floresan ile solar panel besleme

makay17

Üye
Katılım
26 Kas 2014
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar merhaba,
Bir projemden bahsetmek istiyorum ben 3bin i geçkin bir zincir marketlerde yöneticiyim tasarruf yarışması var bundan daha önceki projelerde şarküteri dolaplarında ledli floresanların geçilmesi gibi projeler ödül kazandın, bizim mağazalarımız sarı floresanlarla aydınlanıyor şarküteri dolaplarına solar paneller yerleştirilse ve şarküteri aydınlatmaları enerjilerini bu panellerden sağlasa ? Yeterli enerjiyi bu floresanlardan sağlayabilecek bir sistem yapılabilir mi ?
Teşekkürler
 
flüoresant lamba ile güneş enerjisi aynı değildir flüoresant lamba ile bitki de yetiştirilmez ama mağazaların çatılarına solar paneller bağlayarak elektrik üretilebilir ancak!
Güneş dünyaya bir metreye 1000watt yani 1 kw elektrik gücü verir ancak biz labaratuar oratmında bu enerjinin yüzde 20 sini alabiliriz yani 1kw elektrik üretmek için 5 metre kare alan gereklidir ki bu da çok verimli değildir ayrıca bu oran labaratuar ortamında yani dış etkenlerden en az etkilenebilecek ortamda ama bir gerçek vardır ki!Burada üretilen elektrik gücü bir marketin ihtiyacını karşılamaz fakat aydınlatma ve çevre aydınlatma için yeterli olur 3000 market sayısına göre böyle bir uygulama aydınlatma faturalarını düşürür ancak ülkemizde solar panellerle elektrik üretmek pahalı bir yatırımdır ülkemizde solar panel üretimi şuan fabrika aşamasında bildiğim kadarıyla üretime başlarsa fiyatı ve verim oranı piyasadakilerden ne kadar farklı olacak bilemiyorum.
 
"Genellikle güneş ışınımı değerlendirilirken atmosfer dışındaki seçilen nokta olarak ele alınıp buna hava kütle sıfırı (air mass 0) adı verilir. Havaküre dışında birim yüzeye gelen toplam güç, tüm spektrumun üzerinden entegre edilirse, ulaşılan değer 13267 W/m2 olup bu değer “güneş değişmezi” olarak kullanılır, güneş ışınları havaküreyi geçerken spektrumları önemli ölçüde de değişikliğe uğrar. Bulutsuz ve güneşli bir havada bile güneş ışınları havaküreyi geçerken su buharı, oksijen, karbondioksit, ozon, azot, metan gibi gaz moleküllerinin yanında aerosol ve toz zerreciklerine saçılarak yeryüzüne ancak havaküre dışındaki enerjinin %70’i ulaşır. Deniz seviyesinde açık bir havada optiksel hava-kütle; güneş ışınlarının aldığı gerçek yolun, güneş tam tepedeyken aldıkları yola oranı olarak tanımlanır. Örneğin güneş tam tepedeyken bu değer, hava-kütle (air mass) olarak adı verilir. Yeryüzüne düşen güneş ışınları, doğrudan güneşten gelen ve havakürede saçıldıktan sonra difüzyona uğramış ışınların bir toplamıdır.Hava koşullarına bağlı olarak doğrudan güneşten gelen ışınların, saçılmış ışına oranı değişir.

Örneğin bulutlu bir günde güneş ışınlarının büyük bir bölümü, saçılmış ışınlardan oluşurken,bulutsuz güneşli bir günde güneş enerjisinin büyük bir bölümü doğrudan ışınlardan oluşacaktır. Doğrudan ve yayılmış ışınım toplamı, küresel ışınım olarak adlandırılır.Fotovoltaik sistemlerin seçiminde, güneş ışınım verileri çok büyük önem taşır."


Merhaba.320volt.com'daki bir güneş takip projesinde de söz edildiği gibi güneş ışınlarının önemli bir bölümü (Spektrumu) atmosferden geçerken %30 dolaylarında bir kayba uğramakta,yeryüzüne biraz azalmış bir bölümü ulaşmakta.Bu nedenle zaten azalmış güneş ışınımı spektrumunda daha fazla kayıpların olmaması için onu camekanların gerisinde değil,çatıda veya uygun yerlere konuşlandırıp enerjiyi o şekilde daha kayıpsız olarak elde etmeye çalışmalıyız.Adi (sıradan) camlar güneş sistemlerinde özel olarak yapılan camlara göre güneş ışığının mor ve ötesi spektrumunu çok daha fazla absorbe edecektir! Güneş panelleri önüne konulan camların da güneş ışığının bir kısmını yansıtma gibi istenmeyen az ama hatırı sayılır kaybı yine vardır.Ama kara cisim yasaları gereğince cam gerisindeki ışınımı emen yapının kara cisme ne kadar yakın olması güneş sisteminin (özellikle ısıtmada veya fotovoltaik sistemde de mor ötesi de dediğimiz UV'nin dışa doğru yansıyıp boşa verilmesini önlemede) verimini o ölçüde artıracaktır.

Yani buradan çıkan bir sonuç olarak da solar paneller hiçbir zaman camekan,dükkan içinde çalışmamalı,açık havada güneş takip sistemiyle mümkünse entegre edilerek çalıştırılmaya da çalışılmalıdır.Bu sistemden sadece sınırlı olarak flüoresan,tasarruflu ampuller,verimli led armatürleri,vb.alıcılar şebekeden bağımsız direk (dc 12/24 volt ile çalışanları) veya inverter>220 vac'lik alıcılar vasıtasıyla da beslenebilir.Tüm mevcut elektrik sisteminin bununla beslenmesi (çok fazla panelin ve pure (tam) sinüs inverterin kullanma zorunlulukları yüzünden) maliyetleri ve ilk kuruluş masraflarını çok fazla artıracaktır.Kolay gelsin.
http://320volt.com/gunes-takip-sistemi-ev-icin-gunes-enerjisi-hesaplari/
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,879
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst