Hidrofor koruma

Merhaba,

Bahçemizde artezyenden beslenen bir su deposu ve bu depodan su çekerek bahçe su tesisatını besleyen bir hidrofor var. Hidroforun üzerinde bir basınç şalteri var. Ancak, hidroforun susuz çalışmasını engelleyecek herhangi bir önlem yok. Bunun için görseldeki gibi bir ekleme düşündüm. Sıvı seviye rölesi ile depodaki su seviyesini izleyip, belli bir seviyenin altına düştüğünde kontaktörü açarak hidroforun enerjisini kesmeyi düşündüm. Ancak bu yapıda depoda su varken, normal çalışma konumunda kontaktör sürekli kapalı (çekili) konumda kalacak ki, bunun bir takım sakıncalar doğurabileceğini düşünüyorum. Bu yapıyı daha güvenli hale getirmek için bir öneriniz olur mu?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
1751861601785.webp

Ekli dosyalar

• Hidrofor Koruma.webp
    Hidrofor Koruma.webp
    12.9 KB · Görüntüleme: 15
Moderatör tarafında düzenlendi:
Adı üstünde yardımcı kontak. Yardımcı kontaklar motor gibi endüktif yükleri kontrol etmek için değil kumanda ve sinyal devrelerinde kullanılmak içindir. Yükü ana kontaklar kontrol eder ve piyasada bulunabilecek kontaktölerin %90 ında ana kontaklar normalde açık olur. Arkadaş sürekli çalışmaya uygun bir kontaktör seçip normalde açık olan ana kontakları üzerinden motoru beslemeli. Bu tip kontaktörlerin aşırı bobin ısınması problemi olmaz, doğru seçilmiş bir kontaktörde kontak yapışması da söz konusu olmaz. Elbetteki kontaktör sürekli çekili olacağından bir miktar enerji tüketimi olacaktır.
Konu sahibi güvenliğe çok dikkat ettiği için (doğru olan da budur) önerim bir flatör + 24V güç kaynağı +24V sürekli çalışmaya uygun bir kontaktörle sistemi tasarlaması olur.

Örnek bir kontaktör : https://www.se.com/tr/tr/product/LC1D09BL/tesys-d-kontaktör-3p3-na-ac3-440-v-9-a-24-v-dc-bobin/

Öneri için teşekkür ederim. Üslubumu gözden geçirecem arada eşref saatine geliyoruz hakkınızı helal ediniz lütfen :(

Yardımcı kontaklar dan geçmesi gerekeni yük belirler . Şöyleki 1 parmak su hortumuna 10 bar su basarsanız hortum patlar . Elektrikte akımı bar olarak düşünürseniz faydası olabilir .

Örneğin 3TF43 Kontaktör de her bir güç kontağından Etiket değeri 33A yazsa dahi 22A gecebilirsiniz bu tavsiye edilendir.

Yardımcı kontak konusuna gelirsek ;

Tabiki yardımcı kontağa bir soba yada bir motor bağlanmaz . Fakat " 220V yanlıştır geçmez bağlanmaz " demek çok yanlış olur . Ne yapabilirsiniz ? Bir başka kontaktoru sürebilirsiniz . Bir aydınlatma veya sayaç bağlayabilir siniz pnömatik veya hidrolik bobinler baglayabilirsiniz.Ve bunlar 220 V ile beslenen elemanlardır.

Vel hasılı kelam o bilgi yanlış .. başkasının yanlışı ile burada Farklı bilgi istemek de pek doğru olmadı malesef . Selamlar hayırlı akşamlar

Ez cümle: Sizin zaten yardımcı kontağa ihtiyacınız da yok bu arada :)

@rsimsek burda böyle atıp tutuyorum da içimede kurt düşmedi değil ..yahu bu yardımcı kontaktan hakkatten 220 gecmezmi yoksa yaw . Eğer öyleyse büyük rezil olduk 😅
Yanıtınız için teşekkür ederim. Benim okuduğum kaynakta (https://elektrikinfo.com/kontaktor-nasil-baglanir/) "Kontaktörlerin yanında NO (Normalde açık) ve NC (Normalde kapalı) şeklinde belirtilen yardımcı kontak girişleri vardır. Bu girişlere asla faz beslemelerinden birini bağlamayın." şeklinde bir ifade var. Burada aslında bence kastedilen "220V bağlamayın" değil, "bu kontaklara yük bağlamayın" denilmek istenmiş. Dediğiniz gibi, soba ya da motor bağlanmaz. Ben de sorumu sorarken doğru ifade edememişim, karışıklık için kusura bakmayın. Sonuç olarak, NC ucuna 1.5 kW bir motoru bağlayamayacağımı anlıyorum.

Reklam gibi olmasın ama kullanıyorum ve çok da memnunum kerim elektroniğin birtane bu hidraforlar için yapmış olduğu bir küçük pano var çok güzel kartlı ben fabrikada onu kullanıyorum nerdeyse 4 . senesi oldu harika birşey herhangi bir seviye sensörüne gerek yok karta gireceğin parametrelerle ayarlıyorsun su olmasa motorun akımından anlıyor içinde mini karta bağlı küçük akım trafoları var su olmayınca max 3 sn içinde motor akımı normalin çok dışına çıktığını anlayıp hemen kesiyor devreyi ben 4 sene önce taktım unuttum halada sorunsuz çalışıyor bir araştır istersen kafan rahat bağla 380 bağla motorunu ve basınç düşürücü bağlama klemensinide ilgili yere gir unut gitsin. hiç seviye meviyelerle uğraşma bu arada şamandıra giriş yeride var bir yeri doldurma maksatıyla kullanıyorsan onuda bağlarsan çalışıyor .

Ekli dosyalar

• 39153f3d-9fc2-4d41-b1a2-f7c2c5c01c33H-01SİTE.webp
    39153f3d-9fc2-4d41-b1a2-f7c2c5c01c33H-01SİTE.webp
    48.1 KB · Görüntüleme: 9

Forum istatistikleri

Konular
133,384
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular