hidrofor uzerine dusunce kavgasi

Sayın Egypt esasen bilimsel bir yol izlemek gerekir, pompa-akış hattı karakteristik eğirileri ve bir kısım incelemeler yapılmalıdır ama temel bazı bilgileri ele almış olalım.
İki pompanın tek noktada birleşmesi bağlantı hatası durumunda değil. Yalnız hattın su taşıma kapasitesi,ileriki kısımlardaki kısılma, basınç kaybı gibi hallerden dolayı sistem için deşarza uygun değilse, güçlü ve ya sızdırmazlığı yüksek pompanın hatta basamadığı su diğer pompada sorun oluşturuyor olabilir. Birçok önlemlerden bahsettik incelenmelilerdir.
Tek pompanın ihtiyacı karşıladığı düşünülüyorsa, pompanın debisini hangi devirde bulduğu motorun çalışma devriyle(takometre ile de ölçülebilir) karşılaştırılarak pompa için yeterli devrin olup olmadığına bakılabilir. Daha önce birkaç defa bahsedildiği gibi çek valf vb çalışmayan pompanın önünün kapanmamasının kaçağa sebep olduğu düşünülmelidir.
Hattan suyun nasıl çekildiği önemlidir. Çalışan pompaların önünün kapanması fazla kısılması gibi haller zaten büyük sorundur. Tabi bu sorunun büyük sorun olmasında pompa cinsinin de önemi büyüktür, mesela pistonlu pompalarda kilitlenmeye sebep olan ön kısım kapanması, santrifüj olanlarda kilitlenmeye sebep olmaz.
Bahsedilen kavitasyon da pompaların ömürlerinin azalmasına sebeptir. Belirli bir derinlikten suuyun çekilmesi halinde pompanın emmesi ile oluşan basınç düşümünde gaz faza geçen su pompa pervanesiyle buluştuğunda aniden sıvı faza dönerek darbe etkisi yaptığından bahsedilir pompa pervanesini zamanla bozar ve bu durum kavitasyon ismiyle anılır. Suyun çekildiği derinlik önemlidir. Emmme hattına pompa çalışmazken suyu geri akmasını önleyen klepeler takılır.(ilk çalışma anında efektif faydası olur)
Hatta basınç ölçerler eklenip sistem kontrolü yapılabilir, bahsettiğimiz pompa devri motor devri uyuşumu incelenip düzenleme yapılabilir, hattın su taşıma kapasitesi ve basınç düşümü incelenerek gerekirse kule depo kurularak pompaların buraya su basması sağlanabilir, hem depoda hazır su olur hem de zorlanma hali ortadan kaldırılabilir, çalışmayan pompadan geri kaçağın önlenmesi için bu kısım uygun elipman ile kapatılmalıdır.
Evvela çalıştırılmayan pompanın önü kapatılıp(en azından deneme için) sistem özellikleri incelenebilir. Birçok yaklaşımlar oluyor duruma göre şekillendirmek gerekir. Suyun ne şekilde kullanıldığı, yapılan iş vb işletim bilgileri verilirse hem izleyenler için hem de iş için faydalı olabilir.
Hayırlı günler Başarılar dileriz.
 
Aşıntı ringi veya aşınma halkası denen kısım, impellerin emiş kısmının önünde ve arkasında bulunan ve gövdeye bağlı halkalardır. Bu halkalarla impeller arasındaki boşluğun çok küçük olması gerekir. Zamanla bu boşluk arttığında kapasitesi düşmeye başlar. Aşağıdaki linkte açıklayıcı bir resim var. Akmisan Su Pompaları

Pompaların etiketine bakılınca yeterli gibi görünüyor. Ancak pompanın kaç metreden emdiği de önemli. Bu kapasiteye direk etki eder. Pompaların tipine bakılırsa self priming özelliği var. Bu iş için yapılmış. Belki dalgıç tipi pompa kullanmak daha iyi bir çözüm olabilirdi. Bir diğer sorun da boru çapları doğru seçildi mi? Aşağıda bu konu ile ilgili iki link var. İşinize yarayabilir.

Dizayn Grup

http://www.izobor.com/tr/dokumanlar_files/Su debisi ve boru capi hesabi.pdf

Pompaların manueli varsa orada karakteristik eğrilerine bakın ve özelliklerini inceleyin. Kuyunun derinliği ile uyumlu mu ona bakın. Büyük pompaların modelini göremedim ama küçük pompanın manueli aşağıdaki linklerde. Gerekirse satıcınıza başvurun.

http://promsis.com/pdf/etaprime.pdf
http://www.prestigepumps.co.uk/uploads/files/KSB/KSB_Etaprime_L_Instructions.pdf
 
Ön emiş kabı.jpgacil çözüm olarak pompanın fanını kontrol edin içinde pislik varmı pompanın ön emiş kabını büyütün pompanın fanı ne alemde
onunda resimlerini gönderebilirmisiniz

Resim ile anlatmaya çalıştım ben sorun ön emiş kabında
 
Resimleri göremiyorum

genleşme tankınız varmı direk boruya basıç yollamak doğru bir işlem değil tüm hidraforlarda genleşme tankı olmak zorunda ayrıca siz sisteme su basıyorsanız bu başınç gelişten daha yüksek olmalıdır cekvalf yoksa su geri kaçar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,271
Mesajlar
916,365
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Yeni konular

Geri
Üst