Güvenlik kameralarının fiyatlarını etkleyen faktörler nelerdir?

mecaz

Üye
Katılım
27 Eyl 2010
Mesajlar
73
Puanları
1
1. Güvenlik kamerası markası : fiyatları en fazla etkileyen faktör budur. Bilindiği gibi güvenlik kamerasının can damarı image sensördür (resim algılayıcı). İmaj sensörleri dünyada sadece belli başlı büyük firmalar tarafından üretilmektedir : Sony, Sharp, Panasonic, LG, Samsung, Mintron gibi. Bu firmalar image sensörü üretir ; hem tasarımları olan güvenlik kameralarında kullanır hemde komponent olarak piyasaya satarlar. Kamera üreticileri bu resim algılayıcı elektronik kaomponenti satın alıp, kendi tasarımlarıyla kendi kameralarını üretirler.
Yukarıda adı geçen büyük firmalar kendi üretikleri kameralara isim bedeli olarak bir fiyat belirlerler. Bu konudaki fiyat standardı aşağıdaki gibidir.
- İsim hakkı, marka bedeli olarak yukarıda sıralanan markaların kameraları en yüksek fiyat grubundadır.
- Daha sonra asıl işi / tek işi güvenlik kamerası üretmek olan ve çok büyük üretim kapasitesine sahip, güvenilir kamera üreticilerinin ürünleri en iyi fiyat / kalite oranına sahiptir.
- En düşük fiyat grubunda merdiven altı üretim diye tabir edilen, markasız, kalitesiz, en ucuz madeller gelir. Bu ürünler neredeyse kilo ile satılmaktadır. Bu kategorideki ürünler de dışarıdan bakıldığında normal kameraya benzer, ilk kullanılmaya başlandığında görüntü verirler. En büyük risk ne zaman arıza yapacağı belli değildir ve her an bozulabilir, en ihtiyaç duyulduğu anda işe yaramazlar.

2. İmage sensör üretim tekonoljisi : Şu anda yaygın olarak 2 çeşit üretim tekniği vardır.
- CCD Charges Coupled Device güvenlik kameraları,
- CMOS Complimentary Metal-Oxide Semiconductor güvenlik kameraları,
CCD resim algılayıcılar 24 saat 365 gün çalışmaya göre tasarlanıp üretilmişlerdir. Isındıkça kazancı artar daha kaliteli görüntü verir ve sürekli enerji altında kalmaya uygundur.
CMOS resim algılayıcılar fotoğraf makinası, cep telefonu kamerası, webcam gibi kısa süreli kullanımlar için ekonomik bir çözüm olarak geliştirilip, üretilmişlerdir. CMOS image sensör ve cmos işlemci kullanılarak üretilmiş cmos kameralar, 24 saat enerji altında çalışmaları için üretilmemiştir. Ancak fiyat faktörü nedeniyle ucuzu güvenlik kamerası olarak piyasada satılmaktadır.
Yukarıda açıklanan nedenle CCD resim algılayıcı, CMOS sensöre göre pahalıdır ancak gerçek çözüm CCD kameradır.
Son yıllarda CCD sensörün ağır çalışma şartları özelliğini CMOS sensörlerin ucuz fiyatını bir araya getiren MOS sensörler Panasonic firması tarafından geliştirdi ve test amaçlı piyasada kullanılmaya başlamıştır.

3. İmage sensör algılama alanı boyutu : güvenlik kameraları incelenirken 1/4″ , 1/3″ terimleri görürsünüz. Bu kameranın can daması olan resim algılayıcı sensörün fiziksel büyüklüğünü, algılama alanı yüzey genişiliğini gösterir.
1/4 sayısının anlamı 0.25 inç / kare demektir
1/3 sayısının anlamı 0.33 inç / kare demektir
Burada görüleceği gibi 0.33 değeri 0.25 den büyüktür. Bunun anlamı 1/3 resim algılayıcı sensörün algılama yüzey alanı 1/4 sensörden daha büyüktür. Bu nedenle daha fazla ışık, daha fazla görüntü alma yeteneğine sahiptir.
Bu yüzden aynı özelliklerde 1/3 image sensörlü güvenlik kameraları 1/4 image sensörlü güvenlik kameralarından daha pahalıdır.
1/2″ algılama alanına sahip güvenlik kameraları da vardır ancak fiyatlarının çok çok yüksek olması nedeniyle sivil alanlarda kullanılmazlar.

4. Kamera çözünürlüğü : Kamera çözünürlüğü TVL olarak anılır. Yatay Televizyon satır sayısı anlamına gelir. Her bir TV satırı siyahtan beyaza geçişi temsil eder. TV satır sayısı / taramas sayısı arttıkça çözünürlük doğru orantılı olarak artar, yüksek çözünürlüklü kamera fiyatı doğal olarak daha pahalıdır. Günümüzde 350 TVL, 380 TVL, 420 TVL, 450 TVL, 480 TVL, 520 TVL, 540 TVL, 550 TVL ve 600 TVL (sadece siyah beyaz kamerada) tv satır taramasına sahip kameralar üretilmektedir.
350 ve 380 TVL güvenlik kameraları ilk üretilen modellerde sık kullanılmıştı. Günümüzde en ucuz güvenlik kameraları sınıfındadır.
420 ve 450 TVL güvenlik kameraları günümüzde sivil amaçlar için üretilen ve yaygın olarak en çok kullanılan modellerdir. En iyi fiyat / performans oranına sahip gruptur.
480 TVL güvenlik kameraları standart grup ile yüksek çözünürlüklü grup arasında uygun fiyat / yüksek çözünürlük hedefini yakalamaya çalışan bir ara sınıftır. Yüksek çözünürlüklü sivil uygulamalar için tercih edilir.
520 TVL ve üzeri satır taramasına sahip güvenlik kameraları en pahalı kameralardır. Yüz tanıma, plaka okuma vb. çok hassas uygulamlar için tercih edilir.


5. Güvenlik kamerası minimum çalışma ışık seviyesi.
Güvenlik kamerasının görüntü verebileceği minimum ışık seviyesini tanımlar.
1 Lx – 2 Lx: standart amaçlı, sivil kullanımlar için ekonomik fiyatlı güvenlik kameraları bu sınıftadır. Güneş ışığı ile veya sabit aydınlatma yapılan alanlarda uygulanacak cctv sistemleri için bu gruptaki kameralar yeterlidir.
0.5 Lx – 0.8 Lx Hassas güvelik kameraları sınıfıdır. Nispeten loş ortamlarda kullanılacak güvenlik kameraları bu sınıfta seçilmelidir. Örneğin koridorlar, depo, bodrum kat, kazan dairesi gibi.
0,2 Lx Oldukça hassas minimum ışık seviyesidir. Örneğin bir odada dışarıdan / sokak lambasından gelen ışık miktarı dahi görüntü almak için yeterlidir.
0.1 Lx Çok hassas min. ışık sevisesidir. Sağlıklı bir insan gözünün gördüğü nesneleri görür. Örnek olarak Ay ışığında insan gözünün gördüğü nesneleri bu kamerada görür veya bir odada mum ışığında insan gözünün gördüğü görüntüyü bu kamerada görür.
+0 Lx ile 0.1 Lx arası Day&night gruba girer. Gece gündüz görüş kamerası grubu olarak tanımlanır. Işık seviyesi mutlaka 0Lx ten yukarı olmalıdır. Lx zifiri karanlık / tam karanlık ve orada ir kamera kullanılmalı veya aydınlatma yapılmalıdır.

Minimum çalışma ışık seviyesi düştükçe kamera fiyatı artar. Burada önemli olan kullanılacak ortama en uygun kamerayı seçip, ihtiyaç olmadığı halde, daha iyidir mantığı ile boşu boşuna pahalı kamera alınmamalıdır.



6. Kameranın fiziksel yapısı : Burada dome kamera / box kamera ayrımı akla gelmektedir.
Bilindiği gibi dome kameralar kamera elektronik devresi, kamera lensi, kutusu ve kapağı ile kompkat bir üründür.
Box kamerada ise lens, ayak ayrıca alınmalıdır.
Aynı elekriksel özelliklerde işinizi görüyor ise iç ortamlarda domr kamerayı tercih etmek daha ekonomik olur. Üstelik dome kamera iç ortamlarda hem ekonomik hemde şık bir çözüm olur.

7. Kameranın renkli, siyah beyaz, day&night olması :Aynı özelliklerde siyah beyaz kamera fiyatı kamera fiyatından daha ucuzdur.
Aynı özelliklerde day&night kamera fiyatı hepsinden pahalıdır. day&night kamera gündüz renkli görüntü verirken karanlıkta siyah beyaz görüntü verir.
Söyle bir senaryo düşünelim. Bir deponuz var, ekonomik maliyet için çok az sayıda lamba yakılıyor. Gündüz pencerelerden gelen ışık ile ortam aydınlık, gece az sayıdaki lamba nedeniyle loş bir ortam var.
Burada tercihler şöyle olabilir.
- En pahalı çözüm : çok hassas renkli kamera kullanmak
- Pahalı çözüm : day&night kamera ile gündüz renkli gece siyah beyaz görüntü almak
- En ekonomik, en uygun çözüm : burada siyah beyaz kamera kullanmaktır.

8. İlave teknik özellikler :Ir cut filter, slow shutter, Double scan vb. çok özel fonksiyonlar kamera fiyatını direkt olarak önemli seviyede arırırlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst