Kablo ve ürün seçimi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hhmercan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hhmercan

Üye
Merhabalar,
Evin garaj bölümünde ufak bir ahşap atölyesi kurma düşüncem var ancak bu bölümde priz yok.
1 buat 2 adet de duvardan gelen ucu klemensli faz/nötr/toprak kablosu var.
Bunlardan birine eve su basması için motor bağlandı diğeri boşta.
Buattan da kombi kaçak sensörüne 1 çıkış var sadece.
Bunlar imkanlarım.

İhtiyacım ise;
1 adet 3 lü,
1 adet de 6 lı priz.

3 lü olanda uzun süre çalışan 3 alet olacak.
1 cnc makinası 2 adette vakum amaçlı elektrik süpürgesi.
Cnc makinası 220 volt 2.2 kw
Bunlar ihtiyaca göre günde belki 8-10 saat bile çalışabilir ve benim müdahale olmadan kendi başına çalışacaklar. 3 ü aynı anda çalışıyor olacak.

Diğer 6 lı olan ise asıl çalışma alanım olacak. Gönye testere gibi, tezgah testere gibi işleme aletleri veya matkap/zımpara gibi elektrikli el aletleri kullanacağım. Tek olacağım için bu prizler de aynı anda birden fazla makina çalışmayacak ama hepsi fişe takılı duracak ki ihtiyaca göre hangisi lazımsa onu kullanacağım.

Bu bilgiler doğrultusunda sizlere danışmak istediğim husus;

Prizlerin çıkışını nereden yapmam mantıklı olur. İkisini de ucu açık kablodan mı yoksa buattan mı? Veya ayrı ayrı mı.
Çekeceğim kablonun özelliği ne olmalı?
Bunun yanı sıra; sigortalarım 16 lık veya daha altta. Prizleri taşıyacak sigortayı neyle değiştirmem mantıklı olur.
Bunlar dışında haricen sizin bir tavsiyeniz olur mu?

Değerli yorumlarınızı rica ediyorum.

Son düzenleme:
Elektrikçi çağırmanizi öneririm.
Erhan bey aslında ben bu işlerin altına kendim girecek daha doğrusu girmeyi düşünecek kafada biri değilim ama biraz mecburiyetler mecbur etti. Bulunduğum yer şehir merkezine baya uzak. İlk yapılaşmalar bizim evler. 5 bina şehir dışında uçsuz bir arazinin ortasındayız. Hal böyle olunca buraya usta getirmek pek mümkün olmuyor. Gelen aşırı rakamlar söylüyor. Ki daha önce gelen biri oldu. İhtiyaç olan bazı şeyler eksikti, tekrar gidip gelmemek için idarelik işler yapıldı. Onlarda güzel sonuç vermedi. Şimdi şimdi fark ediyorum bu durumları.
Bugüne kadar ampul değiştirmemişken son 1 yıldır elektrik, su tesisat işlerini mecburen kendim halletmeye çalışıyorum.

İhtiyacım ise;
1 adet 3 lü,
1 adet de 6 lı priz.
Priz grubu için bahsedilen makinalar çalışacaksa toplam güç tüketimi kaç kW olacak?
Eğer bir priz grubundan cihazları beslemek istiyorsanız max. gücü 3650W gibi düşünebilirsiniz sürekli kullanımda.
Bunun yerine bir pano hazırlayıp sigorta,kontaktör,acil stoplu bir sistem daha sağlıklı çalışır gibi duruyor

Priz grubu için bahsedilen makinalar çalışacaksa toplam güç tüketimi kaç kW olacak?
Eğer bir priz grubundan cihazları beslemek istiyorsanız max. gücü 3650W gibi düşünebilirsiniz sürekli kullanımda.
Bunun yerine bir pano hazırlayıp sigorta,kontaktör,acil stoplu bir sistem daha sağlıklı çalışır gibi duruyor
güzel insan, biraz da ben salça olayım. çak araya 16 A sigorta olur gider ama 2 tane elektrik süpürgesi canımı sıktı. onun yerine güzel aspiratörler var. alimünyum borularla çekiş emiş düzeni kurabilirsiniz. şimdi 3x2,5 kablo çekeceğini varsayıyorum. ama bir kablo bir makine lütfen. yani çoklu prize hepsini çakma.

Erhan bey aslında ben bu işlerin altına kendim girecek daha doğrusu girmeyi düşünecek kafada biri değilim ama biraz mecburiyetler mecbur etti. Bulunduğum yer şehir merkezine baya uzak. İlk yapılaşmalar bizim evler. 5 bina şehir dışında uçsuz bir arazinin ortasındayız. Hal böyle olunca buraya usta getirmek pek mümkün olmuyor. Gelen aşırı rakamlar söylüyor. Ki daha önce gelen biri oldu. İhtiyaç olan bazı şeyler eksikti, tekrar gidip gelmemek için idarelik işler yapıldı. Onlarda güzel sonuç vermedi. Şimdi şimdi fark ediyorum bu durumları.
Bugüne kadar ampul değiştirmemişken son 1 yıldır elektrik, su tesisat işlerini mecburen kendim halletmeye çalışıyorum.
Sayın hhmercan, zorlugunuzu anlıyorum. Ancak meslek etigim size hak vermemi engelliyor.
Taşıma suyla değirmen dönmez misali buradan alabileceğiniz bilgilerle ki şahsi fikrim sizden bağımsız söylüyorum; "meslek mensuplarının karşılaştığı zorluklar ya da fikir alışverişi ortamı için mesleki bilgiler verilir."
Bunun dışında meslek öğretmeye yönelik bilgilerin sorulmasını/yanitlanmasini doğru bulmuyorum.
Sizin durumunuza dönersek sorularınızın içeriği ilgili problemlerin çözümüne tamamen yabanci olduğunuz gerçeğini göz önüne sermektedir.
Bu nedenle önerim yine aynı olacaktır. Yapılmasını istediğiniz işlemleri bir elektrikçiye yaptırmanız, yapılacak işlemi tam bilgilerle aktarmanız eksiksiz malzeme ile gelmesini sağlayacaktır.
Unutmayın:
Yarım hoca dinden, yetersiz elektrikçi evden, barktan, candan eder... Hiç bir maddi değer sevdiklerinizin sağlığından daha yukarı bir noktada değildir.
Kolay gelsin

Merhabalar, öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
1. Priz grubu, yani daima çalışacak makinaların bulunduğu kısımda 1200w lık 2 birde cnc makinası. 2.2kw
Şöyle göstereyim;
IMG_1930.webp

2. Priz grubunda ise;
1200-1400w lık cihazlar çalışacak ama onlar aynı anda çalışmayacak.

Dediğiniz sistemi kendim yapabilir miyim bilmiyorum ama en azından ustaya yapılmasını istediğim şeyi tam anlatabilmek istiyorum. Elindeki malzemeye yahut buna benzer sebeplerle istemediğim/tam işimi görmeyecek çözümlerle iş kapatılmış oluyor aksi halde.

güzel insan, biraz da ben salça olayım. çak araya 16 A sigorta olur gider ama 2 tane elektrik süpürgesi canımı sıktı. onun yerine güzel aspiratörler var. alimünyum borularla çekiş emiş düzeni kurabilirsiniz. şimdi 3x2,5 kablo çekeceğini varsayıyorum. ama bir kablo bir makine lütfen. yani çoklu prize hepsini çakma.

Merhabalar, öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Aspiratör olayını daha önce duymamıştım, düşünmemiştim. Toz emmesi için yeterli olur mu ki acaba?
Diğer konuda ise; aslında benim isteğim de böyle. Her prize bir makina. Hiç ağır yük yapmadan, riske girmeden, en temiz şekilde işi çözmek maksadım. O yüzden hem buat hemde duvardan gelen kabloları iletmiştim. Parça parça dağıtarak hatta gerekirse başka bir buattan çekme yapılarak da olabilir. En mantıklısı nasıl olur bilemediğim için sizlere danışmak istedim.

Sayın hhmercan, zorlugunuzu anlıyorum. Ancak meslek etigim size hak vermemi engelliyor.
Taşıma suyla değirmen dönmez misali buradan alabileceğiniz bilgilerle ki şahsi fikrim sizden bağımsız söylüyorum; "meslek mensuplarının karşılaştığı zorluklar ya da fikir alışverişi ortamı için mesleki bilgiler verilir."
Bunun dışında meslek öğretmeye yönelik bilgilerin sorulmasını/yanitlanmasini doğru bulmuyorum.
Sizin durumunuza dönersek sorularınızın içeriği ilgili problemlerin çözümüne tamamen yabanci olduğunuz gerçeğini göz önüne sermektedir.
Bu nedenle önerim yine aynı olacaktır. Yapılmasını istediğiniz işlemleri bir elektrikçiye yaptırmanız, yapılacak işlemi tam bilgilerle aktarmanız eksiksiz malzeme ile gelmesini sağlayacaktır.
Unutmayın:
Yarım hoca dinden, yetersiz elektrikçi evden, barktan, candan eder... Hiç bir maddi değer sevdiklerinizin sağlığından daha yukarı bir noktada değildir.
Kolay gelsin

Çok haklısınız Erhan bey. Zaten yapmayı düşünmek de tedirgin ediyor ama aslında bir amacım da şu; oldu ya bir usta ayarladım ki öyle yada böyle ayarlanır. Ne istediğimi biliyor olmam gerekiyor. Yani kaba olarak biliyorum ancak ben bunu teknik olarak da anlatabilmek istiyorum ki iş görmeyecek yahut yarım iş görecek, ileride sıkıntı çıkarabilecek çözümlere yönlendirilmeyeyim. Daha önce hep bunu yaşadım.
Mesela ben olayı anlattım ve siz bu konulara yabancı olduğumu fark ettiniz. İşte tam olarak bu olmasın istiyorum. Böyle olduğu zaman hem madden hem işçilik yönünden çok sıkıntılı bir süreç başlıyor. Gerekirse ben ihtiyaç olan parçaları tedarik eder ustaya veririm.

Yüksek güçlü alıcılar çoklu prizler üzerinden beslenmez . Buraya 1-2 linye çekip oradan sortiler oluşturulması lazım . Tabi linyeler için sigorta lazım . Sortilere de konursa iyi olur . Kaçak akım rölesi de mutlaka olmalı . Meslek harici insanların becerebileceği bir iş değil . @Erhan_TR hocanın verdiği tavsiyeler çok yerinde .

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri