Güneş Enerjisi Sistemi Gözden Geçirme(Videolu)

ercan_wrc

Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
45
arkadaşlar videoyu izleyip yardımcı olursanız çok sevinirim.

 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1- Kablo kesitine göre hesap yaparsak,

2,5 mm^2 kablonun km başına direnci 7,41 ohm. 1 metrelik mesafe için 7,41x10^-3 ohm

DC sistemde kabloda (+) ve (-) olarak iki iletken bulunur, ikisindende eşit akım geçer. Öyleyse 35 metrelik mesafede 2 x 35 = 70 metre iletken vardır.

70 metrelik iletkenin direnç değeri = 70 x 7,41 x 10^-3 = 0,5187 ohm.

5 Amperlik akım için (iki kablo paralel 10/2=5)--> 5 x 0,5187 = 2,6 Volt

2,6 Volt kaybınız var bu sorun kablo kesitinden kaynaklı.

2- Panellerden 18 Amper akım alabilmeniz için yükünüzünde bu değerde olması lazım, aküleriniz %95 oranında dolu diyelim bu durumda 18 Amper çekmeniz akünün doluluk oranı sebebiyle mümkün değildir. (Akü dışında yük bağlı değilse) Yani sadece kablo kesiti artırmak paneller için kesin çözüm olmayabilir. (MPPT sistemlerin detaylarını bilmediğimi de belirtmek isterim)

3- Aküleri bağladığınız kablolarda kısa devreye karşı bir önlem göremedim, o akülerden biri herhangi bir şekilde kısa devre olursa kabloları çok kısa sürede tutuşturur.

4- Kullandığınız aküler hangi tip videoda göremedim. Eğer sulu tip denilen starter oto aküsü ise bu aküler ismindende anlaşılacağı üzere derin deşarj için uygun değildir. Ayrıca aküler şarj olurken hidrojen gazı üretirler, bunun içinde önlem aldınız mı?

http://blog.inciaku.com/neden-jel-aku/

https://www.inciaku.com/aku-bakimi

5- Farklı kapasitede akülerin paralel bağlanması doğru bir uygulama değildir.

Kolay gelsin....
 
Selamlar

Videoda anlamadığım bir nokta var, şu anda panelleriniz seri mi yoksa paralel mi bağlı, aküleri paralel bağladığınıza göre sisteminiz 12 Volt ve panelleriniz de paralel bağlı diye tahmin ediyorum, bunun için inverteriniz de 12 Volt girişi olan inverter olmalı.


Arkadaşın da söylediği gibi farklı kapasitedeki aküleri paralel bağlamanız yanlış bir uygulamadır ve akü ömrünü çabuk doldurur. Çatıdan 6mm lik kablo ile şarz kontrol cihazına gelirseniz daha uygun olacaktır hem de tek damarlı 6mm kablolar solar kabloya en yakın kablo tipi kesit olarak.

Verimsiz çalışmasının en büyük sebebi akülerdir aynı kapasitede yeterince aküyü bağlarsanız sorun büyük ölçüde çözülür.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst