Kaşif Robot Böcekler

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
AxWGkf[1].jpg

Me5YMW[1].jpg


Özellikle insanların ulaşmakta zorlandığı tehlikeli yerlerin araştırılması için kaşif robotlar uzun süredir kullanılıyor. Örneğin, Mars'ı incelemek üzere Opportunity adlı bir uzay aracı gönderilmiş ve Mars'la ilgili birçok önemli veri elde edilmişti. Ancak Opportunity'de olduğu gibi bu robotlar bozulduğunda araştırma yarım kalabiliyor.

Son zamanlarda sürü halinde hareket eden mini robot böceklerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandı. Bu robotlardan birkaçı bozulsa bile keşif çalışması yarım kalmayacak, üstelik kısa zamanda daha geniş alanları araştırmak mümkün olacak.

Geçtiğimiz günlerde California State ve Northridge üniversitesinden Prof. Dr. Nhut Ho, robot böcek projesiyle ABD hükümetinden 538.000 dolarlık bir ödül aldı. Karınca gibi sürü halinde yaşayan hayvanlardan ilham alınarak geliştirilen proje sayesinde, otonom olarak çalışan robot böcekler hem Mars gibi dünya dışı gezegenlerin keşfinde hem de dünyadaki ulaşımı zor maden ve yer altı mağaraları gibi alanların araştırılmasında kullanılabilecek.

Bu tür projelerin geliştirilebilmesi için makine, elektronik ve bilgisayar gibi mühendisliklerin yanı sıra psikoloji ve biyoloji gibi farklı disiplinlerden araştırmacıların bir arada çalışması gerekiyor. insana benzer özellikler sergileyen yapay zekaya sahip robotla geliştirmek zor olsa da böceklere benzer davranışlar sergileyen otonom robotlar geliştirmek görece daha kolay. Bu nedenle benzer projelerin önümüzdeki yıllarda yaygınlık kazanacağını söyleyebiliriz.

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik Dergisi, Ağustos 2020, Yıl 53, Sayı 630, Sayfa 46, Tekno-Yaşam, Sayfa 46, Kaşif Robot Böcekler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst