ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Hakkında

Katılım
28 Haz 2019
Mesajlar
4
Puanları
1
Herkese Merhaba,

Yıllık enerji tüketimi ortalama 40 bin TEP olan bir işletmede metot bölümünde endüstri mühendisi olarak çalışmaktayım ve yaklaşık 8 aydır firmanın enerji verimliliği projelerine liderlik etmekteyim. İyileştirmelere yeni başlamamıza rağmen 8 ayda Bakım ekibiyle birlikte hatırı sayılır güzel iyileştirmeler yaptık fakat iyileştirmelerin sürekliliğini sağlamak, yaygınlaştırmak ve VAP(verimlilik arttırıcı projeler) teşviklerinden faydalanabilmek adına ISO 50001 belgesi almak istiyoruz ve yönetim bu konuyla ilgili benden bir bütçe çalışması yapmamı talep etti.

Daha önce bu sertifikasyon sürecine dahil olmuş, az çok belgelendirme için gerekli maliyetlere ve prosedürlere hakim meslektaşlarım konuyla ilgili tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim..

Teşekkürler..
 
Merhabalar,

Bu konuda danışman firmalar size maliyetler konusunda yönlendirme yapacaktır. Çalıştığım firma da 2 sene önce bu belgeyi almıştı. Fakat sürece ben dahil değildim.
Farklı birimlerde çalışan kişilerden oluşan bir Enerji verimliliği ekibi oluşturuldu. Bu birim aylık ve yıllık gerekli çalışmaları yürütmektedir.

Fakat konunun tam olarak dışında değilim.
Firmada yazılım geliştirme birimi olarak geliştirdiğimiz enerji yönetim yazılımında Enerji ölçümleriyle ilgili hazır raporlar bulunmaktadır. Bu yazılım yurt içi ve dışında aktif olarak satışı yapılan bir üründür.
Firmamızda çalışan enerji yönetim ekibi bu raporları belli periyotlarla alarak yıllık denetim sürecine hazırlanmaktadır. Tabi bu yazılımın çalışması için fabrikamızda çok sayıda enerji analizörü bulunmaktadır.
Örnek raporlar:
- İki tarih arasına göre birimler bazında hesaplanan Karbon salınım raporu
- İki tarih arasına göre birimler bazında hesaplanan TEP raporu
- İki tarih arası enerji tüketimine göre hesaplanan tüketime mâlolan ağaç sayısı raporu
- Birimler bazında Enerji ölçme planı
- Enerji Performans gösterge(ENPG) raporu

Bilgi: Her enerji kaynağına göre farklı katsayılara göre işlem yapılan formül bulunmaktadır. Danışmanların yaptığı detaylı çalışma bu formülü oluşturmaktır.

Herhangi bir sistem kurdurmadan ISO 50001 belgesi de alabilirsiniz. Eğer bir sistem kurarsanız kuracağınız sistem, fabrikanızda yaptığınız çalışmaların ne kadar verimlilik sağladığını yada verimsizliğe sebep olduğunu, yada ekipmanlarınızdaki yaşlanmanın size olan maliyetini görmenizi sağlar. Ayrıca bu belge ve denetimler için de size hızlı çözümler sunar.

Bahsettiğiniz gibi şu anda bu konuda teşvik bulunmaktadır. Bu belgeyi almanın asıl amacı fabrikanızda yaptığınız çalışmaların size olan katkısını görmektir.
Enerji tüketimini takip etmezseniz yaptığınız verimlilik çalışmaları hakkında doğru yorum yapamazsınız. Yaptığınız tek yorum elektrik faturanızdaki değişime göre yaptığınız yorum olacaktır.

Yazdıklarım reklam olarak algılanabilir. Fakat bu raporların mevcut olduğu bir çok enerji yönetim yazılımı bulunmaktadır. ISO 50001 şeklinde değil de Enerji yönetim sistemi şeklinde araştırma yapıp bu raporların dahil olduğu yazılımları araştırabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst