Gevşek Bağ

BursaBülbülü

Profesyonel Üye
Katılım
2 Ağu 2021
Mesajlar
630
Puanları
281
Yaş
25
Merhabalar sayın meslek büyüklerim, küçüklerim ve yaşıtlarım. Bu konuyu bugün bizzat yaşadığım üzere açıp açıklığa kavuşturmak, içimden geldiği için yazmak istiyorum.

Büyüğüm meslektaş bir mühendis ile bugün yaşım gereği tartışmada haksız duruma düştüm. Bu meslekte yaşı büyük veyahut küçük olup bir şey bildiğini sanmak, doğru olmayan şeyi savunmak gerçekten çok tehlikeli ve kırıcı. Konuya geçecek olursak;

Gevşek bağ, "Elektrik Kuvvetli Akımlar Tesisleri Yönetmeliği Madde-49 D-2.) 'de " yazan cümleye göre 20 metre dahil olmak üzere gevşek bağ ile alınan YG havai hattın cer hesaplarına dahil edilmeyeceği yazmaktadır. Bu durum "Taşıyıcı Direkler" için geçerli olduğu, "Durdurucu Direklerde" geçerli olmadığı belirtilmektedir.

Gevşek bağın 50 metrede bile saha durumuna göre alınabileceği, sadece projede o durumun geçerli olduğu cümlesini duyunca şok olmadım diyemem. Bir de okuduğum yönetmelik kadar diktiği direk olduğu söylenince okuduğum satır kadar dikilen direklerin yanlış olduğunu izah edemedim :D

Benim yaşım gereği tecrübesiz, bir şey bilmeyen olarak görmeleri meslek gereği rahatsız edici olmasına rağmen değerli bir meslektaş amcamın bu yönetmelikleri elin gibi bil demesi sayesinde ne kadar haklı olduğumu görebildim. Okuyorum, okuyorum, daha fazla okuyorum, okumaya da devam edeceğim.

Unutmamak gerek, haklı insanlar her zaman fazla konuşan değil yeri gelince susması gereken de olduğu, yeri gelince yaşından dolayı tecrübesiz yanlış biliyor demesini kulak ardı edilmesi gerektiğini tekrar ve tekrar iyi öğrendim.

"Elektrik Kuvvetli Akımlar Tesisleri Yönetmeliği Madde-49 D-2.)" ;
1694455334098.png
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Takma kafana, ağzı olan konuşuyor. Böyle yarım yamalak bilgilerle işler yapıp, teslim edip , yıllar üstünden geçtikçe kendini fasulye gibi nimetten sayanlarla dolu etrafimiz. Tabi tevazu ve olgunluktan uzak oluncada kırıcı ve küçümseyici oluyorlar. Bu son olmayacak. Daha ne dallamalarla karsilasacaksin. Yağmur ve kar suyunun yalıtkan olmadığını savunan da, aşiri gerilimin parafudrdan toprağa alacağına, o noktadan ileri geçemeyeceğini iddia edende, daha bir çok zirvalayan gördüm. Bazen senin gibi altta kalmak durumunda oldum. Boş ver gitsin.
 
Dağıtım şirketi taşıyıcı direkten zaten bağlantı görüşü vermiyor. Eğer taşıyıcı direk varsa onu durdurucu direk olarak değiştirip branşmanı o şekilde al diyor. Durdurucu direk olmasına rağmen 20 metre mesafeyi geçmene müsade etmiyor.Araya dayısını sokan istediği şekilde bağlantı görüşünü yazdırıyor.Bu işler yönetmelik felan çok dinlemez
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst