Havyalar hakkında birkaç sorum var?

Katılım
6 Nis 2015
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba arkadaşlar cehaletimi mazur lehim yapma olayına başlamak istedim internetten aldığım kalem şeklindeki ısı ayarsız havya ile ilgili bir kaç sorum olacaktı yardımcı olursanız çok sevinirim

1)Aldığım havya Tiger Zd30 40 Watt kalem havya. Aldıktan sonra baktımki havya ısındıkça ısınıyor bunların bir durma noktası yok mu? Bu şekilde devam etse kendini bile eritir bu :)
2) Havyanın metal kısmına kontrol kalemini değdirdiğimde kontrol kaleminin ışığının yandığını gördüm elektrik mi var bunların metal kısmında metal kısma elimiz değse elektrik çarpar mı
3) Bir kaç tane komponenti deneme amaçlı lehimleyip bir kaç tanesinini de devreden söktüm ama dikkatimi çekti bu sökme işlemi esnasında komponent (söktüğüm komponent bir tane mercimek tipi direnç ve bir tane de kapasitördü) aşırı derecede ısınıyor yani havya sadece komponentin bacağına değmesine rağmen komponenti aşırı derecede yani dokunulmayacak seviyede ısıtıyor. Bu durumda komponentler sağlam kalabiliyor mu bu şekilde her söktüğümüz parça arızalanmaz mı?
Cevaplar için şimdiden çok teşekkürler
 
Son düzenleme:
Merhabalar, bende 40w kalem havya kullanıyorum yıllardır. Birşey olmadı dediğiniz gibi yanma yakma falan bu havyalar ısı kontrol etmiyorlar ama belirli bir dereceyi de geçemiyorlar. İçlerinde ince reziztans var o iş görüyor watt değeri de bunun değeridir zaten hocam. Ayrıca bu tel yalıtımlı ve ısıya dayanıklı malzemenin üzerine sarılıyor ki çarpılma riski olmasın ve şase yapıp da sigortalar atmasın işe yarasın diye. Söküp bakarsanız ya da nette araştırırsanız görürsünüz. Tek yapmanız gereken kullandığınız zaman Demir bir yüzeyde fayans da bekletmeniz ya da lehim istasyonunuz varsa orada kalsın ki yangına tanığa sebep olmasın.
o komponentlerin ısınması da normal sonuçta ısı ile kaynak yapar gibi iki Farklı elemanı birbirine bağlıyorsunuz. Demiri kaynak yaparken nasıl ateş belli bir ölçüde yayılıyorsa metale burada da aynısı geçerli. Devre elemanları belli sıcaklıklara kadar dayanıklıdır datasheetlerinde yazar bakabilirsiniz. Gene hatırlatmakta fayda var siz gene de en kısa zamanda lehim yapın ki sorun olmasın. atıyorum 2 saniye yerine 10 saniye tutarsanız lehimi mercimek kondansatöre ya da kutuplu kondansatöre bozulacaktır. Çok ince işler yaparım derseniz lehim istasyonu yok ben öyle hobi amaçlı bir iki şey çözcem derseniz bu size yeter. Ucu iyi temizleyin. Pasta kullanın ve bulaşık telini bir kutuya koyup her lehim sonrası lehim makinesinin ucundaki lehimi temizleyin. Kolay gelsin umarım bir şeyler aktarabilmişimdir.
 
Merhaba.
1- Sıcaklık kontrollü (termostatik) havyalardan değilse, kaliteli (çift yaylı) bir havya bekletme sehpasında havya boşta bekletilirken durmalı, sehpadaki bu metal yüzeylere yakın, direk temaslı olması havya ucunun çok aşırı ısınmasını böylece bir ölçüde önleyecektir. Sıcaklık kontrollü olmayan sıradan havyalarda, havya uçları sürekli lehim yapılırken veya uçları ısıyı emen kaliteli bir havya sehpasında olup havya uçları açıkta ısınıp beketilmedikçe çok aşırı ısınmazlar, çünkü ısıyı bu şekillerde temaslı olan bu ısıl iletimlerle kolayca dağıtabilirler.
2- Metal kısımda topraklı fişli havya ise kontrol kalemi temasında hiç ışık yanmamalıdır. Faz kaçağıyla bu yanarsa lehim yapılan kartlarda toprak hattıyla buluşursa sigortaları attıracaktır, statik elektrik ise tesisattaki topraklama hattı sağlıklıysa kaybolacak ve sigortaları attırmayacaktır. metal ucundan faz kaçağı olan havyaların rezistansı içten kaçak yapıyorsa, bu kaçak statik elektrik kaçağı şeklinde değilse topraklı ve topraksız fişli olsa bile bu havyalar kullanılamaz ve atıl olurlar. Çünkü sigortalar atarken bu havyalar yüzünden PCB'deki diğer tüm komponentler kolayca bozulabilme riskiyle karşı karşıya kalabilir.
3- Böyle durumlarda ısıyı bu noktadan iletimle kolayca dağıtacak metal parçalarını bu lehim yapılan noktalara, ayaklara bu esnada temas ettirip çok fazla olan ısıyı mutlaka uzaklaştırmalısınız veya havya ucunun aşırı kızmasını hiç beklemeden sıcaklık kontrolsüz havyalarla bu lehimlemeyi yapmalısınız. Çok azla ısı entegre, transistör, mosfet, vb. çok hassas parçaların lehimlenmelerinde, bu süre çok uzadığında bozulmalarına yol açabilir. Bu yüzden bunların lehimle montajında uzun ayaklarından en uzak olan ayak uçlarından (yani lehimlerken bu mevcut ayaklar en uzun olarak tutularak) lehimlenmeli ve lehimleme süresi çok uzun olarak tutulmamalıdır.
4- Çok aşırı ısıya maruz kalmadan (dayanacakları üst sınırları aşılmadan) monte edilip sonradan tekrar sökülen komponentler kolay kolay bozulamazlar, her birinin azami olarak dayanacağı belli sıcaklık değerleri vardır, çok hassas parçalarda buna daha çok dikkat göstermek gerekir. Ancak çok kaliteli lehim istasyonlarıyla veya sıcak hava tabancaları ile bu hassas komponentlerin sökümü daha kolay ve daha sağlıklıdır, özellikle yüzey montaj teknolojili olan çift taraftan monteli olan PCB'lerde. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Cevaplarınız için çok teşekkürler hocalarım...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst