Merhaba ,
3 fazlı 2 adet asenkron motor 1 start butunu ile çalışacak stop butonuna basılmasıyla yada birinci motorun aşırı akım rölesinin arması ile beraber ilk motor hemen duracak. İlk motor durduktan 5 Sn sonra ikinci motorda duracak. İkinci motor durduktan 7 saniye sonra ikinci motor 10 sn ters yönde çalışıp duracak. Her hangi bir anda 2.motorun aşırı akım rölesi atarsa her iki motorda aynı anda duracak.
Bu sorunun devre şemasını kendim çizemedim ve internettede bulamadım. Bunun çözümü için yardımcı olabilir misiniz ?
Gereksinimler ÖzetiBaşlangıç: Tek bir start butonu ile iki motor aynı anda çalışmaya başlayacak.Durma Koşulları:Stop butonuna basıldığında:İlk motor hemen duracak.İkinci motor, ilk motor durduktan 5 saniye sonra duracak.Birinci motorun aşırı akım rölesi (termik röle) atarsa:İlk motor hemen duracak.İkinci motor, ilk motor durduktan 5 saniye sonra duracak.İkinci motorun aşırı akım rölesi atarsa:Her iki motor aynı anda duracak.Ek İşlem: İkinci motor durduktan 7 saniye sonra, ikinci motor 10 saniye boyunca ters yönde çalışacak ve sonra duracak.Gerekli BileşenlerGüç Devresi:2 adet üç fazlı asenkron motor (M1 ve M2).2 adet kontaktör (KM1: M1 için, KM2: M2 ileri yön, KM3: M2 ters yön).2 adet aşırı akım rölesi (F1: M1 için, F2: M2 için).3 fazlı güç kaynağı (L1, L2, L3) ve uygun sigortalar.Kontrol Devresi:1 adet start butonu (S1).1 adet stop butonu (S0).3 adet zaman rölesi:T1: 5 saniye gecikmeli kapanma (ikinci motorun durması için).T2: 7 saniye gecikmeli açılma (ters yön çalışması için).T3: 10 saniye süreli çalışma (ters yön süresi için).Yardımcı röleler (opsiyonel, kontrol mantığını sadeleştirmek için).Normalde açık (NO) ve normalde kapalı (NC) kontaklar.24V DC veya 230V AC kontrol beslemesi (tercihe göre).Güç Devresi TasarımıMotor 1 (M1):L1, L2, L3 fazları sırasıyla sigorta üzerinden F1 aşırı akım rölesine bağlanır.F1’in çıkışları KM1 kontaktörünün ana kontaklarına bağlanır.KM1’in çıkışları M1 motorunun U1, V1, W1 terminallerine bağlanır.Motor 2 (M2):L1, L2, L3 fazları F2 aşırı akım rölesine bağlanır.F2’nin çıkışları KM2 (ileri yön) ve KM3 (ters yön) kontaktörlerinin ana kontaklarına bağlanır.KM2’nin çıkışları M2’nin U1, V1, W1 terminallerine bağlanır (ileri yön).KM3’ün çıkışları M2’nin V1, U1, W1 terminallerine bağlanır (ters yön için faz sırası değiştirilir).Mekanik Kilit: KM2 ve KM3 kontaktörleri aynı anda çalışmamalıdır. Bunun için KM2 ve KM3’ün NC kontakları birbirine seri bağlanarak mekanik kilit yapılır.Kontrol Devresi TasarımıKontrol devresi, 24V DC veya 230V AC bir kontrol beslemesi ile çalışır. Aşağıda adım adım mantık açıklanmıştır:Start ve Stop Kontrolü:Start butonu (S1, NO) ve stop butonu (S0, NC) kontrol devresine seri bağlanır.S1’e basıldığında, KM1 ve KM2 kontaktör bobinleri enerjilenir (M1 ve M2 ileri yön çalışır).KM1 ve KM2’nin NO yardımcı kontakları, kendi bobinlerine paralel bağlanarak mühürleme (self-holding) yapılır.Aşırı Akım Rölesi Kontrolü:F1 (M1 için) ve F2 (M2 için) aşırı akım rölelerinin NC kontakları kontrol devresine bağlanır.F2 atarsa, KM1 ve KM2 bobinlerinin beslemesi kesilir (her iki motor aynı anda durur).F1 atarsa, KM1 bobini devreden çıkar (M1 durur), ancak KM2 bobini bir süre daha çalışır.Zaman Gecikmeleri:5 saniye gecikme (T1):F1 atarsa veya S0’a basılırsa, KM1 devreden çıkar ve T1 zaman rölesi tetiklenir.T1’in 5 saniye gecikmeli NC kontağı, KM2 bobinine seri bağlanır. 5 saniye sonra KM2 devreden çıkar (M2 durur).7 saniye gecikme (T2):KM2 devreden çıktıktan sonra, T2 zaman rölesi tetiklenir.T2’nin 7 saniye gecikmeli NO kontağı, KM3 bobinine bağlanır. 7 saniye sonra KM3 enerjilenir (M2 ters yönde çalışır).10 saniye çalışma (T3):KM3 enerjilendiğinde, T3 zaman rölesi tetiklenir.T3’ün 10 saniye süreli NC kontağı, KM3 bobinine seri bağlanır. 10 saniye sonra KM3 devreden çıkar (M2 durur).Kilit Mekanizması:KM2 ve KM3’ün NC kontakları, birbirlerinin bobin devrelerine seri bağlanır (aynı anda çalışmaları önlenir).F2 atarsa, tüm kontaktör bobinleri devreden çıkar.