Kakaolu Kek Yapımı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,207
Puanları
3,256
Konum
BURSA
İsmini vermek istemediğim çok ünlü bir pastane zincirinin bir çalışanı vasıtasıyla temin edebildiğim ve yeni taşındığım evin komşularıyla bile henüz paylaşmadığım bir özel tarifi siz değerli forum üyeleriyle paylaşmak istedim.Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Malzemeler:

1- 1.5 su bardağı yoğurt
2- 3 adet yumurta.
3- 1.5 bardak ayçiçek yağı.
4- 1.75 su bardağı toz şeker.
5- 2.5 - 3 kase elenmiş pasta unu.
6- 2 adet kabartma tozu,2 adet vanilya.
7- Tepsinin üstündeki karışıma 2-3 kaşık sıvı yağ sürülür.(Dikkat:Eğer benim yaptığım gibi kakao karışımı hazırlanması sırasında ilave ederseniz bu 7.madde ayrıca uygulanmayacaktır.)

Karışımın Hazırlanması İşlemi:

Öncelikle el mikserinizin karışım kabına konulan yumurtalar,yoğurt,ayçiçek yağı,toz şeker ilk etapta güzelce karıştırılarak açık sarı bir karışım elde edilir.Bir kase elenmiş özel pasta,börek unu konur ve tekrar mikserle çırpılır.Üçüncü etapta bir kase unla birlikte 2 veya 3 adet kabartma tozu ve 2 adet vanilya eklenerek yine homojen bir karışım sağlanıncaya değin karıştırılır.Dördüncü etapta yarım kase daha veya biraz daha fazlası(Unun kıvamına göre bu 1 kaseye yakın olabilir.)kaba konularak kıvamın akıcılığı ve görünümü tıpkı bir maraş dondurması halini gösterinceye değin mikserle karışım sürdürülür.Mikseri çok zrlmamk istemiyorsanız dördüncü etapta tahta kaşık sapı ve mikseri beraberce de kullanabilirsiniz.Daha önceden katı bir margarinle tüm yüzeyini güzelce yağlayp hazırladığımız yuvarlak veya dikdörtgen tepsimize hazırladığımız karışımın 1/4 veya 1/5'ini ayırıp kalan kısmını güzelce tepsimize homojen olarak yayıyoruz.Ayırdığımız karışıma kapta ayrıca kakao ve aslında tepsinin üzerine sürülecek 2-3 yemek kaşığı kadar mısırözü yağı ilave edip tahta kaşıkla veya mikserle bu karışımı da homojen olarak karıştırıyoruz.İyi bir karışım rengini gördüğümüzde hazırladığımız bu karışımı bir krema pompasına doldurup kapağını kapatarak tepsi üzerinde istediğimize göre geometrik ve değişik desenlerde süsleme yaparak kek yapma işlemini bitirmiş olduk.

Karışımın Pişirilmeye Hazırlanması ve Pişirilmesi İşlemi:

Yuvarlak veya dikdörtgen fırınımızın yaklaşık 5 dakika kadar alt ve üst rezistansları çalışır durumda ısınmasını sağlıyoruz.Saatimizi koyup tepsimizi fırına koyduk.Fırın sıcaklığımız yaklaşık 180 derece olmalıdır.Elektriğin pik(Fazla) kullanıldığı saatleri seçmeniz kekinizin yavaş pişip,içinin çiğ kalması ve dışının çabuk pişmemesi,yani yanmaması açısından önem taşıyor.ilk 20 dakikada fırın kapağını açıp tepsiyi 180 derece(Bir yarım daire) veya dikdörtgen bir fırında da ters yüz edip çevirmek suretiyle tepsinin her noktasının homojen pişmesini temin ediyoruz.Pişme durumuna göre 10 veya 15 dakika sonra tepsinin üstünün daha fazla pişmesini önlemek için alüminyum folyo ile kapatıyoruz.Takriben 18 dakika kekin tam pişme süresidir.Ancak fırın çeşitlerine bağlı olarak bu süre 2-3 dakika da oynayabilir.18-20 dakika sonra fırını hemen kapatıp tepsinin alt kısmının yanmaması için kekimizi çıkarıp dışarıya alıyoruz.Dışarıda 4-5 dakika beklettikten sonra tam olarak nemini kaybedip kuruması için fiş çekili durumda fırına koyup 25-35 dakika kadar fırın kapağı açık durumda içinde dinlendirip bekletiyoruz.Daha sonra tepsiyi çıkarıp yatay ve dikey hatlarla bıçakla keserek servise sunuyoruz.Afiyet olsun.

Püf Noktası:Krema pompasından ayırdığınız karışımın daha kolay ve zorlanmadan akması için sonradan ayırdığınız kakaolu karışıma yarım veya bir çorba kaşığı yoğurt da ilave edebilirsiniz.Hatta bunu yapmanız kekin kalitesine olumlu katkı bile sağlamakta.Kekinizin biraz daha fazla şekerli olması için şeker miktarını 2 su bardağına yarım santim kalacak kadar da arttırabilirsiniz.Pişirken Şebeke voltajı çok önemlidir.İmkanınız varsa ölçün ve 220 volt ac.yi çok fazla geçtiği 235-240 voltlarda hiç pişrmeyin veya şebekenin pik zamanını kollayıp yakalamaya gayret edin.Voltaj kekin kalitesini doğrudan etkilemekte.Bir de yoğurdunuz çok tatlı ise bu durum kabarma kalitesini doğrudan etkileyeceğinden,bu tür bir yoğurda sahipseniz bir kaç damla limon suyunu yoğurda veya karştırırken karışıma ilave edin.Bunu yapmamız, yoğurdun tatlı olan bu dezavantajını kaldırıp kabarma kalitesini yapay olarak arttırmak amaçlıdır.Kolay gelsin.
 
Çok emek istiyor. okumak için bile 300 kalori yaktım :D
 
Çok haklısınız.Bir de yapsanız asıl kalori o zaman harcanıyor.Bir saat futbol maçı yapmış kadar da yorulabilirsiniz.Ancak yaptığınız kekten kaybedilen kalorileri tekrar geri almanız da mümkündür.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,240
Mesajlar
916,098
Kullanıcılar
450,049
Son üye
elm3ss

Yeni konular

Geri
Üst