Güneş enerjisi sistemleri maliyet/amortisman hesaplamaları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan GokhanTe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

GokhanTe

Üye
Selamlar, araştırmalarımın üzerinden bir yıl geçti ama net bir sonuca ulaşamıyorum. Normal şartlarda yeni taşındığımız evin sokağına doğalgaz yakın zamanda gelmeyecekti. Ancak bu sene sürpriz bir şekilde geldi ve tam doğalgaz için projelendirme teklifleri alırken elektrik tüketim limitinin yıllık 4000 kwh altında düşürüldüğünü öğrendim.

1 sene ısı pompası kullandık ve şu an 12 aylık tüketimimiz 4000'ı çok az miktar geçmiş durumda...

Doğalgaz teklifi alırken sorduğum tüm firmalar ısı pompasının daha verimli, daha az faturaya sebep olacağını söyledi ama tabii ki tüm bunlar yeni düzenleme öncesiydi. Geçen sene en yüksek tüketim ocak ayında 800 kwh civarı ve yaklaşık 2400 tl fatura ile gerçekleşti. Aynı tüketim önümüzdeki sene gerçekleşince fatura kabaca ikiye katlanacak.

Bu durumda ısı pompası yatırımını boşa götürüp (ya ikinci el satış ya da başka yerde değerlendirme) tamamen doğalgaz kombiye geçmek ya da güneş panelleri taktırmak arasında ikilemde kaldım.

Elbette önümüzdeki seneye doğalgaz da zamlanacaktır (onunda geçen sene komşulardan öğrendiğim kadarıyla 3500 lira civarı bir faturası oluyormuş), bu zamların bir yerde duracağını kimse beklemiyor. O yüzden güneş enerjisine geçmek bir taraftan en mantıklısı gibi duruyor.

Ancak bu konu da kendi içinde çok karışık çünkü yüksek yatırım maliyeti gerektiren lityum akülü sistemler haricinde kurulan sistemin yıllık toplam faturaya ne kadar bir katkısı olacağı çok belirsiz.

Isı pompası en fazla günlük 20 kwh harcıyor diyelim. Bunun ne kadarını sadece güneş varken öztüketim olarak kurulan sistemden sağlayabileceğinin hesabını yapamıyorum. Benzer şekilde yazın herhangi ek bir tüketim olmadığında evimizin aylık tüketimi 150 kwh civarı, günlük 5 kwh civarı tükettiğimiz enerjinin ne kadarını öztüketim ile karşılayabileceğiz. Güneş varken cihazları çalıştırmaya dikkat etsek dahi bu toplam faturaya ne kadar etki edebilir? Bunun gerçekçi hesaplamalarını nasıl yapabiliriz?

İnternette konu hakkında verilen bilgiler çok afaki, şu kadar saat güneşlenme varsa şu kadar kwh yapar şeklinde ama öztüketimde üretilen tüm enerjiyi tüketeceğimizin garantisi yok.

O yüzden hibrit sistemler en mantıklısı gibi görünüyor ama onların da yatırım maliyeti çok yüksek. Arada dağlar kadar fark var.

Aranızda 5kw ongrid öztüketim şekilde kullanıp memnun kalanlar varsa ve toplam tüketime ne kadar etki ettiğini gerçek veriler üzerinden hesap ettiyseniz, paylaşırsanız çok sevinirim.

Tabii ki İzmir için firma tavsiyeniz olursa onlardan da bir teklif alırım.

Uzun soruya kısa cevap. En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir! Yani sorunun cevabı iyi bir yalıtımdır! O da, hele sonradan yapılırsa ek maliyet gerektirir. Tavan, taban ve dış duvarlar olarak.
24 senelik oturduğum binada mantolama yok. O zaman henüz icat edilmenişti. Fakat dış duvarlar çift sıra tuğla ve aralarında 2cm beyaz strofor konulmuştu. Bu halde yeterli yalıtımı sağlamıyordu. Ben de bir boyama zamanında tüm dış duvarlara içeriden 3cm'lik sert strofordan mantolama yaptırdım ve faydasını gördüm.
Bu tür maliyetler ancak uzun vadede amorti etse de bu sürede konforda kalırsınız.

güzel insan, ges kullanmak, hem elektrik hemde sıcak su anlamında ciddi ve bilinçli bir yatırım gerektirir. piyasadaki ucuz reklamlara çok fazla inanmayın. komplike (karmaşık) bir sistem kurmanız mantıklı olacaktır. ilk etapta güneşten sıcak su kullanımını aktive etmeniz, sonra elektrik üretimi ama ana besleme değil takviye kullanım olarak. bu evinizde kullandığınız elektrik sistemini ikiye bölmek demektir. bazı şeyler ges ile bazı şeylerde şebeke elektriği ile çalışacak şekilde olmalıdır. sadece ges %100 verimli kullanılasa bile en az 10-15 yılda kendini amorti eder. yalan hem de kuyruklu yalan diyenler için yatırım maliyetlerini ve yenileme ve bakım giderlerini bir hesap ediniz.. heni dam başa panel koydum güneş bedava elektrik bedava diyenler panel temizliğinden haberleri yok demektir. gelirler ve giderler, getiriler ve götürüler uzun vadeli hesaplanmalı. biraz kötümser bir bilgilendirme oldu ama gerçekler acıdır ve dost acı söyler.. ve bilimiz ki ges te % 100 diye bir verim yoktur. mevsimler, bulutlar üretim sürecinizde eksi yönde etkileri olacaktır. kurulum yapan firmaların verdikleri rakamlar en fazla verimler alınınan günler üzerinedir. unutmayın yaz var kış var. baharlar hayal oldu.
bu şartlar altında ben kötü oluyorum.

Cevap için teşekkürler, yalıtım konusu ilerleyen yıllarda olabilir. Şu an böyle bir tadilat için hem maddi hem manevi gücüm maalesef yok.

Ayrıca komşular ve çevremdeki insanların tüketimlerine göre tüketimimizin tasarruflu olduğunu düşünüyorum. 3 katlı müstakil evin ocak ayı ısınması, elektrikli araç ve evin tüm elektrik tüketimi maksimum 800 kwh civarı oldu.

Tabii ki yalıtım ısınma masrafını düşürecektir ve muhtemelen komşu binaların yalıtımları da olmadığı için onlarla kıyasla böyledir ama yine de tüketim değerlerimiz ortada...

Dolayısıyla önce enerji güvenliğimiz, ilerleyen yıllarda da yalıtım şeklinde planım var. Hatta şunu da ekleyeyim. Sadece sürgü pimapen kapıları yalıtabilmek bile büyük fayda sağlayacak, bu sene onu halletmeye çalışacağım. Bu kapıların nasıl bir tasarımı varsa sıfır yalıtımlı ve rüzgarlı günde her yer kapalı olmasına rağmen nerdeyse evin içine esinti alabiliyor.

yalıtım olayına hiç girmedim çünkü o olayı @rsimsek ustamız değinmişti.koruyamadığın hiç bir şey sana ait değildir.

Son düzenleme:

Öneriler için teşekkür ederim. Ongrid sistemlerde tüm evin elektriği bu sisteme bağlandığında önce üretilen elektrikten sonra yetmeyen yerde şebekeden tamamlama şeklinde çalışıyor. Yani bu durumda da bahsettiğiniz gibi ayırmamıza gerek kalır mı?

Çünkü gündüz sürekli tüketim sadece kışın ısı pompası yüzünden olacaktır. Evin diğer kullanımını da ayırırsan yazın üretilen tüm elektrik, özellikle öğle saatlerinde muhtemelen boşa gidecek.

Panel temizliği bakımı ve kurulumu konusundaki önerilerinizi dikkate alacağım.

bak güzel insan, ben evimde tek kişiyim, düz kullanımda tv, buzdolabı, aydınlatma ve elektrilki temosşfon dersek, var sayalım 1000 kw olsun. ben evin tepesine ges kurarsam, sistemi test eder sadece elektrikli termosifonu şebekeye bağlarım. ges sıcaksu da olursa sistem bedavaya gelir. ama akü giderleri ve paneller için temizlik düzeneği giderlerini hesap etmem gerekir. yani hiç bir şey götürüsüz değil. akıllı ve mantıklı çözümler kazandırır.
bu arada evim dış koruma olarak yalıtımlı. yani artı değerlerim fazla, varsayalım eve ges kurdum (sadece elektrik) tüm rezitansla çalışan çamaşır makinesi, fırın ve su ısıtıcıyı şebekeye bağlarım. tüketim miktarı % 50 düşer. düz mantık hesap yaptım. matematiksel olarak değeri yok. sadece örnek. değerlendirme ve tüketim giderlerinizi ve miktarını siz hesaplayabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…