerinden izlenilebilmesi için kayıt cihazı üretici firmaları tarafından mobil izleme için uygulama programları geliştirilmiştir. Bir dvr için üretilmiş uygululama farklı bir modeldeki dvr cihazını desteklemeyebilir. Kullandığımız kayıt cihazının hangi uygulamayı kullandığını bilmemiz gerekiyor
iphone için telefon yada tablet içerisindeki apple store uygulamasına girerek arama kısmına uygulamamızın adı yazıp telefonumuza yada tabletimize indirmemiz gerekir.
android işletim sistemine sahip telefon yada tablet içerisindeki google play uygulamasına girerek arama kısmına uygulamamızın adı yazıp telefonumuza yada tabletimize indirmemiz gerekir.
nokia telefonlar için içerisindeki ovi store uygulamasına girerek arama kısmına uygulamamızın adı yazıp telefonumuza yada indirmemiz gerekir.
blackberry telefonlarda uygulama indirme ve çalıştırma biraz sıkıntılıdır. Uygulama indirildikten sonra uygulama kurulduktan sonra ayarlardan ayarlardan interneti kullanması için izin verilmesi gerekir.
Uygulama telefonumuza yada tabletimize indirildikten sonra uygulamayı açıp cihazımızı eklememiz gerekmektedir.
NMSS programı ayarlarını anlatmaya çalışacam.
mnss_programi_kullanimi.jpg


Telefonuma uygulamayı indirdikten sonra uygulamayı çalıştırıp ayarlar bölümüne giriyorum.
mnss_programi_kullanimi_1.jpg


1- Gelen ekranda Cihaz Yönetimi bölümüne girip ekranda istenilen bilgileri giriyoruz. ( cihaz ekranı resmin bulamadım çekip en kısa sürede ekliyeceğim.)
2- Ayarları kaydedip Canlı İzleme seçeneğinden hangi kameraya bağlanmak istiyorsak seçiyoruz.
mnss_programi_kullanimi_3.jpg


DVR Kayıt cihazımızın görüntülerini izlemeye başlayabiliriz. Dilersek 4 lü dilersek tek tek izleyebiliriz . Programın üzerindeki kamera seçme menüsünden tek tek izlemede, izlemek istediğimiz kamerayı seçebiliriz.
mnss_programi_kullanimi_5.jpg

Kısa bir süre içerisinde yazdığım için kelime hataları olabilir fazla kontrol etme imkanım olmadı.

Alıntıdır.
Kamera Sistemlerinde Görüntü Nakli ( İnternet Üzerinden İzleme ) Ayarlarının Yapılması | Elektronik Güvenlik Sistemleri
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst