Kablosuz Elektrik Ağı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
https://resmim.net/i/HgDJ

Nikola Tesla'nın inşa ettirdiği ama tamamlanamayan kablosuz elektrik iletim kulesi (üstte)

20. yüzyılın başlarında Nikola Tesla "Dünya Kablosuz Sistemi" adını verdiği kablosuz elektrik ağı projesini tanıtmıştı. Tesla, kablosuz elektrik iletiminin geniş ölçekte mümkün olduğunu düşünüyordu. Projesi ilgi çekse de yeterli destek göremeyince rafa kaldırıldı. Bugün kablosuz şarj cihazları hayatımızın bir parçası olsa da hala Tesla'nın hedeflediği ölçekte kablosuz elektrik şebekeleri kurulamadı.

Yeni Zelandalı Emrod firması uzun mesafede kablosuz elektrik transferini mümkün kılan bir sistem geliştirdi. Yeni Zelanda'nın büyük enerji şirketlerinden Powerco'nun desteklediği proje önümüzdeki aylarda saha testlerine başlayacak. Tasarlanan sistemde, enerji kaynağından çıkan elektrik, Mikrodalga enerjisine dönüştürülerek koni şeklinde bir anten aracılığıyla belirli bir hedefe doğru gönderiliyor. Aradaki aktarıcı istasyonların da yardımıyla alıcıya kadar ulaşan mikrodalga yayını tekrardan elektriğe dönüştürülüyor.

Sistemin tehlike oluşturmaması adına m2 başına 1 kW yoğunlukta aktarım yapılması hedefleniyor. Bununla birlikte, aktarım sırasında lazer ışınlarıyla nesne tanımlama da yapılması planlanıyor. Böylece aktarım hattında kuş gibi canlı ve/veya hareketli bir engel tespit edildiği anda aktarım durdurulup engel ortadan kalkınca yeniden başlıyor.

Mikrodalgayla enerji aktarımı uzun yıllardır bilinen bir yöntem olsa da kayıp kaçak oranı yüksek olduğu için tercih edilmiyordu. Ancak Emrod yeni geliştirdiği materyallerle çok daha verimli bir sistem kurabilmiş. Şu an için verimlilik oranının %70 civarında olduğu belirtiliyor. Kablolu iletime göre % 70 düşük bir oran olsa da felaket durumlarında veya kablo hattı çekmenin zor olduğu bazı alanlarda kullanmak için kabul edilebilir bir değer. Zaten firma da bu tür kullanım alanlarını hedefliyor.

Öte yandan projeye şüpheyle yaklaşanlar da var. Gerçek hayatta projenin çok daha verimsiz olacağı ve bu yoğunluktaki bir enerji aktarımının sağlığa zararlı olabileceği endişesi dile getiriliyor. Deneme sürecinin sonunda bu soruların cevaplanması bekleniyor. Projenin kısa zamanda kablolu elektrik hatlarının yerini alması gerçekçi görünmese de heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz.

http://bıt.ly/ka bios uz-ele ktr: k

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik Dergisi, Ekim 2020, Yıl 54, Sayı 635, Sayfa 36, Tekno-Haber, Kablosuz Elektrik Ağı
 
Son düzenleme:
Hava savunma sistemi olarak kullanılabilir.
Bence kablosuz elektrik kullanmak için yapılan bir şey değil.
Silah olarak ta kullanılabilir.
 
aslında kablosuz elektrik iletimi yapılamayacak bir şey değil. Yapılabilir.
Ancak sorunları fazla olan bir sistem olur diye düşünüyorum.
Zaten Uydu sistemlerinin çalışma mantığı ile aynı. Tv yayınları da bir nevi kablosuz elektrik aktarımı sayılır.
 
% 70 verim iyiymiş. Otoyolların bazı kısımlarına döşenerek elektrikli araçların seyir esnasında da şarj olması sağlanabilir. Hatta parası bol ülkeler için şehirler arası yolu boydan boya böyle döşersen Elektrikli araçlar için ne menzil sorunu kalır nede durup şarj etme derdi.
 
Mirodalgayla iletim sırasında araya giren canlılar (insan da buna dahildir) her zaman yapılacak güvenli enerji aktarımını düşündürüyor. Bilim-kurgu filmlerinde, Hollywood bir ara uzaydan güneş panelleriyle bu gücü toplayıp yoğunlaştırdığı elektrik gücü dünya üzerindeki çanak antenlere paralel sinyaller şeklinde mikrodalga enerjisiyle gönderiyordu, bu filmlerden bazılarında. Tek düşündürücü ve endişe verici yanı o esnada arada kalan canlılar. Örneğin köpeğini mikrodalga fırında kurutmaya çalışan ve kullanım kitapçığında bu uyarıyı görmediği için (sonradan tüm kitapçıklara evcil hayvanlarnızı mikrodalga fırında sakın kurutmayın uyarısı içlerine eklendi) bir kullanıcı köpeğininin istemeden ölümüne neden olmuştu. Büyük tazminat aldığı bu fırının şirketi ve diğer tüm mirodalga üreten şirketler bu olaydan ders alıp bundan sonra kullanım kılavuzlarına bu uyarıyı mutlaka eklediler. Zor zamanlarda, büyük felaketlerde yukarıda bahsedildiği gibi hiç kablo çekilmeden acil enerji çözümü için faydalıuygulama olabilir, sadece bu açıdan bakılırsa gelecek için elbette umut vericidir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Zaten enerjinin belirli merkezlerce toplanıp iletilmesine gerek olmadığını, enerjinin zaten her yerde olduğunu anlayıp nasıl hasat edebileceğimizi çözümleyebildiğimizde serbest enerji konusuna başka bir gözle bakmaya başlayacaksınız.

Tesla Wardenclyffe kulesini yaparak yalnızca elektriği iletmenin bir yolunu bulmamış, aynı zamanda etraftaki düşük osilasyonları kullanarak daha fazlasının hasadını mümkün kılan "energy harvesting" problemini de çözmüştür.

Tesla ile ilgili bilenen yanlış konulardan biri de budur. Niagara şelalelerinden jeneratörler ile elde edilen enerjiyi değil etraftaki serbest enerjiyi hasat ederek göndermenin bir yolunu bulmuştur.

Zaten Niagara şelalelerine ihtiyacı olsaydı bu bedava olur muydu?

Bir kaç yıl önce yine bu konudan bahsetmiştim. O zamanlar enerji, elektrik, elektronik konularında bilgilerim zayıftı fakat şu an bu konularda hatırı sayılır bilgiye sahibim.

Sizler de basitçe enerji harvesting projelerine baktığınız gibi bu konuya bakabilirseniz çok şey öğrenebilirsiniz.

Kapagen ve Akula0083 gibi bu konuda open source projeler bulunmaktadır. Konu hakkında bilgisi olmayanlar --birazdan örneklerini görebileceğiniz gibi-- konuyu tedavüldeki aklın mantığına oturtamadığı için oksitlemektedirler (yok saymaktadırlar).

Konu hakkında daha fazla bilgi verebilirim fakat şimdilik bu konunun oluşan rezonans frekansı ile büyük bir ilgisinin olduğunu söyleyeyim ve şu kişileri araştırmanızı önereyim.

1. Thomas Henry Moray
2. Stanley Meyer
3. Tariel Kapanadze
4. John Bedini

Tesla_Broadcast_Tower_1904.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst