Güç ve kontrol devre şeması hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mechel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mechel

Üye
Merhaba ,

3 fazlı 2 adet asenkron motor 1 start butunu ile çalışacak stop butonuna basılmasıyla yada birinci motorun aşırı akım rölesinin arması ile beraber ilk motor hemen duracak. İlk motor durduktan 5 Sn sonra ikinci motorda duracak. İkinci motor durduktan 7 saniye sonra ikinci motor 10 sn ters yönde çalışıp duracak. Her hangi bir anda 2.motorun aşırı akım rölesi atarsa her iki motorda aynı anda duracak.

Bu sorunun devre şemasını kendim çizemedim ve internettede bulamadım. Bunun çözümü için yardımcı olabilir misiniz ?

Merhaba ,

3 fazlı 2 adet asenkron motor 1 start butunu ile çalışacak stop butonuna basılmasıyla yada birinci motorun aşırı akım rölesinin arması ile beraber ilk motor hemen duracak. İlk motor durduktan 5 Sn sonra ikinci motorda duracak. İkinci motor durduktan 7 saniye sonra ikinci motor 10 sn ters yönde çalışıp duracak. Her hangi bir anda 2.motorun aşırı akım rölesi atarsa her iki motorda aynı anda duracak.

Bu sorunun devre şemasını kendim çizemedim ve internettede bulamadım. Bunun çözümü için yardımcı olabilir misiniz ?
birşeyler çizip atsan , başladığını görsek , takıldığın yerlerde yardımcı olsak hem faydasını görürsün hem de soru-cevap yöntemi daha zevkli olur.

birşeyler çizip atsan , başladığını görsek , takıldığın yerlerde yardımcı olsak hem faydasını görürsün hem de soru-cevap yöntemi daha zevkli olur.
bunlar cevap verilebilecek kişiler değil, soruyu sorar, bir kaç saat bekler sonra bir daha gelmez. yaş kutusu genelde yalan beyandır. adam gibi soru soran ise yapmaya çalıştığı şeyi hatalı olsa bile paylaşıyor. biz kafasına kafasına vuruyoruz, ısrarla hatasını soruyor. işte böyle genç arkadaşlara yardım etmek bizlerin görevi. bir de bu acınası gençlik kendini akıllı sanıyor, salak zekaya pardon yapay zekaya soruyor. ama algoritmayı bilmediği için yine çuvallıyor. benim gibi zihni sinirler de dünyada 3-4 tane olan tez konusunu araştırıyor, ve buluyor.

Saygı değer arkadaşlar ,

@zeybek soruyu, sorunumu internette noktasına virgülüne türkçe ingilizce araştırdım bulamadım. Bulamamak benim kusurum. Sizin kadar interneti iyi kullanamıyor olabilirim. Kusura bakmayın vaktinizi aldım.

@elektrikci123 yapıcı geri dönüşüzün için teşekkür ederim. Kendim zaten birşeyler yapmaya çalıştım. Hazıra konmak başkasını yerime çalıştırmak gibi bir düşünce ile sormadım. Yapıcı olduğunuz için size bir açıklama yapmak istiyorum. Nickimden belki anlayanlar olmuştur ben mekanikçi biriyim ve elektrik öğrenme isteğim var. Bu istek profesyonel değil belki ama amatörce ilgi duyuyorum. Mech( mekanik ) El ( elektrik ) .O yüzden kendi yaptığım çözüm deli saçması geldiği için paylaşmak istemedim.

mechel.webp
@paskomya Evet biliyorum. Dünya sizin gibi zihni sinirler sayesinde dönüyor. Sizler olmasa bizler bu dünyada rahat edemezdik. Sizlerinde kıymetini biliyoruz. ALLAH başımızdan sizleri eksik etmesin. Dedim ya ben interneti veya kaynakları sizin kadar iyi araştıramıyor olabilirim. Bu da benim ayıbım. Ben bir elektrik sorusu sormuştum ama hayat dersi aldım.Size yakıştıramadığım nokta çok ön yargılısınız. Elbette bunda belki yaşanmışlıklar vardır ama yaş kutum doğru beyan. Teşekkür etmek için gelecektim ama kendimi ifade etmek için geldim yine de geldim. Bunlar diyerek hangi grubu işaret ediyorsunuz bilmiyorum ama kişiliğimide işin içine kattınız ya ne diyeyim bilemedim. Bizim gibiler artık kimsek verin 380V u formunuzu kirletiyoruz.

@fahri yetiş sizide kızdırdım sizde kusuruma bakmayın. Amacım kafanızı şişirdiğim üzere bir cevap almaktı ama kısmet değilmiş.

Forum da işleyiş nasıl ilerliyor bilmiyorum ama yazışmayımı kitlersiniz, hiç yazılmamış gibi imha mı edersiniz, engeller herkes kendi formuna mı dersiniz bilmiyorum pazar pazar canınızı sıktığım için kusura bakmayın.
rduktan 7 saniye sonra ikinci motor 10 sn ters

Saygı değer arkadaşlar ,

@zeybek soruyu, sorunumu internette noktasına virgülüne türkçe ingilizce araştırdım bulamadım. Bulamamak benim kusurum. Sizin kadar interneti iyi kullanamıyor olabilirim. Kusura bakmayın vaktinizi aldım.

@elektrikci123 yapıcı geri dönüşüzün için teşekkür ederim. Kendim zaten birşeyler yapmaya çalıştım. Hazıra konmak başkasını yerime çalıştırmak gibi bir düşünce ile sormadım. Yapıcı olduğunuz için size bir açıklama yapmak istiyorum. Nickimden belki anlayanlar olmuştur ben mekanikçi biriyim ve elektrik öğrenme isteğim var. Bu istek profesyonel değil belki ama amatörce ilgi duyuyorum. Mech( mekanik ) El ( elektrik ) .O yüzden kendi yaptığım çözüm deli saçması geldiği için paylaşmak istemedim.

Ekli dosyayı görüntüle 115579
@paskomya Evet biliyorum. Dünya sizin gibi zihni sinirler sayesinde dönüyor. Sizler olmasa bizler bu dünyada rahat edemezdik. Sizlerinde kıymetini biliyoruz. ALLAH başımızdan sizleri eksik etmesin. Dedim ya ben interneti veya kaynakları sizin kadar iyi araştıramıyor olabilirim. Bu da benim ayıbım. Ben bir elektrik sorusu sormuştum ama hayat dersi aldım.Size yakıştıramadığım nokta çok ön yargılısınız. Elbette bunda belki yaşanmışlıklar vardır ama yaş kutum doğru beyan. Teşekkür etmek için gelecektim ama kendimi ifade etmek için geldim yine de geldim. Bunlar diyerek hangi grubu işaret ediyorsunuz bilmiyorum ama kişiliğimide işin içine kattınız ya ne diyeyim bilemedim. Bizim gibiler artık kimsek verin 380V u formunuzu kirletiyoruz.

@fahri yetiş sizide kızdırdım sizde kusuruma bakmayın. Amacım kafanızı şişirdiğim üzere bir cevap almaktı ama kısmet değilmiş.

Forum da işleyiş nasıl ilerliyor bilmiyorum ama yazışmayımı kitlersiniz, hiç yazılmamış gibi imha mı edersiniz, engeller herkes kendi formuna mı dersiniz bilmiyorum pazar pazar canınızı sıktığım için kusura bakmayın.
rduktan 7 saniye sonra ikinci motor 10 sn ters

Bu soru burada cok soruldu, bana tafra yapmana gerek yok. Arama kutucugundan arayabılırsın..
Her sene sonu, öğretmenler aynı soruyu soruyorlar.

Sayın @zeybek hangi söylemimden dolayı afta tafra naz niyaz yaptığımı düşündüğünüzü anlayamadım ama ben sizin vakit ayırıp cevap vermenizden dolayı yaşadığınız vakit kaybı için üzüntümü dile getirdim. Zaten site ve ülke için ne kadar değerli olduğunuzu söylememe gerek yok 6095 mesajı hiç bir beklentiniz olmadan cevapladığınızı biliyorum. Forum sitelerinde de amaç budur insanlar bilgilerini paylaşırlar ve bilgi bu şekilde büyür.
Tekrar söylüyorum ben bu sorunun cevabını çok aradım. Türkçe aradım ingilizceye çevirdim aradım. Google da kendimce bildiğim yöntemlerle aradım. Çok aradım ama bulamadım. Cevap bulsam neden sormak için sizin sitenizi seçip üye olup sorayım.

Son düzenleme:
Merhaba ,

Gereksinimler ÖzetiBaşlangıç: Tek bir start butonu ile iki motor aynı anda çalışmaya başlayacak.Durma Koşulları:Stop butonuna basıldığında:İlk motor hemen duracak.İkinci motor, ilk motor durduktan 5 saniye sonra duracak.Birinci motorun aşırı akım rölesi (termik röle) atarsa:İlk motor hemen duracak.İkinci motor, ilk motor durduktan 5 saniye sonra duracak.İkinci motorun aşırı akım rölesi atarsa:Her iki motor aynı anda duracak.Ek İşlem: İkinci motor durduktan 7 saniye sonra, ikinci motor 10 saniye boyunca ters yönde çalışacak ve sonra duracak.Gerekli BileşenlerGüç Devresi:2 adet üç fazlı asenkron motor (M1 ve M2).2 adet kontaktör (KM1: M1 için, KM2: M2 ileri yön, KM3: M2 ters yön).2 adet aşırı akım rölesi (F1: M1 için, F2: M2 için).3 fazlı güç kaynağı (L1, L2, L3) ve uygun sigortalar.Kontrol Devresi:1 adet start butonu (S1).1 adet stop butonu (S0).3 adet zaman rölesi:T1: 5 saniye gecikmeli kapanma (ikinci motorun durması için).T2: 7 saniye gecikmeli açılma (ters yön çalışması için).T3: 10 saniye süreli çalışma (ters yön süresi için).Yardımcı röleler (opsiyonel, kontrol mantığını sadeleştirmek için).Normalde açık (NO) ve normalde kapalı (NC) kontaklar.24V DC veya 230V AC kontrol beslemesi (tercihe göre).Güç Devresi TasarımıMotor 1 (M1):L1, L2, L3 fazları sırasıyla sigorta üzerinden F1 aşırı akım rölesine bağlanır.F1’in çıkışları KM1 kontaktörünün ana kontaklarına bağlanır.KM1’in çıkışları M1 motorunun U1, V1, W1 terminallerine bağlanır.Motor 2 (M2):L1, L2, L3 fazları F2 aşırı akım rölesine bağlanır.F2’nin çıkışları KM2 (ileri yön) ve KM3 (ters yön) kontaktörlerinin ana kontaklarına bağlanır.KM2’nin çıkışları M2’nin U1, V1, W1 terminallerine bağlanır (ileri yön).KM3’ün çıkışları M2’nin V1, U1, W1 terminallerine bağlanır (ters yön için faz sırası değiştirilir).Mekanik Kilit: KM2 ve KM3 kontaktörleri aynı anda çalışmamalıdır. Bunun için KM2 ve KM3’ün NC kontakları birbirine seri bağlanarak mekanik kilit yapılır.Kontrol Devresi TasarımıKontrol devresi, 24V DC veya 230V AC bir kontrol beslemesi ile çalışır. Aşağıda adım adım mantık açıklanmıştır:Start ve Stop Kontrolü:Start butonu (S1, NO) ve stop butonu (S0, NC) kontrol devresine seri bağlanır.S1’e basıldığında, KM1 ve KM2 kontaktör bobinleri enerjilenir (M1 ve M2 ileri yön çalışır).KM1 ve KM2’nin NO yardımcı kontakları, kendi bobinlerine paralel bağlanarak mühürleme (self-holding) yapılır.Aşırı Akım Rölesi Kontrolü:F1 (M1 için) ve F2 (M2 için) aşırı akım rölelerinin NC kontakları kontrol devresine bağlanır.F2 atarsa, KM1 ve KM2 bobinlerinin beslemesi kesilir (her iki motor aynı anda durur).F1 atarsa, KM1 bobini devreden çıkar (M1 durur), ancak KM2 bobini bir süre daha çalışır.Zaman Gecikmeleri:5 saniye gecikme (T1):F1 atarsa veya S0’a basılırsa, KM1 devreden çıkar ve T1 zaman rölesi tetiklenir.T1’in 5 saniye gecikmeli NC kontağı, KM2 bobinine seri bağlanır. 5 saniye sonra KM2 devreden çıkar (M2 durur).7 saniye gecikme (T2):KM2 devreden çıktıktan sonra, T2 zaman rölesi tetiklenir.T2’nin 7 saniye gecikmeli NO kontağı, KM3 bobinine bağlanır. 7 saniye sonra KM3 enerjilenir (M2 ters yönde çalışır).10 saniye çalışma (T3):KM3 enerjilendiğinde, T3 zaman rölesi tetiklenir.T3’ün 10 saniye süreli NC kontağı, KM3 bobinine seri bağlanır. 10 saniye sonra KM3 devreden çıkar (M2 durur).Kilit Mekanizması:KM2 ve KM3’ün NC kontakları, birbirlerinin bobin devrelerine seri bağlanır (aynı anda çalışmaları önlenir).F2 atarsa, tüm kontaktör bobinleri devreden çıkar.

Forum istatistikleri

Konular
131,120
Kullanıcılar
454,868
Son üye
Toplagel

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri