Frigidaire WD 5891-Problemli Makine

silencio88

Üye
Katılım
30 Mar 2010
Mesajlar
27
Puanları
1
Merhaba forum sakinleri ve ustalar :)

Bizim evde 1996'da alınmış Frigidaire WD 5891 tam kurutmalı çamaşır makinemiz var. Bu makineyi 2009 yılına kadar kesintisiz ve yoğun şekilde kullandık daha sonra yenileme amaçlı değiştirdik, şu an yedekte duruyor... Ancak çeşitli problemler baş gösterdi. Bunları size danışmak istedim tamir edilebilirse çok masraf olmadan, bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum çünkü... Makinenin videosu burada:
HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=rSgGkMfE_0g

1- Makine herhangi bir programda çalışırken bir tur atıyor hangi yöne olursa olsun, sonra zorlanıyormuş gibi oluyor ve duruyor. Sonra diğer yöne çevirmeye çalışıyor ve aynı şey oluyor. Bunun sebebi nedir acaba? Arkasını açtım, kazanı elimle çevirdim bir sıkışma vs. yok. Sanki motorla ilgili bir problem ama :confused: Problemin çözümü ne kadar masraf açar?

2- Videoyu izlerseniz makine çok gürültü çıkarıyor (aşırı derecede). Bu amortisörlerden ya da rulmanlardan diye düşündüm, o gıcırdama sesi sağdaki amortisörden geliyormuş içini açınca fark ettim. Ne kadardır amortisör, nasıl değiştirilir ve nereden bulabilirim (İzmir'de oturuyorum!).

3- Makinenin pompasından garip sesler geliyor, özellikle su boşaldıktan sonra. Acaba tıkalı mı diye açtım temizledim içinden epey fazla çamaşır artığı çıktı :p Acaba pompa mı bozulmuştur? Yine bulunabilirlik ve masrafı öğrenmek istedim :D

4- Kurutma fonksiyonu çalışmıyor. Sadece çok fazla ısınıyor o kazanın üstündeki parça, üfleme yapmıyor kesinlikle. Pervaneli bir parça vardı ne işe yarıyor bilmiyorum, en üstte sağda, onun kablosu çıkıktı. Yerine taktım ama o parça ne işe yarar çözemedim. Pervane de sağlıklı dönmüyor zaten...

5- Bunların yanında içindeki çamaşır durumuna göre ön kapaktan hafif su sızıyor... Bu da sanırım körük lastiğiyle alakalı. Bunun ne kadardır fiyatı?

6- Son olarak ön paneldeki yazılar silindi ve deterjan çekmecesi deforme oldu kireçlenmeden :) Bunlar ne kadar masraf çıkarır? Ve bu makine için bu kadar masrafa değer mi :D

Çok memnunduk yıkamasından, ben ayrı eve çıkarsam kullanmayı düşünüyorum lütfen yardım arkadaşlar...
 
1) Motor kalkış kondansatörünüz deger kaybetmiş 20 uf 450 volt degiştirin sorun ortadan kalkacaktır .Fiyatı 5-10 tl arasıdır
2)bu makinalarda amortisör yoktur ,balata ile sürtünme fireni yapılır .Ses gelen balataları çıkarıp talk (çocuk )podrası ile ovalayıp yerine takın sorun üçretsiz çözülecektir.
3)pompası mekanik pompadır burçlarına su gitti ise sesli çalışabilir ,piyasada yeni tip manyetik pompalar bulunmaktadır onlardan alıp takarsanız fiyatı 13-18 tl cıvarındadır
4)kurutma fanı tabir ettiğimiz fandır fiyatı 35 tl dir
5)kapak çercevesi menteşelerinden kasmış veya ön saç bombe yapmış sizin onarma şansınız yok teknigini iyi bilen bir kişi uygun hamlelerle elle düzeltmelidir
6)ön panel ve deterjan cekmecelerinin yeni olarak bulunma şansı hemen hemen hiç yok çıkma olarak takım halinde 30-35tl arasında bulabilirsiniz

izmirde, gıda çarşısında ve çankayada kerim handa bulabilirsiniz .
 
Ustam anca ilgilenebildim makine ile şehirdışında olduğum için...

Kondansatörü söktüm götürdüm Kerim Han'a. Ölçüm yaptı biri, 19.5 µF, normal bunda bir sorun yok dedi. :confused: Kafam karıştı benim de öyleyse sorun nerededir bir fikriniz var mı?

Bir de bu balataları ve pompayı nasıl sökeceğim bir türlü beceremedim. Sanki perçinlenmiş gibi makinenin gövdesine...
 
kondansatörünüz sağlamsa ! 20 yıllık ,mutlak değer kaybetmiştir!!!.
Ya voltaj düşük yada motor yardımcı sargınız su almış!
 
Tekrar merhaba,

Makinenin sorunlarının üstesinden kendim gelemeyince yetkili servis çağırdım. Kartı ve kondansatörü değiştirdi, 16 mF olması lazımmış. Kartın da bir kısmında hafif bir renk değişimi var sanırım o yüzdendi problem. Dönmeme sorunu çözüldü :) Kurutma motorunun fanı eğilmiş o da halledildi. Biraz pahalıya patladı bana ama olsun...

Yalnız makinenin ön panelindeki yazılar silindi ve deterjan çekmecesi kireçten dolayı plastiği aşındı. Makineyi İstanbul'a götüreceğim, 2-3 gün daha İzmir'deyim. Acaba bulma şansım var mıdır ön panelini, deterjan çekmecesi şart değil. Nereden bulabilirim, fiyatları nasıldır?

Ayrıca pompa düzgün fakat sesli çalışıyor, değiştirilebilir mi? Daha sessiz bir model var mıdır, hangi modeller uyar ve nereden alınabilir? (İzmir ya da İstanbul)

Son olarak Ali ustanın dediği gibi balatalara talk pudrası dökmeyi denedim ancak ulaşamadım. Servis de uğraşamayız dedi kaldı öyle :/ Nasıl halledebilirim bu problemi?

Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkürler!
 
ön panel ve pompa kerim handa var 25tl panel 17.5 tl pompa kerim hana geldiğinizde bana uğrayın yardımcı olayım
 
Tekrar merhabalar,

Makinenin hemen hemen tüm sorunları halloldu, Ali usta'nın yardımları sayesinde... Ancak hala bir kaç problem var.

1- Makinenin pompasını değiştirdim, Aspump marka pompa taktım. Şimdi makineyi çalıştırdığımda az da olsa su sızıntısı oluyor ama su boşaltırken mi alırken mi oluyor çözemedim. :/ Acaba neden kaynaklanabilir?

2- Taşınırken sanırım makinenin yaylarından biri zarar görmüş. Üstten bastırınca çok fazla esniyor (önden bakınca sol taraf). Ve aşırı derecede gıcırtı yapmaya başladı, balatalardan mı geliyor nereden tam anlayamadım. Ali usta dediğin gibi talk pudrası sürdüm hatta şu keçelerden yapıştırdım iyi tutsun kazanı diye http://images.bizde.com/21/masasandalye-ayak-koruyucu-kece-4cm-yuvarlak-10-mb23197_210224_r1.jpg Çünkü bazen sağa sola vuruntu yapıyordu. Şimdi iyi tutuyor kazanı balatalar, ama çok fazla ses olmaya başladı. Bunun çözümü nedir? Yaylar ve balatalar ne kadardır, kaça değiştirtebilirim??

3- Makinenin kayışı gıcırtı yapıyor, makine yağıyla yağlıyorum 10-15 yıkamadan sonra tekrar gıcırtı yapmaya başlıyor. Acaba kullandığım yağ mı yanlış? (şu dikiş makineleri için olanları kullanıyorum)

Kalan sorunlar böyle, fikri olanlar yardımcı olabilirse çok sevineceğim :)
 
Yardımcı olabilecek kimse yok mu? :(
 
kayışlara yağ sürmek kayışın sertleşmesine sebep olur çocuk podrası sürmenizi öneririm
yaylar bozulmaz en kötü senaryo kırılmasıdır.
balataların tanesi 5 tl dir
 
kondansatörünüz sağlamsa ! 20 yıllık ,mutlak değer kaybetmiştir!!!.
Ya voltaj düşük yada motor yardımcı sargınız su almış!
Ustam aynı makinadan bende de var ve 30 yıl sonra deterjan kutusu ve kazan arasında ki körük hortumdan su sızması ile ilk arızasını verdi. Telafi edilir mi elden çıkarayım mı bilemedim. Sizden fikir almak isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst