Kısa devre olmuş zener diyodun değerini bulma ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan axelfoly
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

axelfoly

Üye
tekrardan selam , uzaktan kumandalı bir vinç motorunun rf modülünde zener kısa davre oldu , resimde işaretli olan zener sandığım parça bunun değerini nasıl bulabilirim , kart üzerindeki diğer zeneri söküp kontrol edince 12v olduğunu gördüm fakat devre üzerindeki kutuplu kondansatörlerin hepsi 35v bundan ötürü 12v olamayacağını düşünüyorum ve bu kısa devre olan zener lm358 5 nolu bacağına ters polarma ile bağlı sanırım bir referans voltajı oluşturmakta fakat emin değilim , konudan tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ederim tşk

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.20.webp
    WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.20.webp
    190 KB · Görüntüleme: 88
  • WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.18.webp
    WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.18.webp
    112.4 KB · Görüntüleme: 97
  • WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.18 (1).webp
    WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.18 (1).webp
    109.7 KB · Görüntüleme: 72
  • WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.24.webp
    WhatsApp Image 2026-06-17 at 22.19.24.webp
    146.9 KB · Görüntüleme: 86
Aleyküm selam.
Zeneri yerinde mi ölçtünüz? Öyle ise arıza başka bir elemanda olabilir!

D2 ile aynı görünüyor onu sokup ölç. Zener olsa zd diye etikwtlenir düşünüyorum, hatta oraya diyod koyup dene.

D2 ile aynı görünüyor onu sokup ölç. Zener olsa zd diye etikwtlenir düşünüyorum, hatta oraya diyod koyup dene.
söküp ölçtüm 12v voltta voltajı ters polarmada sabitliyor yani bariz zener bu arada kısa devre olanın katot kısmı 35v kondansatörün + hattına anot kısmı ise lm358 5 nolu bacağına bağlı

Devrenin semasini bulmaya calisin. Semada yaziyordur.

Semayi bulamiyorsan bu kez devreye bakarak zener diyodun oldugu kismin semasini siz cikartin. Sema olarak ortaya bir seyler ciktiginda zener voltaji hakkinda hesap vs yapabiliriz.

Ugrasamam diyorsan kac cesit zener var ki. Eger sadece zener arizasindan dolayi devre calismiyorsa 2.7v dan basla sirayla takarak dene.

Zener olmayabilir de. 1N4148 ile de dene.

tekrardan selam , uzaktan kumandalı bir vinç motorunun rf modülünde zener kısa davre oldu , resimde işaretli olan zener sandığım parça bunun değerini nasıl bulabilirim , kart üzerindeki diğer zeneri söküp kontrol edince 12v olduğunu gördüm fakat devre üzerindeki kutuplu kondansatörlerin hepsi 35v bundan ötürü 12v olamayacağını düşünüyorum ve bu kısa devre olan zener lm358 5 nolu bacağına ters polarma ile bağlı sanırım bir referans voltajı oluşturmakta fakat emin değilim , konudan tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ederim tşk
kondansatörün değeri 35 v olması 12volt için kullanılamayacağı anlamına gelmez. zenerler ve ona bağlantılı diğer parçaları da kontrol etmekde fayda var

güzel insan ben elektronikçi değilim ama mantığım der ki, yani sesli düşüneyim azıcık:
tamirci kafası, hiç bir şey yoksa 4148i dene (@Bunalmis usta yazmış), yemediyse kondanstöre uy, en az yarı değerinde bir şeyler tak, yemedi mi? geriye, orada işaretlemişsin lm358 datasheet incelemesi yap sanırım bacağı zenerle irtibatlı. başka çıkış yolu yok gibi görünüyor.

Devrenin semasini bulmaya calisin. Semada yaziyordur.

Semayi bulamiyorsan bu kez devreye bakarak zener diyodun oldugu kismin semasini siz cikartin. Sema olarak ortaya bir seyler ciktiginda zener voltaji hakkinda hesap vs yapabiliriz.

Ugrasamam diyorsan kac cesit zener var ki. Eger sadece zener arizasindan dolayi devre calismiyorsa 2.7v dan basla sirayla takarak dene.

Zener olmayabilir de. 1N4148 ile de dene.
şeması yok malesef yerli bir firmanın ürünü , şemayı geçtim ana kontrolcülerin üzerleri bile kazınmış , diğer taraftan rf modül üzerinde de bir kısa devre vardı hepten işin içinden çıkılamayacağını görünce müdahaleden vazgeçtim :)

kondansatörün değeri 35 v olması 12volt için kullanılamayacağı anlamına gelmez. zenerler ve ona bağlantılı diğer parçaları da kontrol etmekde fayda var
evet onada dikkat ettim fakat lm358 o bacaklarına 32v kadar sanırım voltaj gelebiliyordu 15-30v civarı bi aralıktaydı sanki

tekrardan selam , bu karttaki u3 entegresi 7805 olduğunu öğrendim ve girişindeki diyodun 12v zener olduğu diğer taraftaki lm358 de 12v zener ile girişine refrans voltajı uygulandığını düşünüyorum diğer yandan rf modülü kısa devreye düşmüştü onunda wl101-341 olduğunu öğrendim artık bu parçalar gelince takıp deneyeceğim tek muallak olan halen daha d1 diyodu onuda değişince öğrenmiş olacağım :)

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri