Hall sensörlü brushless motorlar ve sürücüleri

MetinUlas

Üye
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
250
Puanları
31
Yaş
41
Konum
Bursa
Fırçasız 3 faz daimi mıknatıslı motorlarda hall sensörlerin gönderdiği sinyaller, ilk kalkışta sadece konumu mu belirliyor, yoksa motor sürülürken de sinyaller işleniyor mu. Motor sürülürken de sinyaller işleniyor ise daimi mıknatısın manyetik etkisi ile beraber bobinlerin manyetik etkisi altına girmiyormu. Hall sensör ve optik sensörlü motorların avantaj ve dezavantajları konusunda bir bilgi kirliliği görüyorum. Daimi mıknatıslı motorlar görünenin aksine çok kapsamlı bir konu. Bir bilenin anlatımına ihtiyacım var.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Motor surulurkende bu sensorden bilgi alinip isleniyor. Vazi uygulamalarda motor yuku sabit olmadigi icin motorun sabit frekansta bile devri ve o anki acisi degistigi icin bu motorlarda atesleme ani ( yani sargiya uygulanacak frekans ) degisiyor. Bu nedenle hall sensor ile donen rotorun anlik konumu bilgisi alinip isleniyor.

Motorun dizayninda hall sensorun konumu bu gibi bobinin manyetik alanından etkilenmeyecek sekilde en uygun noktaya dizayn ediliyor.

Bazi arkadaslar bldc motor surucusu yaparken bu hall sensoru kullanmak istemediler veriyi islemek ve atesleme acisini bu veriye gore ayarlamak baya zordu motoru döndürmeyi basardılar ancak motordan tork alamadilar. En ufak yuklenmede motor bayilarak durma meyili gosterdi.

Buda bize yuke gore uygulanacak frekans ve atesleme acisinin bu motorlarda onemli oldugunu gösterdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,694
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst