Işıkların Kısılması

MBerk

Üye
Katılım
22 Haz 2019
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
35
Bir süre önce yeni bir daireye taşındık, taşınmadan önce elektrikçi çağırıp elektrikleri kontrol ettirmiştik ve herhangi bir sorun yok demişti. Bizden önce oturanlar da elektrik tesisatının yeni elden geçtiğini söylemişlerdi. Son birkaç haftadır şöyle bir şey fark ettim, belki baştan beri vardır bilemiyorum. Elektrik süpürgesini çalıştırınca evin bazı odalarında ki lambaların ışıkları kısılıyor. Süpürge 2000W, Kombi de düzenli olarak çalışıyor, başka bir şey çalışmıyor. Ev dubleks altta 2, üstte 2 lamba kısılıyor ve altlı üstlü aynı odalarda kısılma oluyor şu şekilde;
EEEE.jpg

Benlik bir şey olmadığı belli yani elektrikçi çağıracağım fakat çağırmam biraz zaman alacak, o yüzden sizden fikir almak istedim neden olabilir? Bu arada herhangi bir zararı olur mu?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Tesisatta kullanılan iletkenler olması gerekenden daha ince seçilmiş olabilir. Lambaların tesisatı ile prizlerin tesisatı saatten itibaren birbirinden ayırılırsa çözüm olabilir diye düşünüyorum.
Anladım, buna benzer bir konu daha gördüm orada da buna benzer demişler.

Bu arada bu bilgi işe yarar mı bilmem ama süpürgeyi evdeki diğer odadaki prizlere de takıp denediğim zaman yine ışıklarda azalma oldu. Yani o 4 ampul süpürgeyi nereden çalıştırırsam çalıştırayım kısılıyor. Bir de taşındığımızdan beri, o holde bulunan 2 ampul sürekli patlıyor. Alt holdekini 10 ayda 4 kere filan değiştirdik.
 
Bana o hattın aydınlatmalara giden nötürü gevşek gibi geldi,yukarıdaki tespitlerde doğrudur tabi .Ölçüm yapılıp kullanılan malzemeninmi , bağlantılarınmı bu arızaya yol açtığı tespit edilip ona göre yol izlenmesi gerekir.Kolay gelsin.
 
Bana o hattın aydınlatmalara giden nötürü gevşek gibi geldi,yukarıdaki tespitlerde doğrudur tabi .Ölçüm yapılıp kullanılan malzemeninmi , bağlantılarınmı bu arızaya yol açtığı tespit edilip ona göre yol izlenmesi gerekir.Kolay gelsin.
İyi akşamlar, şöyle bir şey fark ettim benim kullandığım Kettle da 2000W ve aynı prizde çalışıyor, o çalışınca ışıklarda kısılma olmuyor. Süpürge ile alakalı olabilir mi?
 
İyi akşamlar, şöyle bir şey fark ettim benim kullandığım Kettle da 2000W ve aynı prizde çalışıyor, o çalışınca ışıklarda kısılma olmuyor. Süpürge ile alakalı olabilir mi?
Varsayımsal olarak düşük ihtimal ,süpürgede problem olması, komşunuzda deneyin açık lambalarda anlıkmı yoksa kalıcımı parlaklık azalıyor.
Bizim tespitlerimiz deneyim ve teknik olasıklıklarla sınırlı .
Kablo kesit ve bağlantılarının kontrolü ve ölçüm yapılmadan net bir kestirim yapamayız.Kolay gelsin.
 
Elektrik süpürgesi iç arızası olma ihtimali çok düşük bence de, ancak süpürge ilk çalıştırılmada 2000 watt olduğu için demarajla daha fazlasını, sabit 2000 watt omik dirençli kettle 'dan biraz daha fazla sıkıntılı akım çekip iç bağlantıları daha fazla zorlamış olabilir. Bazı odalarda bu sıkıntının görülmesi o odalara ait olan sigorta bağlantısı, buat, vb. bağlantılarda bir sıkıntı olabileceğini gösterir. Nötr gevşekliği durumunda ise tüm odalardaki aydınlatma ampulleri eşit oranda kısılırdı, bu olmadığına göre mutlaka ara bağlantılarda (o odaya giden sigortanın vida bağlantıları, buat, vb.) kesin bir sıkıntı olabilir. Bu tesisattaki kablo kesiti eğer çok düşük seçilseydi 2000 watt süpürge ve kettle'ın açılışında tüm odalar eşit oranda etkilenirdi, ama sizin böyle bir durumunuz bulunmuyor, kendi özel görüşüme göre sadece bazı odaların (kısmen) bundan etkilenmesi kesin gibi görünüyor. O yüzden sadece o odalara ait noktalardaki bağlantıların yetkili bir elektrikçiyle çok iyi incelenmesi gerekiyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hepinize teşekkür ederim 1-2 hafta içinde bir elektrikçi ile görüşeceğim.
O 4 ampulde ki kısılma süpürge çalıştığı sürece devam ediyor, ne zaman süpürgeyi durduruyorum ışıklar normal hallerine geliyor. Süpürgeyi de en kısa sürede birinde deneyeceğim ama dediğiniz gibi süpürgede sorun olsa diğer odalarda da bu sorun olurdu, sadece o 4 oda da olmazdı.
 
Prizlerdeki kablo kesitleri yetersiz olabilir. Priz kabloları 2.5mm2 olmalı. Daire sigorta kutusuna kaçlık kablo geliyor, faz, notür, toprak doğru mu diye de kontrol edilmeli.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst