fonksiyon bloğu hazırlama

trona

Üye
Katılım
7 Ocak 2010
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
44
sayın panasonıc destek

öncelikle fonksiyon ile fonksiyon bloğu arasındaki fark nedir. bunu öğrenmek istiyorum. Kendi fonksiyon bloğumuzu hazırlayıp nasıl kütüphaneye ekleyebiliriz.
pro-6 kullanıyorum.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba Trona

FPWINPRO da Fonksiyon özelliği bizim F komutları ile aynı görevi yapmatadır.

Örnek verecek olur isek
F0 move taşıma komutu, 1 word lük alanı başka 1word lük alana taşır.
F22 ADD2 2 data alanını toplayarak başka bir data alanına yazma fonksiyonu

Yukarıdaki verdiğim örneklerde olduğu gibi kedine bir fonksiyon oluşturmak istersen FPWINPRO da fonsiyonu ve bu fonksiyonun data tipini seçmelisin daha sonrada sana açılan yeni sayfada bu fonsiyonun içini oluşturmalısın.Oluşturduğun fonsiyonu farklı hesaplamalarda kullanabilirsin

Fonsiyon Bloğunun farkı ise fonsiyonda olduğu gibi data tipini seçmeni istemez.Bütün giriş ve çıkışları bağımsız bit,word,array,vb. olabilir.Oluşturduğun fonksiyon blogunu farklı noktalarda kullanmak istediğinde ismi değiştirmek zorundasın.

Oluşturduğun F ve FB yi fonksiyon library e ekleyemezsin.
Oluşturduğun F ve FB yi POUs un altına import ve export özelliklerini kullanarak ekleyebilirsin veya başka projelerinde kullanmak için taşıyabilirsin.
 
selam arkadaşlar fpwın gr programı ile fpwin pro arasındaki fark nedir
fpwın gr programı ile fpx-c30 programlanabilirmi
 
Merhaba Bulutc

FPWINGR ve FPWINPRO ile ilgili özelliklerden birkaç tanesi aşağıdaki gibidir

1-Her iki programlada Panasonic plclerin tamamını programlayabilirsin.
2-FPWINPRO sürekli güncellenen bir yapıya sahiptir ve dünya standart ı olan IEC61131 desteklemektedir.
3-FPwıngr 3 yazım dili desteklerken FPWINPRO 5 yazım dili(SFC,ST,LD,IL,FBD)desteklemektedir.
4-FPWINPRO da ana çalışma blokları oluşturarak bu blokları ana programına yerleştirdiğinde yaklaşık tek bir sayfada 10000 step lik bir programın işleyişini kolaylıkla takip edersin.FPWINGR de bunu yapabilmek için programda bir aşağı bir yukarı sürekli gezinmen gerekir.
5-Hazır fonksiyon blokları PID,Pozisyon control,analog library vb. kısa sürede program yazmana imkan sağlamaktadır.

Ne yazik ki bu farklılıklar anlatmakla bitmez, ancak sana şunu söyleyebilirim, uzak doğu ürünlerinin (delta,vigor,fatek,liyan,) yazılım diline yakın bir dil istiyorsan FPWINGR yi yok avrupaya yakın (siemens,telemecanique,codesys vb.)bir dil istiyorsan FPWINPRO yu tavsiye ederim.
 
elimde fpg-c24r2 plc var bu plc nın programını çektim ve fpg-c24r2h-a plc nin içine yüklemeye çalışıyorum fakat hata veriyor panasonıc kullanmadım daha önce o yüzden versiyon farkımıdır başka bişeymidir bilemiyorum elimde olan program ise fpwın gr 2 dir yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
 
Merhaba Ecevitcetin

Öncelikle FPWINGR software inin güncel versiyonu 2.81, bilgisayarındaki kurulu olan software versiyonunun güncel olup olmadığına dikkat et.Eğer güncel değilse Özdisan ın FTP bölümünden Upgrade dosyasını indirerek işlemi bir daha dene.

Error code ve açıklamasına dikkat et.Veya bana gönder.Bakalım birşey çıkacak mı?

Birde her iki cpu nun hafıza alanlarını karşılaştır.Senin yazdığın program 12K dan büyük olabilir ve programı atacağın cpu12K dan küçük olabilir.
 
valla arkadaslar ben acemiyim plc konusunda birz kastım kendimi şimdi kendi fb kütüphanem var ha daha analog işlemler felan yapamıyom ama hazır şablonların tamamını fb halıne getırdım (örn.yıldız ucgen enversor vs vs basit ama etkili) yani zamandan asırı derecede tasarruf ediyorum birde yanlışsam düzeltin bildiğim birşey oluşturduğumuz bu fb leri başka beleşci arkadaşlar programı cekse bile kullanamıyor! yani ne kadar kendi özel kütüphanemiz olursa okadar iyi hızlı ve güvenli! daha önceleri telem siemens moeller ile kafayı bozmustum ama şimdi dogru karaarı verdıgıme ınanıyorum hakıkaten panasonic plc ler her yönden avantajlı!
 
*.sul uzantılı dosya ile istenilen başka projelerdede kullanılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,683
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst