Enerji Yöneticiliği

cheki

Üye
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba arkadaşlar, Enerji Yöneticiliği ve EKB Uzmanlığı konusunda yaklaşık 2,5 yıl önce bir başlık açmıştım.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-yardimlasma/43277-enerji-yoneticiligi-ekb-uzmanligi.html

Fakat 2011'de değişen yönetmelik ve aldığım sorular nedeniyle yazımı revize ediyorum. Konuyu biraz daha açıp son yönetmelik değişikliklerine değineceğim.
(Önceki başlığımda Enerji Yöneticiliği ve EKB Uzmanlığının birbirlerine bolca karıştırıldığını gördüm. O nedenle ayrı bir başlıkta tekrar ele almak istedim)

Enerji Yöneticisi Zorunluluğu:

2007'de yayınlanan ve 2009'da yürürlüğe giren "Enerji Verimliliği Kanunu"na göre toplam inşaat alanı 20.000m2 ya da yıllık enerji tüketimi 500 TEP olan Ticari ve Hizmet binaları ve ayrıca toplam inşaat alanı 10.000 m2 ya da yıllık enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan Kamu Binaları "Bina Enerji Yöneticisi" bulundurmak ya da "Enerji Yönetim Hizmeti" almak yükümlülüğündedir.

Gene Enerji verimliliği Kanununa göre yıllık enerji tüketimi 1000 TEP üzeri olan sanayi kuruluşları çalışanları arasından bir kişiyi "Sanayi Enerji Yöneticisi" olarak görevlendirmek yükümlüğündedir.

Kanun 2008 yılından beri yürürlükte fakat çoğu bina ve fabrikada zorunlu olduğu halde enerji yöneticisi bulunmamaktadır. Hatta bu zorunluluklarının farkında bile olmayabilirler.

Bu yükümlülüğün denetlemesini ve takibini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (Eski adıyla Elektrik İşleri Etüt İdaresi) yapmaktadır. Her yılın Mart ayı sonunda yükümlülüğü bulunan tesislerden yıllık enerji tüketim değerlerini ve enerji yöneticilerini bildirmelerini istemektedir.

Kanuna bağlı cezai yaptırımlar tebliğine göre Enerji Yöneticisi bulundurmamanın ve gerekli bildirimleri yapmamanın cezası 2012 itibariyle yaklaşık 27.000 TL civarındadır.

Binalar Enerji Yönetimi konusunda dışarıdan hizmet alabilmekte olup sanayi kuruluşları sadece kendi çalışanlarından birisini Enerji Yöneticisi yapmak ya da kadrosuna Enerji Yöneticisi almak durumundadır.

Peki kimler Enerji Yöneticisi olabilir?:

Tüm Mühendisler ile Elektrik ve Makine teknik öğretmenleri Enerji Yöneticisi olabilmektedirler. Bunun için teorik ve uygulama derslerinden oluşan ve yaklaşık 2 hafta süren Enerji Yöneticiliği kursuna katılıp sonunda yapılan merkezi sınavdan en az 70 alarak başarılı olmaları gerekmektedir.

Enerji Yöneticisi sertifikası almanız hem iş yaşantınızda fayda sağlayacak hem de alacağınız desler ile enerji verimliliği konusunda deneyim kazanmanızı sağlayacaktır.

Kurs ücretleri piyasada 1.000 TL ile 2.500 TL arasında değişmektedir.

Enerji Yöneticileri ne yapar?:

Enerji Yöneticilerinin görev tanımı “Enerji Kaynaklarında ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik”te yapılmıştır. Kabaca Enerji Yöneticisi hizmet verdiği tesiste enerji verimliliği çalışmaları yapar, raporlar ve resmi kurumlara yapılması gereken yasal bildirimleri yapar.

Enerji Yöneticisi resmi olarak Enerji Etüdü YAPAMAZ. Bunun için ayrıca Etüt Proje sertifikasına sahip olması gerekmektedir.

2011’de yapılan Yönetmelik Değişikliği ile Enerji Yönetimi Konusunda Neler Değişti?:

- Öncelikle Bina ve Sanayi Enerji Yöneticisi ayrımı kaldırıldı, artık Enerji Yöneticisi olanlar hem binaya hem de sanayiye hizmet verebilmektedirler. Önceki bina ve sanayi enerji yöneticileri sertifikasını yenilemelidirler.

- Bir enerji yöneticisi önceden sınırsız sayıda binaya hizmet verebilirken bu 3 bina ile sınırlandırıldı.

- Enerji Yöneticisi olabilmek için istenen en az 2 yıllık mesleki deneyim zorunluluğu kaldırıldı.

- Enerji Yöneticisi bulundurmakla yükümlü tesislere ISO 50001 Enerji Yönetimi standardına geçme zorunluluğu getirildi.

- Enerji Yöneticisi bulundurmakla yükümlü binalara 4 yılda bir enerji etüdü yaptırma zorunluluğu getirildi.

Dikkat:

Enerji Yöneticiliğini tamamen ayrı bir meslek olarak görmemek lazım. Zira Enerji Yöneticisi bulundurma zorunluluğu olan tesisler genellikle ya kendi çalışanını eğitime yollamakta ya da Enerji Verimliliği firmasından bu konuda hizmet almaktadır. Şimdiye kadar hiçbir firmanın Enerji Yöneticisi zorunluluğu var diye kadrosuna enerji yöneticisi aldığını görmedim.

Fakat teknik çalışan iseniz bu belgenin ve aldığınız derslerin iş yaşamınızda avantaj sağlayacağını ya da işe alım sürecinde bu belgenin olmasının yararınıza olacağını söyleyebilirim.

Ayrıca Enerji Verimliliği konusunda kendinizi geliştirirseniz bu konuda faaliyet gösteren Enerji Verimliliği Danışmanlığı şirketlerinde çalışabilirsiniz.

Bu konuda sormak istedikleriniz için mesaj atabilirsiniz.

[email protected]
BEST Enerji Yönetimi - BEST Enerji Yönetimi | Enerji Kimlik Belgesi
 
enerji yöneticisi olarak kamuda iş bulabilirmiyiz peki bu sene inş elektrik elektronik müh. mezun olacağım seçeneklerimi düşünmeye başladım şimdiden teşekkürler
 
Hayır, kamu özellikle kendi teknik personelini enerji yönetici eğitimine göndererek yetkilendirme yoluna gidiyor. Çok nadir olarak ta Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmalarından Enerji Yönetimi hizmeti alıyor.

Kamuda zaten biliyorsunuz KPSS ile personel alımı yapılıyor. O nedenle bu pek mümkün görünmüyor.
 
Kamu kuruluşları kendi elemanlarını eğitime yollayıp bu belgeyi almalarını sağlıyor.
Enerji verimliliği üzerine ülkemizde çok fazla şirket yok zaten bu alan başlı başına bir iş sektörü olarak düşünmeyiniz.
Ben enerji yöneticisi olacağım deseniz iş bulma potansiyeliniz. çok az diyebilirim.
 
Bilgilendirme için teşekkürler. Hangi sertifika hangi

Enerji Yöneticisi, Bina Etüt-Proje, Sanayi Etüt-Proje. Bu sertifikalardan hangisi hangi iş imkanlarına olanak sağlıyor, ve binayı alan sanayi için, sanayiyi alan da bina için fark sınavına girmek zorunda mı bir miktar daha bilgi verebilirseniz sevinirim.
 
merhaba Enerji Yöneticisi Hizmet ücreti neye göre hesaplanıyor emo asgarı ucretler lıstesınde yok
 
ılgıniz ıcın tesekkurler bu dosyayı ıncelemıstım ama dıkkat etmemısım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,963
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst