Jeneratör güçlerini açıklar iken kullanılan Prime, Standby ve Continuous güçler nedir

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,526
Puanları
419
Prime güç; Jeneratörün değişken yük miktarı altında sürekli çalışma şekli.Değişken yük miktarı seviyesinin ortalaması jeneratör prime çıkış gücünün yaklaşık % 70 ini aşamaz. Bu uygulamada jeneratörden 12 saat ara ile 1 saat % 10 aşırı yük çekilebilir.

Tipik Prime güç Jeneratör Uygulamaları;
Sık sık Şebeke enerjisinin kesildiği yerlerde yedek güç ünitesi
Marine yardımcı jeneratörler
Kiralık jeneratörler
Elektrik ve ısı alınan CHP jeneratörler


Standby(maksimum) güç; Şebeke enerjisine yedek, acil güç ihtiyacında jeneratörün değişken yük miktarı altında aralıklı çalışması. Değişken yük miktarı seviyesinin ortalaması jeneratör standby çıkış gücünün % 80 ni aşamaz. Bu uygulamada jeneratör aşırı yüklenemez.

Tipik Stand by Jeneratör Uygulamaları;

Şebeke enerjisine yedek güç ünitesi
Continuous / Base güç; Sabit %100 yükte sürekli çalışma şeklidir. Jeneratör aşırı yüklenemez.

Tipik Continuous güç Jeneratör Uygulamaları;
Şebeke enerjisinin bulunmadığı yerlerde güç ünitesi
Kojenerasyon

Alıntıdır. http://www.aksa.com.tr/turkish/sss.asp
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bunlar ne kadar karisik kavramlar, bir yerde stand-by gücü icin gene % 70 i gecemez diyordu ortalamasi siz yüzde 80 demissiniz, teksan katalogu idi, ayrica 500 saatten de bahsediyordu, stand by güc yüzde 10 fazla oluyor onu biliyorum ama ayrica stand by modda aşiri yüklenme olmaz da deniyor o zaman nasil stand by prime gücün yüzde 10 fazlasi oluyor? bir de bir jeneratörün gücünden bahsedilirken mesela bayindirlik birim fiyatlarinda primedan bahsediliyor degil mi? yine bir yerde güleceksiniz ama stand by güc esas güctür gücten bahsettiginizde stand by güc anlasilir diyordu ciddi bir sitede unuttum gitti...
 

Bu konu ile ilgili en net bilgiler gensan sitesinde mevcut: GENSAN ELEKTRiK MAKiNALARI / GSA ALTERNATÖR

Netice itibariyle işletmenin çalışma prosesi yük değişimleri çalışma ortamı v.s birçok parametrenin incelenmesi neticesi jeneratör gücü belirtilir.
Sizinde belirttiğiniz gibi bayındırlık birim fiyat kitabında 950.000 diye başlaya pozlarda Güç tam yükte sürekli çalışma gücü yani continuous güç olarak verilir.
Sabit değişkenlik arzetmeyen tam yükte sürekli çalışabilinecek güç olduğu için referans alınmıştır tartışmaya mahal bırakmamak için bu güç değeri tercih edilmiştir. Üreticiler jeneratör gücünün yüksek görünmesi açısından genelde standby gücü kullanır.
 
Selamlar,

Aslında bir de continuous (yani sürekli) güç diye bir kavram daha var. Afgansitan gibi elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde elektrik enerjisini 7/24 jeneratör ile üretebiliyoruz. Bu gibi durumlarda jeneratör seçimi yapılırken prime gücüde kullanamıyorsunuz. Continuous güce göre seçim yapılıyor.
 
farklı güç durumları matematiksel olarakta değişmelidir..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…