Ilginç bir olay...?

kocamanusta

Profesyonel Üye
Katılım
14 Nis 2009
Mesajlar
2,596
Puanları
731
Merhaba arkadaşlar.Bir arkadaşımın başından geçen bir olayı anlatmak istiyorum.(Şimdide benim başıma gelen benzer bir olayla uğraşmaktayım).Kısaca anlatıyorum;
Arkadaşıma yüklü bir elektrik faturası geliyor.Bu tüketimi yapmadığını söylerek
tedaşa itiraz ediyor.Sayaçta herhangi bir probleme rastlanmıyor.Tabiki itirazlarda sonuçsuz kalıyor.Olayı nedenini didiklerken şöyle bir öykü ile karşılaşıyoruz.Eşi ev temizliği yaparken mutfak duvarını hortumla su tutuyor.İşleri bittikten sonra bir kaç gün duvarda elektrik kaçağı oluştuğunu bununla etkili şekilde çarpılma atlattıklarını söylüyorlar.
Şöyle bir mantık yürütüyoruz, sıva altı tesisatındaki kablolar bir şekilde nem ile topraklanarak akım geçişine sebeb oluyor.Buda sayaca bir yük olarak yansıyor.
Daha önce böyle bir olaya şahit olan varmıdır,yürüttüğümüz mantık doğrumudur?
Düşüncelerinizi merak ediyorum.Hepinize şimdiden teşekkür ederim.
 
eger çarpılma olmuş ise topraklama yok yada yok denecek kadar zayıf zannedersem kaçak akım roleside yok olsa zaten hemen keser,ama ıslak duvardaki kaçak sarfiyata neden olabilir mantıklı buda tüketimi artırır
 
Önceden anlatmıştım ama tekrarında fayda görüyorum.
20 sene kadar önce yaptığım bir bina tesisatında yaşamıştım. Tesisatı yaptık, bitirdik, tedaş gelip elektrik verdi gitti. Daire sayaç sigortalarını kaldırıp dairelere elektrik verdik. Anaaa !!!! sayacın bir tanesi fırıl fırıl dönüyor. Daireye çıkıp kontrol ediyoruz, yanan bir tek lamba bile yok.
Daire içinde dağıtım sigortalarını tek tek kapatıp sorunun nerede olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Derken banyo sigortasını indirdiğimde sayaç durdu. Banyoda nerede olabilir derken topraklı prizi söküp baktım. Priz kapağını tutan vida prizin arkasında faz kablosunu sıyırmış ve elektrik toprağa akıyor. Kabloyu bir güzel bantlayıp özenle yerine koyup kapağı kapattım. Tekrar elektrik verdiğimde herşey normale dönmüştü.

O zamanlar Kaçak akım koruma rölesi olmadığı için böyle olmuştu. KAKR olsaydı anında atacaktı. Demekki sizin tesisatta da KAKR yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst