Isıya duyarlı fan kontrolü

Katılım
9 Ağu 2020
Mesajlar
312
Puanları
6
Merhabalar,
abilerim kardeşlerim. Bir proje yürütmekteyim ve bu projede takıldığım bir kaç yer var, bunlardan bir tanesi ise set değerleri arasında değişkenlik gösterecek fon kontrolü.

Isıya göre fan kontrolü yapıyorum. Yalnız bunu set değerleri arasında yapmam gerekecek. Örneğin Bir soba düşünün. Isıyı 60Derece yaptım. Anlık ısım 35derece diyelim. Fan tam hız çalışacak ve 60 derece ye yaklaştıkca hızı düşecek. Set değerinde duracak. Bunu büyüktür küçüktür olayı ile yapamadım. Nedeni ise Set değerim sürekli değişken. Bu mesela 50 de olabilir 80 de olabilir. Yani değişkene göre kendi hesaplama yaptırabileceğim bir komut var mıdır ? Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Değişken kullanmayı bilmiyor musunuz?
Örneğin:
Kod:
eğer(setDeğer >= okuDeğer)
{
    fanPwm(ayarPwm++);
}
değilse
{
   fanPwm(ayarPwm--);
}
 
Peki böylelikle fan sürekli artmayacak mı ?
 
Son düzenleme:
Hocam benim istediğim şu , Örnek : Isımız 20 Set değerimiz 80 bu parametrelerde fan kademeli çalışacak. Düşük ısıda tam hız ama set değerine yaklaştıkca hızımız düşecek. Şimdi bu kodda şöyle birşey tamam pwm -- ++ yapıyor ama bunu 70 derece de o hızı sabit tutacak mı veya 70 de sürekli - vererek düşürecek mi ?
 
Peki bu kodu nasıl yazacağım. Set değerine yaklaştıkca fan hızını Yüzdeli olarak döndürecek ? 20 ile 80 arası 6 kademeli olarak ? Her %20 artışta veya %25 artışta fan da hız lanacak veya yavaşlayacak ?
 
Öncelikle fana uygulayacağınız pwm değerinin
en alt ve en üst değerini ortaya çıkarın. Yüzdelik
çok mu önemli?
Mesela, en az (0-255 pwm değerinde) 50 en az,
250 en yüksek dersiniz. Bundan az veya çok olursa
sınırlama yaparsınız.
Üç uçlu fanlarda geri besleme ucu vardır. Bundan
örnek alıp kaç devirle döndüğünü bulabilirsiniz.
 
Hocam öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşükkür ederim ,
Şimdi kullancağımız fan 220 turbo fan 130watt değerin. Bu fanı SSR ile kontrol ediyoruz.
Isı değerimizi ve set değerimizi bilmiyoruz. neden sürekli değişken olduğu için. Kişi bunun set değerini belki 80 yapacak belki 45 yapacak bilemeyiz. Evet pwm değeri 0 255 bunu biliyoruz ama set değeri ve anlık ısı değerini biz bilmediğimiz için bunu karta yaptıracağız. nasıl ? yani Örnek vererek diyorum set 80 ayarlanmış ve anlık ısımız 40 yani bizim fanımız tam hız değil de %50 hız da çalışacak. anlık ısı 70 oldu fanımız tam hız değil de %10 bir hız ile çalışacak. Ama bu Set ısımız a göre değişecek.
 
Hocam öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşükkür ederim ,
Şimdi kullancağımız fan 220 turbo fan 130watt değerin. Bu fanı SSR ile kontrol ediyoruz.
Isı değerimizi ve set değerimizi bilmiyoruz. neden sürekli değişken olduğu için. Kişi bunun set değerini belki 80 yapacak belki 45 yapacak bilemeyiz. Evet pwm değeri 0 255 bunu biliyoruz ama set değeri ve anlık ısı değerini biz bilmediğimiz için bunu karta yaptıracağız. nasıl ? yani Örnek vererek diyorum set 80 ayarlanmış ve anlık ısımız 40 yani bizim fanımız tam hız değil de %50 hız da çalışacak. anlık ısı 70 oldu fanımız tam hız değil de %10 bir hız ile çalışacak. Ama bu Set ısımız a göre değişecek.,
Hocam set değeriyle çıkartma veya toplama işlemi yaptırtsanız nasıl olur ? mesela ; sıcaklık=set-10 ise analogWrite( fan, 127) ; sıcaklık=set+10 ise analogWrite(fan, 255) ; gibi ? tabi transistör veya ne kullancaksanız tetikleme gerilimi de önemli
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst