Hava Soğutmalı mı? Su Soğutmalı Chiller mi?

veli125

Üye
Katılım
11 Kas 2010
Mesajlar
113
Puanları
1
arkdaşlar 100m kare 4m yükseklik olan 10 adet odayı soğutmak için.odaları kanallı tip fancoil ve benzeri evapatöre fan bağlayarak odaya üfleyecek.ortalama 120.000-170.000 kcal veya 450.000-600.000BTu gücünde chiller kullanmak istiyoruz.sizce hava soğutmalı mı su soğutmalı chiller uygun olur.ve arasında avantaj ve dezavantajları nelerdir.mesela aynı güçteki hava ve su soğutmalı chiller hangisi daha iyi soğutur ve elektirk tüketimi iyidir.ve arıza hangisinde daha çoktur buna benzer şeyler.hangisi tercih edilmeli. (yada her odaya ayrı yarı kanallı tip klma (48.000-60.000)btu mı önerirsiniz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ENDÜSTRİYEL EVAPORATİF SOĞUTMA ÜNİTELERİ (FES)

Evaporatif Soğutma
ENDÜSTRIYEL EVAPORATIF
SOGUTMA ÜNİTELERİ​
FESÇALIŞMA PRENSİBİ
Bir fan vasitasiyla disaridan alinan hava,sürekli devir daim pompasi ile islak tutulan petek yüzey-inden geçirilir hava ile suyun temasi sonucu,su buharlasarak havadan isi alir ve havanin sicakligi düser.Sogutulmus hava fan vasitasi ile mekana basilir.
İŞ VERİMİNDE ARTIŞ
22 °C'nin üzerindeki her bir derece sicaklik artis,is veriminde %4'lük düsüse sebep olur.
FES cihazlari yüksek debili sogutma ile sicak mahallerde çalisan isçilerin is verimini arttirir.
PRATİK ÇÖZÜM
Hizli montaj, direk üfleme veya kanalli montaj.
UCUZ İŞLETME
Kompresör yok,sogutucu gaz yok,karmasik parçalar yok.
YÜKSEK VERİM
Munters Celdek Sogutma Paketleri ile yüksek verim ve uzun ömür.
EKONOMİK YATIRIM
Munters Celdek sogutma sistemlerine göre %80'lere varan
ucuz yatirim maliyeti.
YÜKSEK İÇ HAVA KALİTESİ
Filtre edilmis %100 taze hava ile yüksek konfor.
ÇEVRE DOSTU
Sogutma gazi yok,enerji sarfiyati çok düsük.
UZUN ÖMÜRLÜ
Paslanmaz çelik,plastik dis gövde alternatifleri.
ÖRNEK ÜFLEME SICAKLIK TABLOSU
* Cihazin modeline göre degerler degisebilir.
Her Cografyada,Her Mejanda Yüksek Verimli Ekonomik Sogutma
Sogutmaya en çok ihtiyaç duyulan zaman araliklarinda (özellikle sabah 10:00 aksam 16:00 arasi) nem ve sicaklik degerlerine asagidaki web adresinden ulasabilirsiniz.

Sicaklik : Turkey : Weather Underground
Nem : Regional Map : Weather Underground
MODELLER
Model
Debi
Motor Gücü
Voltaj
Ölçüler
Fes 10 R10.0001,5220/380100x100x105
Fes 16 R16.0002,2220/380115x120x118
Fes 20 R20.0004,0- 5,5380115x120x118
Fes 35 R35.0005,5380160X160X180
*Esac 3535.0005,5380150x150x195
Özellikler :
304 Paslanmaz çelik,Otomatik Drenaj, Santrifuj fan,
* Munters Italya, Plastik Havuz.
Model
Debi
Motor Gücü
Voltaj
Ölçüler
Fes 18 A18.0001,1220110x110x102
Özellikler :
Hafif paslanmaz kasa, Çatiya Kolay Montaj,Aksiyal Fan,7 Kademeli Hiz.
Model
Debi
Motor Gücü
Voltaj
Ölçüler
FCA 055.0000,2922096x85x48
CCX2.52.5000,75220117x62x41
Özellikler :
304 Paslanmaz çelik,Otomatik Drenaj, Santrifuj fan,
* Munters Italya, Plastik Havuz.
DUVAR TIPI EGZOST FAN
Model
Debi
Motor Gücü
Voltaj
Ölçüler
EM-5035.3001,00380137x137x45
Fes 3619.8800,75380109x109x45
Özellikler :
304 Paslanmaz çelik,Otomatik Drenaj, Santrifuj fan,
* Munters Italya, Plastik Havuz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaş bu sistem suyla çalışıyor sogutucu gaz yok Bakım yok sadece su tüketiyor deger klıma lara göre 100% ekonomiktir bu sistem ek olarakta cilller sisteme destek amaçlı takılıyor.
 
bu sistemi biliyorum bu sistemde su sıcaklığında soğuta yapılıyor.ama ben 450.000-600.000 btu gücünde demiştim.yani güçlü bir sistem.ve oda sıcaklığını 15-16 derecede tutmamız lazım.bu sistem bizim işimize yaramaz.tavsiyen için çok teşekkürler
 
verimlilik bakımında su soğutmalı, COP'si daha yüksektir ve aynı kapasitede daha az güç çeker.
işletme bakımından hava soğutmalı, su soğutmalıda kuleye ihtiyacınız var, kule + kule pompası ve kulede devamlı su buharlaştığı için bir miktar su takviyesine ihtiyaç olacaktır + kule bakımı.
eğer kurulu sistem insanların yaşadığı bölgeye (ev ve apartmanlara) yakın ise su soğutmalıda hastalık riski yüksek. durağan suda bakteri oluşumu meydana geliyor ve su buharlaştığı için etrafa yayılıyor. Son yıllarda evsel bölgelere yakın işletmlerde hava soğutmalı chiller kullanılıyor.

son söz eğer endüstriyel bir tesis ise ve işletmede bakım elemanı var ise su soğutmalı, yok "ben cihazı takıp unutmak istiyorum" diyorsanız paket tip hava soğutmalı.
 
özel bir tesis olacak yanında yerleşim yok.bakım elemanı da olmayacak ama küçük bakımları yapabiliriz.tabi anlattığına göre hava soğutmalı daha mantıklı.şöyle chiller çalışma prensibine bakınca uzun yıllar arıza yapacak bir parça gözükmüyor gibi.sadece kompresör sıkıntılı olur gibi. kaç yıl ömrü var 10-20 yıl arızasız gidermi.2. el alsak sorun yaşarmıyız
 
Ben olsam hava soğutmalı yapardım.Şuan işletmede hem hava soğutmalı hemde su soğutmalı kullanıyorum.Hava soğutmalının yanına uğramayalı kaç zaman oldu hatırlamıyorum, hatta ismini bile unuttum :)) Su soğutmalı Evapco'm var (bak ismini hiç unutmuyorum, devamlı beraberiz) allah eksikliğini göstermesin derdi bitmiyor.Ya suyu eksilir, ya kılın dona karşı antifriz eklemesi yapılır, şamandrası kireç tutar seviye ölçmez su seviyesi düşer, lejyoner bakterisi olur ikide bir numune gönderilir, soğutma üst fanı yağmurda yanar, değişime gidersin bakteri kapmayayım diye eldiven, maskeyle çalışırsın veyahut alırsın hava soğutmalı kendiliğinden çalışır :))
 
speedy0975 hava ve su soğutmalı chiller için çok iyi örnek vermişsin.bilgin çok işe yarayacak teşekürler.peki bir şey daha sormak istiyorum.10 adet oda var.her odaya ayrı ayrı klima mı koysak daha iyi olur yoksa merkezi sistem chiller mi.hangisi iyi olur.ben chiller sistemini bilmiyorum ama her odaya ayrı koymak daha mantıklı gibi geldi.mesela 60.000btu(15.000kcal) kanallı klima koyup dijital termometreye bağlayınca kendi tam otomatik olmuş oluyor istediğimiz ısıda çalışıp duruyor.istersen 1 yıl klimalara hiç bakma.ve klima+montaj adeti 4bin tl civarı.ama chiller hem pahalı hemde aparatı çok her odaya ayrı evepatör bağlaacak falan o yüzden tam karar kılamadık.birde chiller arıza yaparsa yandık :)
 
Cihazın arızasını düşünmüşsünüz bu nedenle işletmelere iki adet birbirinin yedekli cihaz yada en azından iki devreli soğutma grubu satılır. siz bir adet cihaz almayı düşünürseniz hata yapmış olursunuz...
split olayına gelince .. eger mekanınız musaıtse iç dış ünitelei yerlestirecek yeriniz var borulama sıkıntınız yoksa split takılabilir...
merkezi sistem olayına gelince secimde bir çok kriter etkiler..
bunlardan aklıma gelenler..

bakım için yeterli personel durumu ( su sogutmalı bir cihazın calısmasını ıdame ettırecek personel varmı kule fanlar pompalar fan coıl unıtelerı ... gibi ekipmanların duzenlı kontrol bakım ve kumandasını yapabilecek)
cihazı konduracagınız yer varmı.. (teiste yer sıkıntısı varsa ona göre secim yapılmalı ... uygun yere hava sogutmalı bir sistem kondurulup ordan boru hatlarıyla istediğiniz yeri şartlandırabilirsiniz)
yoksa enerji sarfiyatı cihaz verimliliği önemlimi.. (hva sogutmalı yada split üniteler verimli cihazlar degıldır su sogutmalıya göre eger enerjı durumuna onem verıyorsanız buna dıkkat etmelısınız cunku bu cıhazları uzun yıllar kullanacaksınız her kurus onemlıdır)
Konfor onemlimi.. ( aynı yerde hem ısıtma hem sogutma istenilirse gibi genelde mevsım gecıslerınde ...)

gibi gibi ... ne alacagınıza kendı kriterleriniz karar verecek... iyi düşünün...
 
Serkan bey olayı güzelce açıklamış aslında.Burada yapacağınız işleme karar verecek kişi sizsiniz, biz sadece mevcut durumda kullandıklarımızın avantaj-dezavantajlarını belirtiriz.Benim kullandığım sistemde daha önce dediğim gibi 2 farklı tip soğutma üniteleri mevcut.Sizin durumda değilim ama su soğutmalı arıza yapar durursa (makinaya bağlı kalıp ve fırın soğutma yaptığından) sisteme en geç 15-20 dk. içinde almalıyım, aksi halde bütün üretim durur.Bende topun ağzında olurum.Aksine hava soğutmalı olanı dolum odası havalandırma soğutması için kullanılıyor ki arıza yapsa bile hele hele böyle serin havalarda kimse gıkını bile çıkartmaz ki kurulduğundan bu yana periyodik temizlikler harici yanına uğramadık.Eğer oda havalandırması için düşünüyorsan hava soğutmalı derim ama sistem durduğunda seni sıkıntıya sokacaksa alternatiflerdüşünde derim.Belki dediğin her odaya ayrı split klima belki senin işine fazlasıyla görecektir, biri arızalandığında diğerinden takviye alırsın.Herşey sende.Birde bu kullanacağın sistem nasıl bi yer, üretimmi, depolamamı, geçiş alanımı, stok alanımı bu durumlara göre talebinde değişir.Yukarıda Serkan beyin de belirttiği üzere bazen ilk başta vereceğin 5 kuruş fazlalık seni ömür boyu korurken bazende başta kestiğin 5 kuruş sana kısa sürede 5000 kuruşlara bedel ödetir, iyi hesap yapın derim.Ben her zaman başlangıçta detaylı düşünüp, geri kalan günlerde rahat etmek isteyenlerdenim, patronlar sevmesede :p

her odaya ayrı evepatör bağlaacak bunu anlamadım, neden her odaya ayrı bağlayacaksın. Tek merkez chiller ve hava kanalı ile istediğin odaya ulaştır.Her kanalın odaya giriş menfezlerine klapeler yap ve odalara koyacağın termostadlarla klapeleri kontrol et, chiller çıkışındaki hava sivici ile hem sistemin hemde chillerin çalışmasını kontrol et.Kurulu sistemleri incelemeden kesin hüküm verme, belki daha kolay ve ucuza bu işi halledebilirsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,681
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst