Hiz Tespit sensorü

ms_cikar

Üye
Katılım
14 Nis 2011
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
36
Selam Arkadaslar bir Projem var umarim bana Sensorlerde yardimci olabilirsiniz.


Kapisi acik bir Araba düsünün ve ben bir DC Motor ile bu arabanin kapisini kapatiyorum. Bunun icin Dc motor bir ip sistemi ile kapiya baglaniyor.
Dügmeye bastigim anda motor kapiyi kapatiyor.

Benim yapmam gereken bu kapinin hangi hizla kapangidini tespit etmek. Bunun icin netür bir Sensor kullanabilirim.

Kullandigim Controller PIC. DC Motoruda PIC üzeri komute ediyorum.

Yardiminiz icin tesekkürler
 
hız=yol/zaman

kapının kapandığı andaki temas yerine bir switch koy, pic de varmış hazır. motora start verdiğin an ile switch in tetiklenme anı arası zamanı tesbit ettir pic e, yolun da belli zaten yolu o zamana böldürürsen hızı bulursun. işlemin çıkış göstergesini de artık lcd matris mi yaparsın yoksa display de mi gösterirsin sana kalmış. kolay gelsin.
 
Hizli cevap icin tessekür ederim ama bunu daha önce düsündüm problem:

yol herzaman ayni yol degil arabadan arabaya degisiyor.
mesela bir Mercedes veya bir Ford kapilari farkli büyüklükte.

Sensorlerin modellerini tam bilmiyorum ama ben böyle birse düsünmüstüm.

a) Algilama aletinin kapiya olan uzakligi tespit edilecek.
b) kapi hareket etmeye basladiginda timer calisacak
c) ondan sonra hız=yol/zaman hesaplanir

ama dedigim gibi Kapidan kapiya mesafe degisiyor. :(
 
bahsettiğin otomatik minibüs kapıları mı? yani sürgülü kapı mı? eğer öyle ise sürgülü kapı üzerine bir mıknatıs sabit kirişe de 2 adet reed röle monte edersen mesafen sabit(bilinen) olur ve iki reed röle arasındaki anahtarlanma zamanı ile kapı hızını hesaplatırsın.
 
Yok Ustam bildigimiz normal taksi gibi araba. Disari dogru acilan normal kapi yani.

Ben Motoru aracin el freninin geldigi yere koyuyorum ve ip ile kapiya bagliyorum. dügmeye bastigim anda motor devreye giriyor ve kapiyi kapatiyor. Bu alet sadece Test amacli kullaniliyor sabit birse degil. Ama Problem kapinin hangi kizda kapandigi bilinmiyor. Bunun icin bir sekilde kapinin kapanma hizini tespit edebilmem lazim.
 
kullandığın motorun saniyede ya da dakikadaki devir sayısının kapının hızına etkisi sabittir. kullanılan redüktör ve dişli ray standart ise. bu dönüşüm oranının tesbiti ile sadece motor devrini ölçerek hızı bulabilirsin. bunun içinde küçük endüktif bir motor yeterli ya da sensör yerine mıknatıs ve reed röle kullanabilirsin yalnız reed röle yüksek hızı görmeyebilir bu yüzden redüktörün üzerine monte edilmesi uygundur. kolay gelsin.
 
o zaman kapı kolonuna yan yana iki referans noktası yapacaksın. kapıda yine mıknatıs. kapının kilidinin olduğu yere aklıma başka birşey gelmiyor. kapı boyları sabit olmadığına göre ancak ordan bir sabit alınabilir. iki reed röle yan yana hareketli aksamda bir mıknatıs yani sistemi yatay değil dikey kuracaksınız. bekleyin belki diğer arkadaşlar daha tatmin edici bilgiler verir size. akıl akıldan üstündür. kolay gelsin.
 
hız=yol/zaman

kapının kapandığı andaki temas yerine bir switch koy, pic de varmış hazır. motora start verdiğin an ile switch in tetiklenme anı arası zamanı tesbit ettir pic e, yolun da belli zaten yolu o zamana böldürürsen hızı bulursun. işlemin çıkış göstergesini de artık lcd matris mi yaparsın yoksa display de mi gösterirsin sana kalmış. kolay gelsin.
Arkadaşın anlattıklarını yapacaksınız. İlave olarak kullandığınız motorun miline encoder bağlayacaksınız (Eğer motor çok hızlı değilse endüktif sensör kullanırsınız daha ucuz ve kolay olur) Bununla motor devrini sayacaksınız. Kapı kapanıncaya kadar sayılan tur sayısını ipin sarıldığı makaranın çevresi ile çarparak alınan yolu bulacaksınız. Bu yolu da yukarıda arkadaşın anlatımıda tespit ettiğin zamana bölerek hızı bulacaksınız...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst