Bunalmis
Profesyonel Üye
Gunesteki buyuk patlamalar elektrik kesintisine hatta iletim hatlarinda arizaya neden olur.
Bu soylemlere hadi canim ne alaka diyordum. bugun yapay zekaya sordum.
Dediki;
Gunes milyarlarca ton yuklu parcacigi uzaya salar. (Burda yuklu parcacik ile protonlar ve elektronlardan bahsediliyor)
Bu durumu gunesin oksurmesi gibi dusunebilirsiniz.
Bu yuklu parcaciklarin bir kismi dunyaya ulasir. Dunyanin magnetik alani kendine gelen bu elektrik yuklu parcaciklarin yonunu degistirir. (Yuklu parcaciklar hareket ediyorsa birer miknatis gibi davranirlar)
Dunyanin magnetik alani birden devasa bir alanla bulusunca magnetik alanimiz salinir. Bu salinimin hizi cok dusuktur.
(Salinim frekansi 0.01Hz civari)
Magnetik alandaki salinim iletken ne varsa onda gerilim endukler. Toprak da elektrik enduklenir ve akimlar akar. Bu akimlar enerji iletim hatlarindan trafoya ulasir.
Enduklenen gerilimin frekansi 0.01Hz olup bu nerede ise DC akim sayilir. Bu DC akim transformatorlerin cekirdeklerini doyurur. Doyma sonucunda transformatorun gecen sebeke akimi buyuk boyutlara ulasir. Tranformatorler isinir.
Zaten bu olay 13 Mart 1989'da gelen bir CME (Coronal Mass Ejection) sonrası olusmus.
Akilli bidigin yalancisiyim.
Bu soylemlere hadi canim ne alaka diyordum. bugun yapay zekaya sordum.
Dediki;
Gunes milyarlarca ton yuklu parcacigi uzaya salar. (Burda yuklu parcacik ile protonlar ve elektronlardan bahsediliyor)
Bu durumu gunesin oksurmesi gibi dusunebilirsiniz.
Bu yuklu parcaciklarin bir kismi dunyaya ulasir. Dunyanin magnetik alani kendine gelen bu elektrik yuklu parcaciklarin yonunu degistirir. (Yuklu parcaciklar hareket ediyorsa birer miknatis gibi davranirlar)
Dunyanin magnetik alani birden devasa bir alanla bulusunca magnetik alanimiz salinir. Bu salinimin hizi cok dusuktur.
(Salinim frekansi 0.01Hz civari)
Magnetik alandaki salinim iletken ne varsa onda gerilim endukler. Toprak da elektrik enduklenir ve akimlar akar. Bu akimlar enerji iletim hatlarindan trafoya ulasir.
Enduklenen gerilimin frekansi 0.01Hz olup bu nerede ise DC akim sayilir. Bu DC akim transformatorlerin cekirdeklerini doyurur. Doyma sonucunda transformatorun gecen sebeke akimi buyuk boyutlara ulasir. Tranformatorler isinir.
- Sistem, bu ekstra yükü taşımak üzere tasarlanmadıdigindan.
- Sıcaklık kontrolü şaşar, yağ soğutma yetmez.
- Koruma sistemleri yeterli olmazsa, trafo içten erir.
- Bazı durumlarda rezonans oluşabilir.
- Akım ve voltaj dalgalanır, röle sistemleri hatalı tetiklenir.
- Bazen “relay-chatter” (aç-kapa titremesi) bile fiziksel arıza yaratabilir.
Zaten bu olay 13 Mart 1989'da gelen bir CME (Coronal Mass Ejection) sonrası olusmus.
- 90 saniyede Quebec’in elektrik şebekesi çöktü.
- 6 milyon kişi elektriksiz kaldı.
- Bazı trafolar kalıcı olarak bozuldu.
- Şebekedeki DC benzeri jeomanyetik akımlar nedeniyle, bazı hatlarda yüzlerce amper DC akım ölçüldü!
Akilli bidigin yalancisiyim.